Klaipėdos rajone sužalotas per langą iškritęs keturmetis

Vasarą medikams neretai tenka gydyti iš aukštai kritusius vaikus. Dažniausiai nelaimė įvyksta, kai suaugusieji atsitraukia nuo mažylio vos kelioms akimirkoms. Trečiadienį po pietų tokia nelaimė įvyko Klaipėdos rajone.

Medikams apie nelaimę buvo pranešta 13.40 val.

2020 m. gimęs vaikelis skubiai išgabentas gydyti į Klaipėdos vaikų ligoninę. Apie mažylio būklę duomenys neskelbiami jo mamos prašymu.

Atrodo, kad šis atvejis yra nelaimingas atsitikimas. Vaikas yra vienintelė šeimos atžala, jį auginantys tėvai nei policijai, nei vaikų teisių saugotojams nėra žinomi.

Tirdami vaiko traumos atvejį, pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl skausmo vaikui sukėlimo ar nesunkaus jo sužalojimo.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė patikino, kad vaiko teisių gynėjai pranešimą apie nelaimę gavo iš policijos ir jau susisiekė su šeima, pabendravo su tėvais, pasiūlė pagalbą.

Išsiaiškinę visas nelaimės aplinkybes, jie vertins, kokios pagalbos gali reikėti šeimai, o prireikus būtinai inicijuos jos teikimą.

„Atvejai, kai vaikas iškrenta pro langą, nėra labai dažni, bet jų dažniau pasitaiko šiltuoju metų laiku. Ypatingo dėmesio ir greitos reakcijos reikalauja situacijos, kai šalia yra mažametis vaikas. Svarbu prisiminti, kad net ir trumpam nukreiptas dėmesys ar saugių aplinkos sąlygų vaikui trūkumas bet kada gali virsti nelaimingu atsitikimu“, – teigė G. Noliūtė.

Specialistai pataria mažylius auginančioms šeimoms šalia langų ar balkone nestatyti baldų – sofų, kėdžių, stalų ar kitų aukštų daiktų, ant kurių palypėję vaikai galėtų pasiekti langą, užlipti ant palangės, persisverti.

Vaikų teisių saugotojai primena, kad apsauginiai tinkleliai nuo vabzdžių nėra vaikų saugumą užtikrinanti priemonė – jie neišlaiko vaiko svorio, nes nėra tam pritaikyti.

Tėvams patariama, vėdinant patalpas, kartu išsinešti vaikus, nepalikti jų be priežiūros kambaryje, kuriame plačiai pravertas langas.

Langų užraktai – atvėrimo ribotuvai, veikiantys kaip apsaugos priemonė, kad langų neatidarytų patys vaikai, turėtų būti maksimaliai saugūs, o vaikai turėtų jų nepasiekti.

„Jei tėvai nuo mažens kalbės su vaiku apie saugų elgesį, primins jam, kad būtų atsargus, parodys galinčius grėsti pavojus, paaiškins apie galimas neapdairaus ir neatsakingo elgesio pasekmes, vaikas ilgainiui išmoks elgtis atsakingai ir saugiai“, – teigiama G. Noliūtės komentare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių