Mokinių pasitikėjimo kunigu kaina – baudžiamoji byla

Kunigo pažadas neišduoti mokinių paslapties už atvirumą ir prisipažinimą įsilaužus į elektroninį dienyną bei suklastojus jo duomenis netikėtai buvo sulaužytas. Policijoje atsidūrė gimnazijos administracijos pranešimas apie nusikaltimą, pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą ir daugybei gimnazistų gresia teistumas.

Pokyčius pastebėjo mokytojai

Gruodį ruošdamiesi paskelbti pirmojo pusmečio rezultatus, Kretingos pranciškonų gimnazijos mokytojai pažymius ir gimnazistų praleistas pamokas lygino su savo pačių vedamais popieriniais dienynais ir elektroninio dienyno duomenimis.

Ne vienas pedagogas atkreipė dėmesį, kad kelių mokinių pažymiai nesutampa popieriniame ir virtualiame variantuose.

Elektroninėje versijoje atsirado aukštesnio balo įvertinimų.

Mokytojus dar labiau nustebino tai, kad elektroniniame dienyne dingo praleistas pamokas žymintys ženklai.

Dabar yra labai griežta tvarka.

"Ištaisytų pažymių buvo mažuma. Labiau atkreiptinas dėmesys į dingusias "n" raides. Dabar yra labai griežta tvarka, tėveliai gali pateisinti tik tris dienas. Toks yra savivaldybės nutarimas. Šie pataisymai atsirado ties įvairių klasių mokinių pavardėmis. Tas, kuris įsilaužė į sistemą, pasidalijo duomenimis su draugais. Visų niuansų dar nežinome, kol kas žinome tiek, kiek mums pasakė vaikai. Mokiniai buvo atviri, su jais bendravo direktorius ir mūsų socialinė pedagogė, bet asmeniškai su jais kalbėjo direktorius", – pasakojo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rūta Jankuvienė.

Paaiškėjo, kad pažymiai ir praleistų pamokų žymėjimas pakeisti ne vieno gimnazisto naudai.

Policijai apie tai pranešta šiemet vasario 1-ąją.

Į pareigūnus kreipėsi gimnazijos direktoriaus pavaduotoja. Ji pranešė, kad į elektroninį dienyną buvo įsilaužta gruodžio 16 d.

Suskubo ieškoti advokatų

Vakar Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinių įvykių suvestinėje viešai pranešta, kad 2016 m. gruodį kai kuriuose gimnazijos kabinetuose buvo nelegaliai įdiegta kompiuterių duomenų šnipinėjimo programa.

Jos padedami mokiniai sužinojo mokytojų prisijungimo duomenis, pasinaudojo tuo ir neteisėtai prisijungė prie elektroninio dienyno.

Taip buvo pakeisti mokinių pažymiai ir kiti duomenys.

Pareigūnai turėjo dešimt dienų patikslinti nurodytų įvykių aplinkybes ir apsispręsti, ar yra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą.

Panašu, kad duomenų tyrimui pradėti buvo daugiau negu pakankamai, nes jis pradėtas nesulaukus dešimties dienų termino pabaigos.

Dar nesulaukę pareigūnų sprendimo prasikaltusių mokinių tėvai pradėjo ieškoti jų atžalas galėsiančių ginti advokatų.

Suaugusiesiems buvo aišku, kad 16 metų jau sulaukę jų vaikai gali būti teisiami, o tai reikštų dėmę jų biografijose.

Pasitikėjo direktoriaus pažadu

Vaikai ir tėvai tarpusavyje piktinosi ne tiek mokinių poelgiu, kiek direktoriumi.

Pasipiktinimą sukėlė tai, kad būtent didelį autoritetą ir mokinių pasitikėjimą pelnęs Pranciškonų gimnazijos direktorius kunigas Alvydas Virbalis pirmas pasikalbėjo su mokiniais, ragino juos prisipažinti ir pažadėjo, kad kaltininkai nebus baudžiami.

Po to į pokalbį su direktoriumi ir socialine pedagoge Vija Zujevaite-Srėbaliene atėjo mokinys ir pasisakė "nulaužęs" elektroninio dienyno sistemą.

Kas taisė dienyno duomenis, dar teks išsiaiškinti. Ar kiekvienas gimnazistas pataisė savo pažymius, ar suinteresuotų mokinių paprašytas tai padarė tas pats gudragalvis gimnazistas, dar tiriama.

Didžiausią kaltųjų mokinių, jų tėvų bei artimųjų pasipiktinimą sukėlė faktas, kad direktorius, būdamas kunigas, sulaužė savo pažadą – policija gavo pranešimą apie nusikaltimą ir ėmėsi tyrimo.

Pats A.Virbalis situacijos komentuoti dabar negali. Jis yra išvykęs į seniai suplanuotą kelionę pas savo bendramokslį brolį pranciškoną, šiuo metu gyvenantį Pietryčių Azijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darbdavys

Darbdavys portretas
Visiškai neadekvati taikytina bausmė ir nusikaltimas. Jei eilinis 16-metis gali įsilaužt į patentuotas informacines sistemas - tai arba labai gabus vaikas, arba sistemos apsauga - niekinė. Labai tikiuosi, kad vaikai pasimokys iš klaidų, ir kad jų biografijoje teistumo neatsiras. O jei ir atsirastų toks įrašas, tai būdamas darbdavys, tokį jaunuolį, kaip IT specialistą į darbą priimčiau be jokio konkurso ir su solidžia alga. Valstybės tarnybose darbas - mažas praradimas.

Lina

Lina portretas
Jaunystėje, per savo kvailumą, panašiai buvau pasielgusi. Ištaisiau pažymius popieriniame dienyne. Visas išaiškėjo, gavau "pylos" iš mokytojų ir tėvų žiauriai. Atsimenu iki šiol. Bet, tais laikais, mokytojai buvo mažiau įžeidūs ir suprato, kad neverta sugadinti gyvenimo teistumu. Ačiū, Jiems.

Pritariu.

Pritariu. portretas
Pilnai pritariu kadabrai. Nereikėjo paviešint už mokyklos ribų.Suskambėjo ant visos Lietuvos net per televiziją.Yra ir rimtesnių dalykų , muštynės, smurtas, vagystės ir t.t.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių