Mažamečių sprogdinamos petardos šiurpina klaipėdiečius

  • Teksto dydis:

Netramdomi uostamiesčio jaunuoliai smaginasi į praeivius mėtydami sprogstančias petardas, kuriomis juos aprūpina vyresni draugai ar net patys tėvai. Pavojingi žaidimai nepilnamečių rankose kelia papildomą stresą ir pareigūnams.

Netramdomi uostamiesčio jaunuoliai smaginasi į praeivius mėtydami sprogstančias petardas, kuriomis juos aprūpina vyresni draugai ar net patys tėvai. Pavojingi žaidimai nepilnamečių rankose kelia papildomą stresą ir pareigūnams.

Išgąsdino nėščiąją

Klaipėdietė Dalia prieš kelias dienas patyrė šoką, kai keliolikos metų paaugliai Taikos prospekte po ratais pakišo šūsnį petardų. Vakare, apie 20 val. ji važiavo namo į automobilį įsisodinusi savo pusantrų metų mažylį. Moteris sustojo praleisti pėsčiųjų, kai išgirdo šaižų trenksmą.

"Praleidau dvi moteris, po kurių ėjo keturi paaugliai, tarp jų – dvi mergaitės. Maždaug 12–14 metų vaikai apspito automobilį, pametė po mašinos priekine dalimi "bombioškių" ir garsiai juokdamiesi nubėgo. Išgirdau kurtinantį sprogimą, pati nesupratau, kas vyksta, nes apgaubė dūmai, vaikas iš išgąsčio ėmė rėkti. Laukiuosi 25-tą savaitę, o turėjau patirti tokį šoką", – snukiai tramdė emocijas pašnekovė.

Pastaruoju metu tokie nevaikiški jaunuolių žaidimai išgąsdina nebe pirmą klaipėdietį. Nuo petardų labiausiai kenčia pietinės miesto dalies gyventojai. Pirotechnikos vaikams nuperka vyresni pažįstami, benamiai ir net patys tėvai.

Aprūpina mamos

Kelerius metus fejerverkais ir petardomis prekiaujanti Dovilė atskleidė, jog šventiniu laikotarpiu vaikai itin dažnai trinasi aplink prekybos centre stovintį prekystalį, kaulydami parduoti sprogmenų. Anot pašnekovės, dar keisčiau yra tai, kad neretai pirkti petardų jie ateina kartu su savo tėvais.

Oficialiai įsigyti šių pramogų, Klaipėdos viešosios tvarkos biuro viršininko Andriaus Leliugos teigimu, galima sulaukus šešiolikos metų.

"Patys tėvai juos aprūpina pirotechnika. Ateina su sūnumi, kuriam daugiausia – keturiolika metu ir leidžia rinktis. Ir mamos taip pat elgiasi. Kažkada vaikams nepavyko manęs išprašyti parduoti, tai jie atsivedė vyresnį kaimyną. Aš paklausiau, ar jis supranta, ką daro ir, kad vaikams tokių dalykų negalima, bet kas jam darbo?", – retoriškai klausė prekybininkė.

Dar viena sprogstančiomis linksmybėmis prekiaujanti moteris patikino, kad parduoti tenka ir patiems mažiausiems klaipėdiečiams, jei tik šie yra lydimi vyresniųjų. "Tiesiog neturiu teisės neparduoti, jei jie ateina su suaugusiaisiais", – nukirto pašnekovė.

Jų prisipirkę mažamečiai tyko aukų prie vaikų darželių ir daugiabučių namų. Klaipėdietę Indrę pašiurpino toks mažamečių elgesys. Tamsų vakarą ji ėjo namo su keturmečiu sūnumi, kai netoli darželio po klaipėdiečių kojomis sprogo numesta petarda.

"Apskritai vaikai šiais laikais yra tiesiog netramdomi. Ir tik pabandyk pasakyti "super mamytei", kad jos lepūnėlis yra neklaužada. Tėvų akimis jų atžalos – pačios geriausios ir nieko panašaus padaryti negalėtų. Pavyzdžiui, Norvegijoje petardos pardavinėjamos tik savaitę prieš Naujuosius metus, o pas mus jų įsigyti gali faktiškai bet kas ir bet kada. Vienai pažįstamai tokios vaikų linksmybės baigėsi itin liūdnai. Ant striukės užkritusi petarda kliudė ausį, trūko būgnelis. Iki šiol ji yra viena ausimi kurčia", – pasakojo moteris.

"Toks laikas"

Kelissyk iš eilės petardos išgąsdinta, todėl neapsikentusi klaipėdietė Lina paskambino skubiosios pagalbos numeriu. Tačiau, jos žodžiais, atsiliepusi operatorė tik mestelėjo, esą dabar toks metų laikas ir nieko čia nepadarysi. "Štai, kaip veikia įstatymai ir, kaip yra reaguojama į skundus", – piktinosi miestietė.

Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga tikino prieš šventes gaunantis nemažai gyventojų skundų. Anot jo, pareigūnams tai kasmetinis galvos skausmas.

"Vykdome reidus, viešosios tvarkos biuro licencijavimo skyriaus specialistai važinėja po prekyvietes ir tikrina, ar prekiautojai neparduoda mažesniems vaikams pirotechnikos. Su šiuo klausimu taip pat dirba ir prevencijos skyrius", – aiškino pašnekovas.

Anot jo, už savo atžalų elgesį atsakingi tėvai, kurie neretai patys jiems nuperka fejerverkų. Esą toks suaugusiųjų elgesys yra nemenka problema ir iššūkis pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiek galima

Kiek galima portretas
Juk tai galima atsisakyti, normaliose valstybese seniai jau neleidzia fejeverku. O cia visur atvira, kas nori tas perka. Turbut reikia laaabai stiprios nelaimes musu ponams kad pradetu mastyti, baisu kas darosi visuose miestuose

to Hmm

to Hmm portretas
visiškai teisinga informacija. Ten vaikai ypač sprogdina prie apleisto buvusio bendrabučio ir taip kiemuose po balkonais mėto, ne tik po automobiliais. Mačiau kai 12 metų keli berniukai vedėsi gal kokių 3 metų broliuką ir mėtė "bamboškes". Tas mažiukas vos spėdavo pabėgt. Vienas vyriškis bandė sudrausmint, tai tie vaikai pasiuntė jį....ten toli. Galėtų pro tuos bendrabučio kiemus policija patruliuot nes baisu ir namo pareit.

batonai slepkis,metitojau

batonai slepkis,metitojau portretas
hihihi
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių