Įžūlūs dviratininkai – pareigūnų siaubas

Klaipėdiečiams nerimą kelia miesto gatvėmis ir takeliais "skraidantys" dviratininkai. Pareigūnų teigimu, tokio skubėjimo pasekmės būna skaudžios – lūžę dubens kaulai, plaštakos, šlaunikauliai.

Net nepristabdė

Savaitgalį klaipėdietė buvo parblokšta dviratininko, kuris lėkdamas net nesiteikė sustoti, o iš įvykio vietos pabėgo.

Sužalota moteris buvo skubiai nuvežta į ligoninę. Šiuo metu aiškinamasi, dėl kokių priežasčių įvyko nelaimė.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika pripažino, kad šiltuoju metu Klaipėdoje tai vienas dažnesnių eismo įvykių.

Pareigūnams tyrimą apsunkina nežinomos svarbios detalės.

"Tipinis eismo įvykis, tik tiek, kad jame nedalyvauja motorinė transporto priemonė. Iš tiesų, mums sunku su taisykles pažeidžiančiais dviratininkais, nes nematome jų valstybinių numerių. Jei žinotume – greitai surastume. Net jei įvykį matę liudininkai apibūdina tą žmogų, kas toliau? Kur jo ieškoti? Kur jis gyvena: yra atvykėlis ar klaipėdietis?" – retoriškai klausė pašnekovas.

Todėl esą tokiais atvejais belieka viešinti informaciją ir prašyti visuomenės pagalbos.

Kaltų nėra?

M.Džermeikos manymu, lietuviai dar nepasiekė europinio lygio – nors dviračiai ir turi garso signalus, jais nesinaudojama.

"Šiuolaikiška nebijoti signalizuoti. Privalu tinkamai įspėti pėsčiuosius, kad šie pasitrauktų nuo dviračiams skirto tako. Mūsų tauta dar posovietinė, žmonės mano: "Netrukdysiu, neskambinsiu, gal pavyks sėkmingai aplenkti." Bet nutinka priešingai – staiga pėsčiasis žengia į šoną ir palenda po dviračio ratais. Padariniai skaudūs, o kas kaltas?" – garsiai svarstė viršininkas.

Jis įsitikinęs, kad didelį nelaimių skaičių lemia komunikacijos stoka.

"Susiduria du beždžionžmogiai, kaip tie "homo erectus". Bet Kelių eismo taisyklės tuo ir grindžiamos – savitarpio supratimu ir pagarba vienas kitam", – aiškino pašnekovas.

Norint nutraukti karą tarp dviratininkų ir pėsčiųjų, kartais pakaktų vieno šūktelėjimo.

Iki Europos – toli

Pėstiesiems dviratininkai dažniausiai kliūva dėl nesaugaus važiavimo.

Ir pats M.Džermeika pasakojo susiduriantis su įžūliais vairuotojais, kurie ne tik greitai lekia, bet dar ir apšaukia, kad reikėtų trauktis iš kelio.

"Šioje vietoje iki Europos mums dar toli. Atrodo, dviratis – nekaltas dalykas, bet, pavyzdžiui, šią vasarą po susidūrimo moteriai lūžo dubens kaulai. Būna įvairių sužalojimų – lūžta plaštakos, šlaunikauliai. Aštrios metalinės detalės, o jei neblogai įsibėgėja..." – kalbėjo Kelių policijos tarnybos viršininkas.

Reglamentuojamas važiavimo dviračiu greitis – nuo 3 iki 7 km/val. Mieste, kur intensyvus eismas, patariama būti atsargesniems.

"Dviračių take išvažiuojant iš greitojo maisto užkandinės aikštelės Taikos prospekte įvyksta ypač daug susidūrimų.Ta vieta tarsi užburta. Žmonės įsibėgėja tarsi lenktynėse nepagalvodami apie pasekmes ir nusisuka sprandą", – užsiminė pašnekovas.

Pareigūnai turi teisę sustabdyti ir bausti netvarkingai važiuojančius dviratininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernesta

Ernesta portretas
Karklėje viena ponia, važiavusi važiuodama kelio dalimi, net nesuteikė išsitraukti ausinių is ausų... Nu baisu, negaliu.. ir turėjom vilktis jai is paskos keleta kilometrų!

AK

AK portretas
Geras miestas Neapolis, ir labai ribotos senamiesčio gatvelės. Bet mes kalbame apie visai ką kita - kad turime vietos dviračių takams kone kaip Vienoje, ir jais tereikėtų išmokti deramai naudotis. Taip, ten kur sunku išskirti dviračių taką (tokių mūsų mieste tik keli fragmentai), gali padėti didesnis atsargumas ir atidumas judant.

na

na portretas
siaip pastebejimui.... teko pabuvoti Italijoje, konkreciau- Neapolyje. Ten vienoje gatveje, beje vaziuojamojoje dalyje issitenka ir automobiliai ir motociklai ir dviraciai ir pestieji. Paprastai ir be jokiu konfliktu ar kuno suzalojimu pagal nerasytas vietos taisykles visi sutelpa vienoje zonoje ir juda reikiama kryptimi be problemu. Pas mus gi keliami vejai lygioje vietoje, o viso labo reik but tolerantiskiem vienas kito atzvilgiu ir nelakstyt lyg akis isdegus
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių