„Toyotų“ vagys priėjo liepto galą

  • Teksto dydis:

Klaipėdiečių suburtoje automobilių vagių gaujoje ne paskutinį vaidmenį vaidino dvi merginos, pamėgusios lengvus pinigus. Ilgai sekti mašinvagiai sučiupti, o jų įvykdyti nusikaltimai dar narpliojami.

Pernai Vakarų Lietuvoje staiga pasipylė automobilių „Toyota“ vagystės. Buvo akivaizdu, kad šie nusikaltimai vykdomi tuo pačiu braižu, tad nuo pat tyrimo pradžios neabejota, jog tai gerai organizuotos nusikaltėlių grupės darbas.

Po ilgo sekimo tapo aišku, kad gaują subūrė anksčiau tokią pat veiklą Ispanijoje organizavęs 39-erių klaipėdietis. Ten jis buvo demaskuotas ir nuteistas. Veiklos modelis jam pasirodė besąs patikimas, tad norinčiųjų drauge veikti jis rado ir Klaipėdoje.

Šiam asmeniui talkinti ėmėsi dar vienas uostamiesčio policininkams gerai žinomas 32 metų asmuo. Klaipėdoje jie susirado dvi iš Tauragės kilusias ir lengvus pinigus mėgstančias 22-ejų ir 19 metų seseris.

Planui įgyvendinti reikėjo sandėlio bei garažo ir auksinių rankų meistro, gebančio klastoti automobilio variklio bei kėbulo numerius.

Veikla įsibėgėjo, uostamiestyje bei Tauragės apskrityje ėmė dingti „Toyota“ markės automobiliai.

Sekdami nusikaltėlius policininkai sužinojo, jog nusikaltėliai įsigydavo tokias mašinas užsienyje ir atsigabendavo į Lietuvą.

Merginos būdavo siunčiamos į Klaipėdos gatves bei kiemus ieškoti tokios pat markės, panašios spalvos bei tais pačiais metais pagamintų mašinų. Jų užduotis buvo išsiaiškinti, ar šiuose automobiliuose nėra įrengta papildomos signalizacijos.

Gavę reikiamą informaciją mašinvagiai pavogdavo automobilį ir pastatydavo ją toliau nuo akių. Prieš daugokai metų Klaipėdoje veikusi kita automobilių vagių gauja tokiame reikalui nuomojosi garažus. Dabartiniai vagys pagrobtą automobilį paprasčiausiai palikdavo atokesnėje vietoje, o kartą net kelias dienas laikė netoli nuo įvykio vietose esančiame kieme.

Po kiek laiko, kai aprimdavo aistros, į vogtą automobilį, jau pažymėtą kitais, neretai užsienio valstybės numeriais sėsdavo kuri nors merginų ir nuvairuodavo jį į sodybą Plungės rajone. Jos 38-erių savininkas buvo dar vienas gaujos narys.

Čia vogtoji mašina būdavo paverčiama užsienyje įsigytosios klonu – būdavo klastojami jos identifikavimo numeriai arba ardoma. Būtent klonas dažniausiai būdavo parduodamas ir iškeliaudavo į buvusias Sovietų Sąjungos valstybes Azijoje. Kartais originalūs dokumentai vėliau sugrįždavo vagims ir su jais būdavo parduodama tikroji mašina.

Vagys elgdavosi ne visada vienodai. Dažniau iš užsienio atgabentas automobilis būdavo išardomas ir parduodamas dalimis.

Pirmosios gaujos narių sulaikymo operacijos įvykdytos šių metų rugpjūčio pradžioje. Įtarimai pareikšti šešiems asmenims. Pradžioje į areštinę pateko keturi: viso „verslo“ organizatorius, jo parankinis, plungiškis ir viena mergina.

Antroji iškart atvirai papasakojo apie tai, ką yra padariusi ir padėjo tyrėjams.

Vienas nusikaltėlių gaujoje „įdarbino“ savo 43 metų brolį.

Dabar už grotų yra tik vadeiva. Jo dešinioji ranka neišeina iš namų, mat ant kojos nešioja specialų prietaisą, fiksuojantį jo buvimo vietą. Kitiems įtariamiesiems skirtos lengvesnės kardomosios priemonės.

Pareigūnai atvirauja, kad išsiaiškino dar ne visas gaujos veiklos detales bei susekė ne visų pavogtų automobilių pėdsakus. Paskutinįjį jiems pavyko aptikti Kaune, panašu, kad jis buvo ruošiamas parduoti.

Vakar teigta, kad paaiškėjo 12-os „Toyota“, BMW ir „Honda“ mašinų vagysčių aplinkybės bei tolesnis likimas. Du gaujos nariai siejami ir su vagyste iš vieno buto.

Atlikę kratą 38-erių plungiškio sodyboje pareigūnai aptiko ištisą lobyną. Beveik trijų aukštų pastatas buvo prikimštas nusikaltėlių veiklą liudijančiais daiktais. Čia aptikta vogtų mašinų detalių, automobilių atrakinimui ir užvedimui skirtos įrangos, paruoštų metalo plokštelių su naujais identifikacijos numeriais – VIN bei jų klastojimo įranga, kitų šalių automobilių registracijos dokumentų, automobilių užvedimo schemų.

Aptikta ir pašto siunta, kurioje buvo visiškai nauji kitų valstybių automobilių registracijos numeriai, jie buvo net be skylių tvirtinimui, tad spėjama, kad jie – suklastoti. Pareigūnai ketina išsiaiškinti, kas ir kur juos padirbinėjo. 

Tyrimo metu nustatytos dvi vietos, kuriose rastos sandėliuojamos, galimai vogtų ir išardytų automobilių detalės, dalis iš jų buvo paruoštos pardavimui. Detalės, veikiausiai, buvo realizuojamos ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

Kratos metu Plungės rajone buvo rastas šiemet liepos pabaigoje pavogtas automobilis „Toyota Prius“. Kiek vėliau aptiktas ir rugpjūčio pradžioje iš uostamiesčio Pietinės gatvės pavogtas, Norvegijoje registruotas „Honda CR-V“. Dar du „Toyota“ markės automobiliai rasti jau perparduoti Vilniuje ir Kaune.

Gaujos veiklą tiria Klaipėdos AVPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras.

Įtariamiesiems gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmės.


Šiame straipsnyje: vagysautomobilių vagysvagystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

dėkui

dėkui portretas
Dėkui Policijai. Pagarba

Anonimas

Anonimas portretas
kaip suprantau is komentaro pravenuose vanagui linksma nebus...

Pravienai

Pravienai portretas
Vanagai laukiam taves.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių