Kapinėse – kovų laukas

Amžino poilsio vieta dviem klaipėdietėms tapo kone kovų lauku, nors garbaus amžiaus moterys nėra ne tik giminaitės, bet ir nebuvo pažįstamos. Likimas jas suvedė, kai abiejų artimieji buvo palaidoti greta.

Amžino poilsio vieta dviem klaipėdietėms tapo kone kovų lauku, nors garbaus amžiaus moterys nėra ne tik giminaitės, bet ir nebuvo pažįstamos. Likimas jas suvedė, kai abiejų artimieji buvo palaidoti greta.

Nesantaiką pagimdė takas

75-erių klaipėdietė Olga Jacenko Joniškės kapinėse jau daug metų lanko savo vienintelių ir artimiausių žmonių kapus. Čia viename kape palaidoti du jos broliai.

Moteris tikina, kad šiltuoju metų laiku čia ateina kas antrą savaitę, kapas visada prižiūrimas ir tvarkomas.

Prieš keletą metų, kai O.Jacenko sumanė, kad kapą bus lengviau prižiūrėti, jei jis bus uždengtas plytelėmis, moteris jomis išklojo ir takelį tarp brolių ir gretimo palaidojimo.

Šalia esantį kapą prižiūrinti 82-ejų Aleksandra Grass buvo nepatenkinta, todėl O.Jacenko sutiko, kad plytelės nuo tako būtų nuimtos.

Šis įvykis buvo bene pirmasis nesantaikos tarp moterų grūdas.

Rado apdegusį paminklą

Vėliau O.Jacenko rasdavo nuo brolių kapo nurautas gėles, nuskintus jų žiedus, išvartytas žvakes, nors audrų tuo metu nebūdavo.

Moteris manė, kad jai taip kerštaujama. 2013 metų Visų šventųjų dienai moteris papuošė brolių kapą. Padėjo puokštę, pasodino gyvų gėlių, padėjo kapų žvakių.

Kaip ir daugelis žmonių, į kapines ji atėjo tik praslinkus žiemai.

Vėliau O.Jacenko pasakojo tikėjusi, jog po žiemos gėlės galėjo būti nebedailios, o puokštė – vėjo nublokšta. Bet tai, ką pamatė, ją tiesiog pribloškė.

Moteris neberado savo pasodintų gėlių, ten, kur jos turėjo būti, tegu net nušalusios, nebuvo likę nė šaknų pėdsako. Gedulo žvakių indeliai buvo aprūkę ir suskilę nuo karščio, puokštė nudegusi, o antkapinis paminklas aprūkęs.

Moteris nebuvo mačiusi, kad stikliniuose indeliuose deginamų žvakių liepsna būtų taip suniokojusi viską aplinkui. Juk šie indai apsaugo ne tik liepsną, bet ir viską aplink ją.

O.Jacenko galvoje atsirado vienintelis logiškas situacijos paaiškinimas – kažkoks piktavalis pripylė į žvakes degaus skysčio ir taip suniokojo kapą.

Iškvietė viršininkę ir komisiją

Ši moteris turi draugę, kuri ilgus metus dirbo prokurore, tad mokėjo patarti, kaip teisiškai teisingai pasielgti. Įskaudinta klaipėdietė pasikvietė Kapinių priežiūros tarnybos viršininkę Ziną Stankienę ir visą komisiją, kuri užfiksavo situaciją.

O.Jacenko nusprendė, kad jos brolių kapas buvo išniekintas, ir kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ir išaiškinti kaltieji.

Prokurorai tyrimą atlikti pavedė uostamiesčio 1-ojo policijos komisariato pareigūnams. Policininkai atliko visus formalumus.

Teismo ekspertams buvo duota užduotis atlikti ekspertizę. Iš įvykio vietos buvo paimti žemių mėginiai bei sudužęs žvakės indas. Specialistai turėjo atsakyti, ar ant šių objektų būta degaus skysčio.

Atlikto tyrimo vertė įvertinta pinigais. Ekspertų darbas kainavo 169,18 euro arba 584,13 lito. Tai yra valstybės išlaidos.

Specialistai konstatavo, kad tyrimui pateiktuose mėginiuose degių skysčių pėdsakų nerasta.

Remdamasi šia išvada tyrėja nutraukė ikiteisminį tyrimą. Vienintelis motyvas – nepadaryta nusikalstama veika.

Įsisuko skundų karuselė

O.Jacenko buvo labai įskaudinta ir norėjo, kad pareigūnai atidžiai ištirtų šį įvykį, todėl padedama draugės apskundė šį sprendimą Klaipėdos apygardos prokurorams. Šie nutarė netenkinti skundo.

Tada moteris apskundė juos ikiteisminio tyrimo teisėjui. Ji tvirtino, kad pareigūnai nusprendė nutraukti tyrimą, neišsiaiškinę visų įvykio aplinkybių. O.Jacenko įsitikinimu, nuotraukos įrodo, kad kapas buvo išniekintas. Be to, pareigūnai net nebandė aiškintis, ar be pašalinio poveikio gamykloje pagamintos žvakės savaime galėjo užsiliepsnoti taip, kad suskiltų ir suodžiais pasidengtų stiklinių indų stiklas, aprūktų paminklas.

Moteris norėjo, kad specialistai išsiaiškintų, ar suodžiai susidarė vien nuo žvakės, ar juose buvo kokių nors pašalinių medžiagų, kurios galėjo sukelti tokią didelę paminklą apgadinusią liepsną.

Ir ikiteisminio tyrimo teisėja atmetė O.Jacenko skundą. Moteris nenusileido ir parašė dar vieną skundą – Klaipėdos apygardos teismui. Jame paprašė panaikinti visas nutartis.


Šiame straipsnyje: Kapinėsnesutarimaiantkapiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinanti.

Žinanti. portretas
Ne pirmas kartas, kuomet ši moteris jau kelia panašias scenas, tačiau prieš tai bent nebuvo pasiekę spaudos. Iš tikro labai gėda kad pagyvenusi moteris šitaip elgiasi. Susidaro jausmas kad paprasčiausiai iš neturėjimo ką veikti daugiau, panašius "šposus" kelia. Gėda, tikrai labai gėda. Mano giminaitė irgi buvo gavusi nuo šios grasinantį laišką, tačiau kas iš to? Perskaitė, išmetė lauk ir pasakė kad su tokiais žmonėmis net neverta susidėti. Manau kada nors ji tikrai prisižais taip, ir pati gaus skundą ar šaukimą kur nors. Gaila aišku tokio žmogaus, bet, akivaizdu kad niekas šiai nebe padės. Ir ji iki galo eis, bei bandys įrodinėti savo nebūtas teorijas, ir skaldyti nebūtus kaltinimus.

Rozete

Rozete portretas
Greiciausiai tokios istorijos kyla is nuobodumo ir energijos trukumo.Senstant pritruksta savos vidines energijos, tai senukai kartais provokuoja kitus supykti, kad pasimaitintu kad ir neigiama energija. Be to, vyresniems nelabai yra kas veikti- truksta klubu, bureliu, kur galetu zmones susitikti, pabendrauti. Uztai, pvz., ir tupi poliklinikose bureliais su tikrom ir isgalvotom ligom- kaip uzsienio pensininkai tupi kavinese su bendraminciais...

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Kaip ne gėda, abi jau sulaukusios tokio garbaus amžiaus ir dar šitaip elgiasi. Ta, kuri kreipėsi į teismą iš vis matyt, tikrai neturi ką veikti. Jug tos sveikatos tiek tėra, o vistiek po teismus vaikšto. Na baisu darosi nuo tokių senolių elgesio.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių