Į kelią – automobiliu, pilnu ginklų

Į Lietuvą vokietis atsivežė visą arsenalą ginklų ir juos gabendavosi su savimi visur, kur pats keliavo. Po kiek daugiau nei šešerių metų jis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Užsienietį mūsų šalies pareigūnams teko parsigabenti iš Vokietijos, nes pasirašytinai įpareigotas neišvykti į šalies jis kelerius metus slėpėsi savo tėvynėje.

Kalėjimo maistu nesiskundė

Klaipėdos apygardos teismas savaitės pradžioje išnagrinėjo bylą ir už ginklų kontrabandą 46-erių vyrą pasiuntė kalėti vienerius metus.

Pernai suimtas ir nuo tol kalinamas Šiaulių tardymo izoliatoriaus vienutėje vokietis netrukus išeis į laisvę, jeigu prokurorai nenorės apskųsti šios teismo sprendimo ir jis įsiteisės.

Teismo salėje kalbinamas vokietis tikino kalinimo sąlygomis nesiskundžiantis, kameroje jis laikomas vienas, maisto pakanka, elgiamasi mandagiai.

Į Lietuvą šis vyras atvyko dar 2006 m. Visą savo mantą jis sutalpino žaliame mersedese.

Kadangi per Europą vyras keliavo automobiliu, prie valstybių sienų jo niekas nestabdė ir mantos netikrino. Todėl niekas ir nežinojo, kad mašinoje jis turi seifą, pilną ginklų.

Kelerius metus vokietis gyveno Kauno rajone, Raudondvario apylinkėse. O 2008 m. sumanė apsigyventi Šilutės rajone.

Svetimšalis dažniausiai bendravo su vokiečių kalbą mokančiais arba besistengiančiais išmokti vietos gyventojais.

Vyras ne kartą svetimiems žmonėms gyrėsi gavęs milžinišką palikimą – du milijonus JAV dolerių, tačiau tikrasis jo gyvenimas rodė ką kita. Vokietis ne visada sumokėdavo nuomos mokestį būstą jam išnuomojusiems žmonėms.

Vėliau teisme ne vienas lietuvis liudijo, kad užsienietis esąs ramaus būdo, paslaugus ir daug kalbantis. Jis lyg ir norėjo Šilutės rajone steigti ekologinį ūkį, įsigyti karvę ir pardavinėti žmonėms natūralų karvės pieną.

Nustebino Lietuvos įstatymai

Vieną dieną kaimynė pamatė vokiečio amuniciją ir pranešė apie tai policijai.

Kratos metu sodybos ūkiniame pastate bei gyvenamajame name pareigūnai rado penkis ginklus: fabrikinės gamybos 12 kalibro dvivamzdį medžioklinį "Anschutz-miroku" modelio šautuvą, graižtvinį 6,5 mm kalibro šautuvą "Mauser M96", 12-o kalibro lygiavamzdį pompinį "Defender" modelio šautuvą, 357 kalibro šautuvą "Winchester Model 94AE", tokio pat kalibro revolverį "Smith&Wesson" ir 9 mm kalibro pistoletą "Browning HP".

Visus juos vokietis į Lietuvą atsigabeno ir laikė neturėdamas tam būtinų leidimų.

Užsieniečio paaiškinimai teisme stebino – jis tikino norėjęs čia stoti į Šaulių sąjungą ir net bendravęs su lietuviais šauliais.

Esą į Lietuvą jis atvyko pakviestas Vilniaus sportinių šaulių organizacijos. Jos nariai pažadėjo padėti priregistruoti ir gauti visiems ginklams lietuviškus dokumentus. Be tokio pažado jis esą būtų čia nevažiavęs.

Vyras pasakojo policijoje sužinojęs, kad pirmiausia turėjo gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje. Jis teigė bendravęs su kauniečiu, dirbančiu apsaugos skyriuje.

Kaune policijai užsienietis pateikė savo vokiškus dokumentus, bet jam pareigūnai liepę atnešti dokumentų vertimą.

Kai jis tai padarė, sužinojo, kad Lietuvoje registruojami tik mažo kalibro ir oriniai ginklai. Kitų kalibrų ginklai šioje šalyje neregistruojami kaip sportiniai, todėl jis negalėjo jų įregistruoti.

Vokietis prisipažino, kad pareigūnams nepasisakė savo ginklus atsivežęs į Lietuvą, bet jo apie ginklus niekas nė neklausęs.

Net teisme vyras tvirtino esąs įsitikinęs, kad jokio Vokietijos institucijų tarpininkavimo nereikėjo, nes jis yra Vokietijos pilietis ir šioje šalyje turi nuolatinę gyvenamąją vietą.

Vyras buvęs tikras, kad veždamasis savo ginklus į Lietuvą galės vokiškus dokumentus perrašyti lietuviškai ir jais naudotis.

Konfiskuos šautuvus ir mašiną

Teismas pažymėjo, kad kaltinamasis yra ligotas, vaikšto pasiramsčiuodamas lazdele, be to, nemoka lietuviškai, tad atlikti ilgą laisvės atėmimo bausmę mūsų šalyje jam būtų sudėtinga.

Nors valstybės kaltinimą palaikiusi prokurorė prašė vokietį už ginklų kontrabandą įkalinti šešeriems metams, teismas skyrė jam kalėti metus.

Nuteistasis turės apmokėti jo pargabenimo iš Vokietijos išlaidas (1 850 eurų).

Teismo sprendimu kratos metu iš Vokietijos paimti ginklai bei automobilis, kuriuo jis juos atsivežė, bus konfiskuoti.

Pranešė apie radinį

Problemų dėl ginklų turi ir mūsų šalies piliečiai.

Pirmadienį, 22.45 val., Klaipėdoje, Taikos pr., policijos pareigūnai sulaikė 61 metų vyrą, kuris turėjo neįteisintą dujinį ginklą "Ekol P29" ir dėtuvę su keturiais šoviniais.

Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto šaunamojo ginklo įgijimo ar nešiojimo. Už tai vyrui gresia bauda arba areštas.

Tą pačią dieną policijai paskambino 30-metis klaipėdietis ir pranešė, kad tvarkydamas rūsio sandėliuką rado popierinę dėžutę su užrašu "Patrony". Joje buvo šoviniai.

Kaip ir reikalauja įstatymas, vyras nejudino šaudmenų ir iškart apie radinį informavo pareigūnus.

Kaip teigė šis klaipėdietis, šoviniai galėjo priklausyti prieš trejus metus mirusiam jo seneliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koks

Koks portretas
Kokios rases zmogus tokia ir bausme butu izrailio pilietis gautu lygtinai susimokant bauda juk buvo panasus atvejis kaip zydelis apkule policininkus ir bande atimti ju ginkla ir ka susimokejo bauda ir namo o treciarusiam lietuviui o cia tai jau butu pakungta televizija laikrasciai mirgetu tiek lietuvoje tiek uzsienyje kaip ir armijoje lietuviu uniformos prastesnes nei kitu nato saliu batai ir maistas irgi o reikalavimai vienodi redkarciais ir didesni treciarusiam jei vokietis alchoholikas tai jis tik megstantis isgerti jei lietuvis alchoholikas tai asocialus asmuo bomzas kuriam jokios pagarbos tokioje salyje gyvenam lekiames pries svetimsalius o i savus ziurim kaip i priesusb

fantastika

fantastika portretas
Ir kuo nusikalto vokietis? Ginklai buvo saugioje vietoje, jais nepadarė jokių nusikaltimų? Kodėl mūsų apsukruoliai 19 metų nesirūpino "kamuoliniais"? Kiek galimai ginklų pergabenta?

durniu laivas

durniu laivas portretas
Jus pagalvokite raudonsnukiu komuniagu laikai taip ir ne praejo.Svarbu,kad nuo 4 iki 8 metu laisves atemimo,tai sovietinis reliktas,jau 27 metai stovi kaip ikaltas,soviniu ras ar kas nors pames,kas geletu paneigti ..NUO 4 metu,nors Europos Sajungoje,tokiu absurdu nei vienoje salyje nera.Lai puna gyvi lietuviukai uz keleta soviniu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių