Internete – kvaišalų tvanas

Narkotikų mėgėjams – aukso amžius. Bet kokios rūšies narkotinės medžiagos pasiekiamos be jokių trukdžių, o pardavėjai savo prekes net pristato į vietą, užtenka apie tai pranešti socialiniame tinkle "Facebook".

Nepilnamečiai netikrinami

"Kam reikia markių LSD 200 mg". "Yra parūkyt, bet mažai". "Gaidys 10 g – 80 eurų". "Padangų montavimas bei linksmosios žolelės 420".

Tokių skelbimų galima rasti daugybėje socialinių tinklų pokalbių grupėse.

Dienraščio "Klaipėda" atliktas eksperimentas įrodė, kad narkotikų prekyba internete vyksta įžūliai, atvirai ir visiškai nevaržomai.

Teisėsaugininkai tvirtina, kad kova su šia nusikalstama veikla vyksta, tačiau sykiu pripažįsta, jog socialiniai tinklai jiems neįveikiami kaip tvirtovė.

Vis dėlto eksperimento ėmęsi žurnalistai patys įsitikino: patekti į tokią uždarą pokalbių grupę galima be jokio vargo.

Išsiuntus užklausą, grupės administratorius teuždavė vienintelį klausimą – "Kas yra Lietuvos sostinė?" Niekas nesiteiravo, kokio amžiaus užklausėjas, ar jis nėra nepilnametis.

Vienoje aktyviausių internete sukurtų pokalbių grupių nėra jokių kitų diskusijų, čia keičiamasi vienintele informacija – kontaktais tų, kas ieško narkotinių medžiagų, ir pranešimais tų, kurie jas siūlo.

Per parą pasidalijama bent dešimčia pranešimų.

Socialiniame tinkle "Facebook" veikia net kelios pokalbių grupės, skirtos kauniečiams. Klaipėdiečiai dažniau lankosi bendrose grupėse, tačiau galima išvysti užklausų ne tik iš uostamiesčio, Palangos, bet ir Nidos.

Dažniausiai užduodamas klausimas – kas pristatytų norimus kvaišalus į vietą.

Palaima "rūgščioms galvoms"

Pokalbiuose dažniausiai kalbama žargonu, atvirai prekės neįvardijamos.

Tačiau jaunimo vartojami maskuojantys terminai nėra tokie jau neiššifruojami.

Pavyzdžiui, "paukštiena", "gaidys" reiškia amfetaminą. Po skaičių kombinacija 420 slepiamas žolės, kitaip dar marihuanos, pavadinimas.

Balandžio 20-ąją švenčiama tarptautinė Kanapės diena, todėl visame pasaulyje šis kodinis pavadinimas yra visiems iškart suprantamas.

Markutėmis vadinama stipri, pusiau sintetinė psichotropinė medžiaga LSD. Kitas šios medžiagos pavadinimas – "rūgštis", o dažnai ją vartojantys asmenys – "rūgščiosiomis galvomis".

Hašišas dažnokai internete slepiamas po G6 pavadinimu.

Be įprastų pardavėjų siūlomų cheminių medžiagų, yra ir šiokios tokios egzotikos.

Tarp rusakalbių plinta "balto sparno" pavadinimas. Aiškinama, kad taip vadinamas preparatas, išgautas iš tam tikros rūšies rododendrų šeimos augalo, turinčio psichotropinių medžiagų.

Pavadinimas atitinka tiesioginį augalo pavadinimo vertimą iš buriatų kalbos.

Garažo valymas – su kvapu

Narkotikų pardavėjai atvirai savo prekes siūlo net ir viešose grupėse, kur informacija prieinama bet kuriam norinčiam.

Kaip alternatyva mokamiems skelbimų portalams socialiniuose tinkluose kuriasi virtualių turgelių grupės. Jose žmonės skelbia parduodantys įvairius daiktus, siūlo paslaugas.

Vyriškai auditorijai gerai žinoma socialinio tinklo "Facebook" grupė "Garažo valymas" dažnai gelbsti atsarginių detalių paieškose.

Tačiau čia galima išvysti ir šypseną keliančių skelbimų – "Suteikiu pagalbą. Padangų montavimas bei linksmosios žolelės".

Dar viena šio socialinio tinklo grupė – "Noriu pūst, ieškau su kuo (420)" veikia nuo 2015 m. spalio. Čia atvirai siūlomi narkotikai.

Kai kurie internautai paskelbia kokią dieną, kokiu metu ir kokiose vietose važinėsis ir kur juos gali pasitikti ištroškusieji kvaišalų.

Pirkėjams pateikiami net miestų žemėlapiai.

Yra pokalbių grupių, kurių pavadinimuose dominuoja skaitmuo 420. Tačiau ne visos jos naudojamos narkotikų prekybai, keliose jaunimas dalijasi linksmybėmis, filmukais, diskutuoja apie kvaišalų poveikį.

Beje, legaliai auginamų pluoštinių kanapių ūkininkai taip pat buriasi į socialinių tinklų grupes.

Įkliūva siunčiantieji paštu

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) atstovai aiškino, jog Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, stebima tendencija, kad narkotinės ar psichotropinės medžiagos platinamos ne tik tradiciniais būdais, pavyzdžiui, taškuose, diskotekose, tam tikrose jaunimo susibūrimo vietose, bet ir pasinaudojant internetu bei socialiniais tinklais, tokiais kaip "Facebook".

"Lietuvos policija taip pat gauna pranešimų apie nusikalstamas veikas, susijusias su neteisėtu narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimu, pasinaudojant socialiniais tinklais. Policija visus gautus pranešimus nuodugniai tikrina. Pasitvirtinus gautai informacijai, atliekami tyrimo veiksmai. Nustatyti asmenys, vykdantys tokias veikas, yra traukiami baudžiamojon atsakomybėn", – tvirtinama LKPB pateiktame komentare.

Tačiau pripažįstama, jog tyrimus apsunkina tai, kad socialiniai tinklai neretai yra įkurti užsienio šalyse, todėl gauti reikiamos tyrimui informacijos – sudėtinga.

"Pastebima tendencijų ir bandymų internetu užsakyti ir atsisiųsti į Lietuvą naujų psichoaktyvių medžiagų iš užsienio šalyse veikiančių įvairių internetinių parduotuvių, siūlančių įsigyti "teisėtų" prekių, kurios neskirtos žmonių vartojimui. Šios medžiagos parduodamos įvairiomis formomis: tabletės, suktinės, žoliniai mišiniai, milteliai, druskos ir pan. Daugiausia tokių sulaikytų naujų psichoaktyvių medžiagų buvo atsisiųsta paštu", – rašoma LKPB atsakyme dienraščiui.

Siūlo legalizuoti

Klaipėdos priklausomybių ligų centro vadovas Liudas Andrikis liūdnai konstatavo, kad Lietuvoje kova su narkotikų platinimu yra seniai pralaimėta.

Jis prisipažino, kad specialistams, kurie realiai susiduria su dėl priklausomybių kenčiančiais asmenimis, vis dažniau kyla mintys apie vadinamųjų lengvų narkotikų legalizavimą.

"Mano nuomonė – radikali. Valstybė turėtų kontroliuoti psichotropinių medžiagų plitimą ir vartojimą. Senokai pasaulyje sklando diskusijos dėl žolės ar tokios medžiagos kaip pseudoefedrinas legalizavimo. Gal tada iš tiesų valstybė kontroliuotų medžiagų patekimą į šalį ir sykiu vartojimą. Yra šalių, kur galima rasti tokių pavyzdžių, kai legalizavus tam tikras medžiagas atsirado griežtesnė kontrolė", – teigė L.Andrikis.

Specialistas tikino, kad jauname amžiuje panirimas į eksperimentus su narkotinėmis medžiagomis ne visais atvejais virsta rimta priklausomybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
kovojant su narkobizniu pavyzdžius reikia imti iš IRANO,INDONEZIJOS,KINIJOS.Na jai jau nešaudyti,tai bausmės minimumas galėtu prasidėti nuo 10 metu,už mažas platinimo dozes.Ojau už stambų,iki gyvos galvos,gal ir čigonai pagalvotu,kad toks biznis pavojingas.

Klaipėda

Klaipėda portretas
Legalizuoti?Tai savo vaikus, giminaičių vaikus narkomanais padaryk ir džiaukis. Po to pažiūrėsim ar benorėsi iš viso gyventi...

Audrius

Audrius portretas
Tai jūs, protiniai invalidai augalą narkotiku vadinat. Vadinat todėl nes taip išmokė ir todėl, kad patys negalvojat, persakot tai ką mokė, o mokė tai ką liepia mokint. Pasitikrinkit ką mokotės ir išmokit galva naudotis, pamatysit pasaulį kitom akim, ne per rožinius akinius. Ar jūs laiko neturit, nes "rusai puola"?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių