„Latvijas tilti“ vadovas įtariamas davęs kyšį Klaipėdos uosto atstovui

  • Teksto dydis:

Didžiausios Latvijos kelių ir tiltų statybos įmonės „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkas Genadijus Kamkalovas už bendrovei finansiškai naudingus sprendimus įtariamas davęs kyšį Klaipėdos jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriui Gediminui Zumarui. Abu aukštas pareigas užimantys asmenys sulaikyti, be to, Latvijoje sulaikyti dar 6 „Latvijas tilti“ darbuotojai.

„G.K., atstovaudamas Latvijos bendrovei, laimėjusiai net kelis statybų rangos konkursus Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje, kurių vertė siekia keliolika milijonų eurų, už direkcijoje priimamus Latvijos bendrovei finansiškai naudingus sprendimus per kelis kartus G.Z. perdavė didesnės nei 250 MGL vertės (9,5 tūkst. eurų - BNS) kyšį“, - pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT tyrimą atlieka bendradarbiaudama su Latvijos kovos su korupcija biuru (KNAB). G.Kamkalovas ir G.Zumaras, atliekant ikiteisminį tyrimą, ketvirtadienį buvo sulaikyti, pareigūnai atliko kratas Klaipėdos uosto direkcijoje.

Tuo pat metu sulaikymo operacija ir kiti procesiniai veiksmai vyko Latvijoje. KNAB sulaikė 6 asmenis, užsimančius aukštas pareigas viename didžiausių Latvijos verslo koncernų, atliko apie 20 kratų - buvo rasti ir paimti tyrimui reikšmingi dokumentai ir, kaip teigiama, 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų, pranešė STT. Ji neįvardija ne tik žmonių pavardžių, bet ir įmonės pavadinimo. 

„Latvijas tilti“ vykdomasis direktorius yra Valerijus Gorjunas, vyriausiasis inžinierius - Andrejus Bočkariovas, finansų direktorė - Regina Vitriaka. Bendrovės atstovybės Klaipėdoje vadovas yra Mindaugas Kelpša, Vilniaus - Regina Barkauskienė.

Klaipėdoje viešintis premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį žurnalistams sakė, kad STT ketvirtadienį atliko kratas ir Klaipėdos uosto vadovo Arvydo Vaitkaus kabinete. Anot premjero, įtarimams pasitvirtinus, uosto darbuotojai turės atsakyti, tačiau daugiau detalių apie kratas jis teigė kol kas nežinantis.

Uosto atstovė Nijolė Dvarionaitė-Milkintienė taip pat patvirtino, kad ketvirtadienį uosto direkcijoje lankėsi STT pareigūnai bei atliko kratas, tačiau, jos žiniomis, jokio kyšio nebuvo.

Klaipėdos uosto infrastruktūros direktoriumi G.Zumaras tapo pernai, kai lapkritį direkciją paliko Algirdas Kamarauskas.

„Latvijas tilti“ yra gavusi 48,9 mln. eurų vertės Klaipėdos uosto užsakymų - neseniai ji kartu su „Kamineros“ grupės statybų bendrove „Borta“ laimėjo 11,7 mln. eurų vertės Malkų įlankos gilinimo konkursą, ji buvo laimėjusi ir 14,9 mln. eurų vertės krovos bendrovės „Bega“ krantinių statybos konkursą, tačiau vėliau iš jo pasitraukė.

Be to, „Latvijas tilti“ už 32,36 mln. eurų 2013 metais pastatė Klaipėdos uosto Keleivių ir krovinių terminalo krantinę, rekonstravo nemažai kitų uosto krantinių, taip pat statė geležinkelius uoste.

Lietuvoje „Latvijas tilti“ iš viso yra gavusi 94,2 mln. eurų užsakymų - be darbų uoste, ji statė Panemunės-Sovetsko aplinkkelį, Geležinio vilko estakadą Vilniuje.

„Latvijas tilti“ pernai gavo 15,47 mln. eurų pajamų - 2 kartus mažiau nei 2014 metais (31,564 mln. eurų), jos pelnas siekė 69,7 tūkst. eurų (20,6 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

peranksti

peranksti portretas
Metate kaltinimus socdemams, niekas dar nepasitvirtino. Prie ko socdemai. Tai tvirtinant, be jokio pagrindo, galima įkliūti už šmeižtą. Būkit atsargesni. Kai jau bus aišku- dėkit, kad maža nepasirodytų.

Kai už viso to stovi aiškai plati valdžios grietinėlė

Kai už viso to stovi aiškai plati valdžios grietinėlė portretas
Kai už viso to stovi aiškai plati valdžios grietinėlė, kai tai yra didelis tinklas, sudarytas iš aukščiausių valdžios sluoksnių, nes dideliu mastu prasisukti be jos negalima, daromi tik demonstraciniai veiksmai kovoje su korupcija, paaukojant tik pėškas, ir suklaidinant visuomenę, kad su korupcija neva kovojama, ją šitaip užglostant kaip kokį katinėlį

Kaip tai?

Kaip tai? portretas
Buvo tiek daug piar'o, ir viskas šuniui ant uodegos?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių