Į nelaimę patekusią lenkų jachtą su vaikais gelbsti Lietuvos kariai

  • Teksto dydis:

Sekmadienį 18:36 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras iš Švedijos jungtinio gelbėjimo koordinacinio centro gavo pranešimą apie nelaimės signalą iš Lenkijos jachtos „Whole Lotta Love".

Sekmadienį 18:36 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (toliau JGKC) iš Švedijos jungtinio gelbėjimo koordinacinio centro gavo pranešimą apie nelaimės signalą iš Lenkijos jachtos „Whole Lotta Love“, kuriai sugedo vairo mechanizmas ir buvo prašoma vilkimo pagalbos.

Nuo Klaipėdos jachta su septyniais žmonėmis (4 suaugusiais ir 3 vaikais) Baltijos jūroje buvo nutolusi apie 90 jūrmylių į šiaurės vakarus, plaukė iš Visbio (Švedija) į Gdanską (Lenkija), vėjas nelaimės zonoje buvo 15-17 metrų per sekundę, jachta nuleidusi bures dreifavo.

Kadangi jachta neturėjo toli siekiančios ryšių įrangos, ryšys su gedimą patyrusia jachta buvo palaikomas per netoliese įvykio zonoje buvusius laivus.

Reaguojant į pagalbos pranešimą, dėl jachtos partempimo JGKC susisiekė su kompanija „SMIT OCTO“, kuri jai priklausančiam vikikui tą vakarą plaukusiam iš Būtingės terminalo į Klaipėdą nurodė vykti į nelaimės zoną ir partempti gedimą patyrusią jachtą į Klaipėdos uostą.

Pirmadienį apie 5 val. ryto vikikas „SOLL TENGIZ“ priartėjo prie jachtos „Whole Lotta Love“ ir perdavė tempimo lyną. Vėjas tuo metu buvo10-12 metrų per sekundę, bangos iki 3 metrų aukščio.
Apie 6 val. gedimą patyrusi jachta pradėta tempti į Klaipėdą, į kurią turėtų atvykti maždaug po 24 valandų nuo tempimo pradžios.

Apie 9 val. vikiko „SOLL TENGIZ“ ir tempiamos jachtos nuotolis nuo Klaipėdos buvo apie 70 jūrmylių. Laukiama, kad Klaipėdoje nelaimę patyrusi jachta turėtų pasirodyti ateinančią parą apie 9 val. ryto.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) – Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) padalinys, kuris savo veiklą pradėjo 2009 m. sausio 1 d. Centras budi 24 valandas per parą ir yra pasiruošęs suteikti pagalbą nelaimės ištiktiesiems.

Lietuvos atsakomybei priskirtas Paieškos ir gelbėjimo darbų rajonas Baltijos jūroje ribojasi su kaimyninių valstybių - Latvijos, Rusijos (Kaliningrado srit.) ir Švedijos paieškos ir gelbėjimo darbų rajonų ribomis. Tolimiausias šio rajono taškas nuo Klaipėdos uosto vartų į Vakarus nutolęs 107 jūrmylės (198 km).



NAUJAUSI KOMENTARAI

(„Litewski chamie, klęknij przed polskim panem!“, -

(„Litewski chamie, klęknij przed polskim panem!“, - portretas
Gal tegul lenkų "ponai" patys gelbėjasi, kaip čia dabar lietuvių chamų pagalbos prašo???????????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių