Girtus vairuotojus – už grotų ilgam

Griežtos sankcijos girtiems vairuotojams turėtų būti dar labiau griežtinamos – tokia išvada peršasi stebint, kaip dažnai išgėrę žmonės ryžtasi sėsti prie vairo.

Popietę  – jau įkaušę

Nors kiekvienas vairuojantysis žino, kad vairuojant neblaiviam, kai alkoholio matuokliu ar kitais būdais užfiksuojamas ne mažesnis kaip 1,5 prom. girtumas, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Tai reiškia, kad žmogus ne tik ilgam praras galimybę vairuoti, bet ir gali netekti savo transporto priemonės.

Policijos pareigūnai jau seniai kalba, kad ne griežtos bausmės sutramdys alkoholio mėgėjus. Tačiau kol kas kitų būdų įstatymų leidėjai nesugalvojo.

Sekmadienį, truputį po 17 val. kelyje iš Gargždų į Kretingą, Bubelių kaimo ribose pareigūnai sustabdė automobilį "Audi A4", kurį vairavo 35 metų vyras.

Pareigūnai iš karto įtarė, kad vairuotojas neblaivus, alkoholio matuoklis parodė 1,92 prom.

Pareigūnai nugabeno vyrą į ligoninę, kad jo girtumas būtų patvirtintas paėmus kraujo mėginiu.

Tą pačią dieną apie 18.30 val. Plungės rajone, Prūsalių kaimo ribose, netoli žiedinės sankryžos pareigūnai sustabdė 62 metų vyro vairuojamą "Opel Zafira".

Vairuotojas įpūtė į alkoholio matuoklį 1,97 prom.

Sekė iš paskos

Sekmadienį vakare Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojai sulaukė pranešimo apie galbūt girtą vairuotoją, važiuojantį uostamiesčio Minijos gatve.

Pranešęs apie tai žmogus sekė "Mitsubishi" iš paskos ir informavo apie tai pareigūnus. Žmogus pranešė pamatęs, kad mašina įsuko į vieną Žalgirio g. namo kiemą.

Čia atskubėjo policininkai ir patikrino vairuotojo blaivumą bei dokumentus.

Paaiškėjo, kad 52 metų vyras nėra įgijęs teisės vairuoti. O kai jis papūtė į alkoholio matuoklį, prietaisas parodė 2,79 prom.

Dar vienas ne ką mažiau girtas vairuotojas panašiu laiku įkliuvo policininkams Gargžduose.

54 metų smarkiai apgirtęs vyras vairavo keturratį. Matuoklis parodė, kad jo organizme yra 2,4 prom. alkoholio.

Visi keturi girti vairuotojai pateko į areštinę. Pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Bijo ne baudų

Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas turi asmeninę nuomonę apie vairuojančius girtuoklius.

Prokuroras pirmiausia siūlytų įstatymų leidėjams keisti nuobaudų pobūdį.

Prokuroro patirtis rodo, kad daugelis girtų vairuotojų nesupranta, kad jie bus teisiami kaip kriminaliniai nusikaltėliai.

Kadangi net tūkstantinės baudos poveikio nedaro, vertėtų jas keisti privalomai taikomomis laisvės atėmimo bausmėmis.

"Juk žinome, kad girti prie vairo įkliūna ne tik paprasti žmonės, bet ir teisininkai, ir įmonių vadovai, kuriems būtų didžiulė gėda sėdėti už grotų. Jeigu laisvės atėmimo bausmė būtų taikoma be alternatyvų, tikiuosi, kur kas daugiau mėgėjų vairuoti padauginus susimąstytų, ar rizikuoti", – teigė J.Sykas.

Reikėtų gyvo pavyzdžio

Pastaruoju metu prokurorai vis rečiau sutinka, kad kaltininkai būtų atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą.

Neretai dešimtmečius girtaujančio vyro laiduotoja veržiasi būti jo žmona, kuriai per daug metų nepasisekė atpratinti sutuoktinio nuo piktnaudžiavimo alkoholiu.

Veiksminga yra konfiskuoti transporto priemonę, kurią vairavo girtuoklis. O jeigu jis sėdo prie svetimos mašinos vairo, iš jo turto išieškoma tos mašinos vertė.

Neretai policijos pareigūnai nutveria įkaušusius vilkikų vairuotojus.

Tokiais atvejais prokurorai teismų prašo išieškoti iš kaltininko kelis tūkstančius eurų, nes viso vilkiko vertės atlyginimas tokiam asmeniui būtų nepakeliama finansinė našta.

"Manau, kad nemenką poveikį galėtų turėti ir socialinė reklama. Daugelis susimąstytų, jeigu pamatytų, kaip pasikeitė tokio pagauto ir visu griežtumu nubausto vairuotojo gyvenimas. Būtų gerai, kad jis papasakotų, kiek baudų sumokėjo, kaip neteko darbo, nes prarado teisę vairuoti, kaip nuo jo nusisuko namiškiai ir artimieji. Žodžiu, gyvas pavyzdys būtų labai paveikus. Problema viena – kur rasti tokį, kuris norėtų atvirai visai Lietuvai papasakoti savo nuopolio istoriją?" – svarstė prokuroras J.Sykas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puritonas

Puritonas portretas
Kovoti su išgėrusiais vairuotojais reikėtų pradėti palaipsniui, pradžiai Seimas turėtų primti įstatymą, kad išgėręs vairuotojas galėtų važinėti kasdien nuo 10 iki 20 val., o skmadieniais iki 15 val. :)

Edis

Edis portretas
reikia VISOKIŲ priemonių - didelių baudų ir kalėjimo. Turi gi kada nors baigtis šitų šiknių siautejimas.

Anonimas

Anonimas portretas
kvailiau ir nesumastusi.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių