Jūra žvejams pagrasino mirtimi

Savaitgalį tarnybas ant kojų sukėlė incidentas Baltijos jūroje. Nuo vėlyvo šeštadienio vakaro vykdyta žvejų, į jūrą išplaukusių kateriu, paieškos ir gelbėjimo operacija. Po visos nakties žvalgymo vieną vyrų išgelbėti pavyko, antrojo paieškos iki sekmadienio pavakarės vaisių nedavė.

Pasigedo artimieji

Savaitgalį gelbėjimo tarnybas ant kojų sukėlė šiurpą keliantis atsitikimas Baltijos jūroje – dingo du kateriu į jūrą žvejoti išplaukę vyrai.

Anot Karinių jūrų pajėgų štabo viršininko pavaduotojo viešiesiems ryšiams pareigas vykdančio komandoro leitenanto Ramūno Kažersko, informacija apie nelaimę gauta šeštadienio vakarą – 22.55 val.

"Valstybinės sienų apsaugos tarnybos Pasienio apsaugos rinktinės operatyvinis budėtojas mus informavo apie tai, kad sulaukta pagalbos prašymo. Artimieji kreipėsi į budėtoją dėl to, kad rytą į jūrą išplaukė kateris su dviem vyrais, kurie norėjo pažvejoti, bet jokios informacijos iš jų nesulaukta. Žvejai į uostą ketino grįžti apie 18 val.", – dėstė R.Kažerskas.

Artimųjų pateikta informacija buvo perduota Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui. Nedelsiant pradėta dingusiųjų paieškos ir gelbėjimo operacija.

Paiešką sunkino matomumas

Operacijos metu buvo pasitelktas Karinių oro pajėgų sraigtasparnis, nedelsiant į nurodytą gelbėjimo rajoną išplaukė ir Karinių jūrų pajėgų laivas "Jotvingis", taip pat buvo išsiųstas ir gelbėjimo laivas "Šakiai".

"Vėliau buvo pasitelktas ir Valstybinės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis, kad būtų žvalgomas kuo didesnis plotas", – kalbėjo R.Kažerskas.

Teigiama, kad naktį vykdyta operacija nebuvo lengva, mat matomumas tokiu paros metu prastas.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas komandoras Eugenijus Valikovas pridūrė, kad, siekiant užtikrinti kuo didesnį paieškos ir gelbėjimo operacijos efektyvumą, buvo pasitelkta ir daugiau techninių priemonių – radiolokacinės stebėjimo priemonės iš kranto, laivų, sraigtasparnių, taip pat buvo naudojami šilumą registruojantys prietaisai, naktinio matymo įranga.

"Ir vis dėlto matomumas nebuvo toks geras. Dėl to rezultatą mes gavome tik 8 val., kai pradėjo šiek tiek šviesėti", – paaiškino E.Valikovas.

Pirmąjį aptiko rytą

Dingusio laivo su žmonėmis nepavyko rasti visą naktį.

Apvirtusį katerį, ant kurio buvo vienas juo plaukusių žvejų, Karinių jūrų pajėgų gelbėjimo laivas "Šakiai" pastebėjo sekmadienį apie 8.20 val.

Ant apvirtusio laivo buvęs vyras šaukėsi pagalbos. Žvejys operacijoje dalyvavusiu Karinių oro pajėgų sraigtasparniu AS365N3+ "Dauphin" buvo sėkmingai nukeltas ir nedelsiant nugabentas į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur jam buvo suteikta profesionali pagalba.

"Žmogaus būklė – stabili, jo gyvybei pavojus negresia. Tiesa, jis gerokai sušalęs", – teigė štabo viršininko pavaduotojas.

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas E.Valikovas pripažino, kad vyras patyrė nemenką išbandymą, pareikalavusį ne tik fizinės, bet ir psichologinės ištvermės.

"Oro sąlygos, naktis, suprantama, šokas žmogui, šaltas vanduo, tamsa, neturėjimas ryšio priemonių, galbūt panika, galbūt baimė", – jausmus, kuriuos veikiausiai patyrė išgelbėtasis, apibūdinti bandė E.Valikovas.

Artimiesiems – psichologo pagalba

Pašnekovo teigimu, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro atstovai nuo pat paieškos ir gelbėjimo operacijos pradžios nuolat bendravo su abiejų į nelaimę patekusių vyrų artimaisiais.

Jie buvo atvykę ir į minėtą centrą, susitiko su jo atstovais. Naujausias žinias apie operaciją giminės gaudavo pirmiausia.

Sunkų laiką išgyvenantiems artimiesiems taip pat suteikta psichologinė pagalba.

Suradus vyrą, apvirtęs laivas, siekiant išvengti grėsmės navigacijai ir kad jis nepaskęstų, buvo iškeltas ant laivo "Šakiai".

Antrojo paieškos užtruko

Gelbėtojus aplankiusi sėkmė atsipūsti neleido, mat antrasis žvejys vis dar nebuvo rastas.

Du laivai ir du sraigtasparniai iki pat sekmadienio pavakarės suko ratus aplink gelbėjimo rajoną, ieškodami antrojo dingusio žvejo, tačiau jų pastangos buvo bevaisės.

Prie šios komandos prisijungti bet kada prireikus buvo pasirengęs ir dar vienas Karinių jūrų pajėgų laivas su budinčia narų grupe.

R.Kažerskas nesiėmė prognozuoti, kiek galėtų trukti gelbėjimo operacija.

Tęsime operaciją tol, kol yra bent teorinė galimybė šį žmogų rasti gyvą.

"Sunku pasakyti, kiek truks paieška, bet mes tęsime operaciją tol, kol yra bent teorinė galimybė šį žmogų rasti gyvą", – patikino štabo viršininko pavaduotojas.

Aptikus apvirtusį laivą ir pirmąjį žvejį, buvo patikslintas paieškos rajonas, todėl dingusiojo žvalgomasi ten, kur realiausia jį aptikti.

Vilčių nelaidojo

Gelbėtojai ir sekmadienį akylai vykdomą operaciją sekusieji vylėsi, kad pavyks išgelbėti ir antrąjį į jūros gniaužtus patekusį žvejį.

Vis dėlto, vertinant objektyviai, šansai, kad taip ilgai ledinėje Baltijos jūroje žmogus galėtų išlikti gyvas, nėra labai dideli.

Akcentuojama, kad tikimybė išgyventi priklauso ir nuo to, kaip vyras buvo apsirengęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip, taip

Taip, taip portretas
Tikra tiesa kad vyrai žusta per tas sušiktas k....s, ir su mašinom užsimuša kai lekia susipyke , išduoti k...u, arba skuba, lekia pas k....s ,kai jos paskambina kad atvažiuok greičiau, tai belėkdami ir padaro avarijas, per kurias patys žusta, ir dar kitus pražudo. Taip ir šį kart buvo su tais žvejais. Paklausė savo k...u , kai jos pasakė kad nori šv.žuvies, ir tie išplaukė, ne plaukė, kaip sakė liudininkas mates juos išplaukiant, bet skrido. Visi vyrai žusta per k.....s

Svajūnas

Svajūnas  portretas
Mačiau šeštadienį ryte tuos drąsučius, jie neplaukė, o tikra ta žodžio prasme skrido. Nepatikėjau savo akimis. Taip į žūklę neplaukiama. Matyt po linksmavakario buvo, tai nelabai orientavosi, ir nutiko nelaimė. Kaip uosto eismo tarnybos to nepastebėjo ir nesudraudė?

To jurgiui

To jurgiui portretas
Gsidy tu nukrustas,jai pats sedi po savo bobos papo tai ir sedek,ir nelok cia nesamoniu,turbut tik cia gali savo apgailetinas mintis isreiksti,nes namie per srebtuve gautum su kocelu,ble is kur tokiu sukrustu daunu atsiranda?????
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių