Klaipėdos rajono gyventojas ir du britai įtariami prekyba žmonėmis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos teisėsauga baigė ikiteisminį tyrimą dėl priverstinio darbo Jungtinėje Karalystėje – Klaipėdos rajono gyventojas ir du Didžiosios Britanijos piliečiai įtariami išnaudojimu priverstiniam darbui.

Įtarimai dėl prekybos žmonėmis ir išnaudojimo vergiškomis sąlygomis byloje pateikti lietuviui Edikui Mankevičiui ir Jungtinės karalystės kompanijos „DJ Houghton Chicken Catching Services“ savininkams Darellui Houghtonui (Darelui Houtonui) ir jo žmonai (Jacqueline Judge (Žaklinai Džedž), BNS ketvirtadienį patvirtino Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas.

E.Mankevičius Lietuvoje buvo sulaikytas pernai, jis iki šiol laikomas suimtas, teismai atmesdavo skundus panaikinti suėmimą. Sutuoktiniai britai yra ne Lietuvoje.

„Jie privalo atvykti į teismo posėdžius Lietuvoje, jei yra kaltinamieji. Nuotoliniu būdu gali būti apklausiami liudytojai, o jie privalo dalyvauti teismo posėdyje“, – BNS sakė prokuroras R.Ušinskas.

Lietuva neprašė britų išduoti, nes jie pasiekiami ir niekur nesislapsto nuo teisėsaugos. Jie apklausti, pateikti įtarimai, pateikta bylos medžiaga. Britai kaltę verčia klaipėdiečiui E.Mankevičiui. Šis vyras Lietuvoje anksčiau nebuvo teistas, tačiau užsienyje sulaukė sankcijų dėl smurto ir gyvūnų kontrabandos.

Kaip ketvirtadienį pranešė Klaipėdos apskrities policija, ikiteisminis tyrimas atliktas bendradarbiaujant su Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijomis. Nustatyta, kad 53 metų Klaipėdos rajono gyventojas ir vienos Jungtinėje Karalystėje užregistruotos bendrovės savininkai sutuoktiniai išnaudojo priverstiniam darbui į Angliją atvykusius asmenis.

Įtariama, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai buvo įtraukti į vergiją, pažadant lengvą ir gerai apmokamą darbą. Nukentėjusieji nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Prieš juos buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, taikomos fizinės ir materialinės bausmės. Nuo darbdavių nukentėję lietuviai Jungtinėje Karalystėje už vergišką darbą iš buvusių darbdavių prisiteisė daugiau nei 1 mln. eurų kompensaciją.

Jie neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų. Buvo mokamas žymiai mažesnis, nei pažadėta, atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicininė pagalba, migrantai buvo pjudomi šunimi.

2012 metų spalį pirminius tyrimo veiksmus atliko Jungtinės Karalystės teisėsaugos ir socialinių tarnybų pareigūnai. Per didelio masto operaciją buvo sulaikyti bendrovės savininkai, atliktos kratos bendrovės patalpose bei teritorijoje, taip pat būstuose, kur gyveno darbininkai. Pirminėje tyrimo stadijoje pareigūnai apklausė 39 galėjusius nukentėti asmenis.

Įtariama, kad lietuvis už išnaudotus tautiečius per trejus metus galėjo gauti mažiausiai 90 tūkst. svarų sterlingų (100,6 tūkst. eurų). Jungtinėje Karalystėje suėmimo išvengęs lietuvis buvo sulaikytas pernai gruodį Klaipėdos rajone. Kratos jo name ir pagalbinėse patalpose pareigūnai aptiko daugiau nei 400 įvairaus kalibro šovinių bei cigaretes su Baltarusijos akcizo ženklais.

Nustatyta, kad sulaikytojo ūkyje už suteiktą pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus ir pan. taip pat buvo išnaudojami aplinkiniuose rajonuose gyvenantys asmenys.

Lietuvoje nukentėjusiaisiais pripažinta 12 asmenų, kurie nustatyti atliekant tyrimo veiksmus Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje, taip pat analizuojant ir vertinant užsienio kolegų uostamiesčio teisėsaugininkams perduotus Anglijoje surinktus įrodymus.

Prokuroro nutarimu laikinai apribotos lietuvio nuosavybės teisės į grynuosius ir lėšas banko sąskaitose, automobilį, butą Vilniuje, žemės sklypą Klaipėdos rajone bei 17 žemės sklypų su pastatais Klaipėdos rajone. Vienas nukentėjusiųjų pateikė apie 50 tūkst. eurų ieškinį, kiti nukentėjusieji bylinėjasi Didžiojoje Britanijoje.

Taikant baudžiamosios atsakomybės universalios jurisdikcijos principą, asmenys už prekybą žmonėmis, narkotikų platinimą, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ir turto legalizavimą bei kitus nusikaltimus atsako pagal Lietuvos baudžiamąjį įstatymą nepriklausomai, kur jie padarė nusikaltimą.

Už prekybą žmonėmis baudžiama laisvės atėmimu nuo 2 iki 12 metų. Už išnaudojimą priverstiniam darbui vergijos ar kitokiomis nežmoniškomis sąlygomis baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Roze

Roze portretas
Tokiu veidai kaip jo turi buti priklejuoti prie kikvieno stulpo ir mirties bausme be islygu

TAIP

TAIP portretas
Kodel slepiamas veidas?Gal dar yra nukentejusiuju nuo to zmogystos.Kodel tokie veikejai neviesinami,slepiami?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių