Vitės mokyklos mokytojas kaltinamas smurtu prieš mokinį

Žinia apie tai, esą pamokos metu buvo mušamas mokinys, vakar buvo plačiai aptarinėjama tarp tėvų ir pedagogų. Nors rankos kėlimas prieš vaiką – sunkiai pateisinamas, dauguma suskubo ginti Vitės pagrindinės mokyklos mokytojo – darbas su sunkiai valdomais paaugliais gali išvesti iš kantrybės net ir patį taikiausią žmogų.

Apklausia liudininkus

Kad Klaipėdos mokytojas smurtavo prieš mokinį, praėjusią savaitę pranešė Policijos departamentas.

Tai patvirtino ir šį įvykį tiriantis Klaipėdos miesto policijos 1-ojo Veiklos skyriaus viršininkas Mindaugas Busilas.

Gegužės 24 dieną apie 12.30 val. S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančioje Vitės pagrindinėje mokykloje pamokos metu 2005 m. gimusį nepilnametį už rankos suėmė mokytojas, ją suko, prispaudė prie sienos ir vaiką pargriovė.

Mažametis dėl fizinio skausmo sukėlimo į medikus nesikreipė.

Šiaip sau nesmurtaujama.

"Nežinau, ar ir mokytojas jaučiasi nuskriaustas, bet konfliktas buvo. Šiaip sau nesmurtaujama. Kol kas pareiškimą turime tik iš vienos pusės", – sakė M.Busilas.

Pašnekovo teigimu, panašūs atvejai jo tarnyboje – reti.

Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, pareigūnai apklausia abi puses, įvykio dalyvius.

Būna ir taip, kad neapsikentę patyčių patys pedagogai iškviečia policiją mokiniui.

Atsiribojo tylos siena

Neseniai paskirta Vitės mokyklos direktorė Renata Venckienė plačiau komentuoti situaciją atsisakė.

"Vyksta ikiteisminis tyrimas. Kai bus nustatyta, kas atsitiko, tada ir pakomentuosiu. Palikime viską taip, kaip yra", – į kalbas nesileido direktorė.

Tačiau pridūrė, kad pretenzijų turi abi pusės –  ne tik mokinys, bet ir mokytojas.

Tą patį, it susitarę, kartojo ir savivaldybės darbuotojai, esą į visus klausimus atsakys ikiteisminis tyrimas.

"Kol kas mes negalime komentuoti. Tegul policija dirba savo darbą. Kai nustatys kaltuosius ir paaiškės, kas iš tiesų įvyko, bus galima imtis tam tikrų priemonių", – nedaugžodžiavo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Jei nemaloni žinia pasiteisins, Švietimo skyrius netoleruos nei fizinio, nei psichologinio smurto.

Policininkai, o gal net prokurorai spręs, ar mokytojas smurtavo prieš mažametį.

Jeigu bus pripažinta, kad pedagogas sukėlė vaikui skausmą, mokyklos vadovybė turės rimtą pagrindą nutraukti su juo darbo sutartį.

Kėsinosi pasmaugti mokytoją?

Neseniai panašų incidentą, įvykusį Salantų gimnazijoje, tyrė ir Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai. Buvo įtariama, kad mokytojas smurtavo prieš mokinį.

Skunde paminėtas pedagogas Salantų gimnazijoje dirba apie 20 metų.

Policiją ši ne nauja istorija pasiekė todėl, kad, aiškinantis aplinkybes, mokinio ir mokytojo pasakojimai nesutapo.

Gimnazijos vadovai nusprendė, kad tikrąją tiesą gali išsiaiškinti tik pareigūnai.

Pabandę ieškoti tiesos ir jos neradę, gimnazijos atstovai apie konfliktą, kilusį penktokų klasėje, policijai pranešė vasario 14 dieną.

Mokyklos direktoriaus pavaduotoja Vilma Gedvilienė prasitarė, kad po incidento 11-os metų berniukas pats raštu apskundė mokytoją. Šį raštą jis įteikė direktorei.

Tiesa, berniuko tėvai nei raštu, nei žodžiu pretenzijų dėl sūnui suteikto skausmo neišreiškė.

Berniuko teigimu, mokytojas pamokos metu sugriebė jį už rankų ir išmetė iš klasės. Šį faktą patvirtino ir kiti klasėje buvę mokiniai.

Mokytojas neigė pakėlęs ranką prieš vaiką ir tvirtino, kad vaikai jį nepagrįstai šmeižia.

Pedagogų teigimu, mokytoją apskundęs vaikas esąs konfliktiškas.

Beje, apie to paties mokytojo smurtą yra pranešę dar du vaikai.

Galiausiai ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai kaltės įrodymų.

Kaip jau įprasta tokiose istorijose, pritrūko liudininkų.

Salantų gimnazijos vardas prieš kelerius metus nuskambėjo, kai dėl to paties mokytojo konflikto su vyresnių klasių mokiniu buvo pasiekusi teismą.

Mokinys buvo kaltinamas smaugęs mokytoją ir net grasinęs jį nužudyti.

Įstatymai mokiniams negalioja?

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme numatyta, kad drausminimas negali apimti fizinių bausmių ir bet kokio kito smurto prieš vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vita

Vita portretas
Dabar vaikučiai svarbiausi-mokytojas tik asmuo,teikiantis paslaugas.Toks tėvų ,vaikų bei visuomenės požiūris.Ar pagalvojate,kad mokytojo kantrybė negeležinė...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Sunku dabar mokytojams. Yra puikių mokinių, puikių tėvų, gerbiančių ir bendradarbiaujančių mokytojus. Bet yra ir laužančių taisykles ne tik mokykloje, bet ir namie. Retas tėvas turi įtakos tokiam paaugliui. Ner ir baudos nepadės, nes tokie vaikai savo tėvų negerbia. Didelė bausmė būtų neleisti neklusniam vaukui dalyvauti pamokose. Kietuoliams ši bausmė veikia, nesk kur rodyti savo sugebėjimus, kur dar gali pažeminti, iškeikti suaugusįjį. Tėvams tai tik vaikas, mokytojas turi dovanoti, bet ar savo darbe tie tėvai norėtų patys būti išvadinti baisiais keiksmažodžiais visų darbuotojų akivaizdoje? Mokytojas ne robotas. Taip, smurtas nepadės. Bet ir pokalbis veikia tik sąmoningus žmones. Turi būti pasekmė už netinkamą, tikrai įžūlų elgesį ne tik prie mokytoją, bet ir prieš klasės, mokyklos draugą. Neleisti dalyvauti ugdymo procese. Tada kils ir noras mokytis. Tėvai galės galvoti, kaip ugdyti savo vaiką. Norės, kad vaikas grįžtų į mokyklą. Tada gal dės pastangas auklėjant savo vaiką.

a.a.

a.a. portretas
Vaikai juk nufilmavo video. Veiksmas vyksta, ne klaseje - koridoriuje! Geda mokyklai, jei sitas zmogus pasiliks toliau dirbti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių