Motociklas – lyg ginklas

Internete pasklido įrašas, kuriame užfiksuota, kaip policininkai vijosi taisyklių nepaisantį motociklininką. Paprastai po tokių vaizdų internetas sprogsta nuo komentarų. Nors "britvininkais" vadinami sportinių motociklų mėgėjai dažniausiai priskiriami kelių chuliganų bei savižudžių grupei, daugėja tokių, kurie šį stereotipą bando paneigti.

Nespėja pamatyti šviesoforo

Vaizdo įraše iš Šilalės matoma, kaip valstybiniais numeriais nepažymėtas motociklas "Yamaha" tolsta nuo policijos automobilio. Motociklininkas nepaisė kelio ženklų, kirto ištisinę liniją, pasuko prieš eismą.

Pareigūnai vėliau komentavo įtarę, jog motociklas galėjo būti vogtas, todėl leidosi jam iš paskos ir ne venoje vietoje patys pažeidė eismo taisykles.

Bandydami sustabdyti bėglį, policininkai pasitelkė į pagalbą daugiau pareigūnų, bet motociklininkas sugebėdavo pasprukti nuo pastojusiųjų jam kelią.

Užmiesčio kelyje pareigūnai pastatė užtvarą. Vienoje važiuojamosios dalies pusėje – tarnybinis automobilis, kitoje – brangus visureigis "Volvo". Tarpas tarp mašinų buvo toks mažas, kad jaunasis motociklininkas buvo priverstas pristabdyti. Bandydamas pravažiuoti tarp mašinų, jis užkliuvo "Volvo" ir gerokai jį apgadino.

Netrukus motociklas nuvažiavo nuo kelio. Vairuotojas susižeidė, bet nesmarkiai, jis gydosi namuose. Paaiškėjo, kad jaunuolis neturi teisės sėsti ant motociklo.

Klaipėdoje po panašių gaudynių itin įžūliu laikytas "britvos" vairuotojas neteko vairuotojo pažymėjimo. Jo užsispyrimas kovoti teismuose baigėsi pralaimėjimu – jau įsiteisėjo sprendimas, kuriuo šis vaikinas prarado teisę sėsti ant motociklo, o jo pažymėjimas atimtas trejiems metams.

Praėjusią savaitę Klaipėdos centre, ties prekybos centru "Avitela", sportinio motociklo nesuvaldė ir nugriuvęs susižeidė kitas vaikinas. Liudininkai pasakojo, kad jaunuolis važiavo itin greitai ir raudoną šviesoforo signalą pamatė per vėlai. Mačiusieji, kaip motociklas nuvirto, pamanė, kad 22-ejų motociklininkas galėjo stipriai susižeisti ar net žūti.

Nepamiršta apie šeimą

Greta magistralinių miesto gatvių gyvenantys klaipėdiečiai pavasarį pajunta tada, kai vakarais gatvėmis pradeda riaumoti sportiniai motociklai.

Didžiulis garsas ir nežmoniškas greitis, dažniausiai visiškai nedidelė patirtis ir galingas motociklo variklis – toks derinys verčia važinėjančiuosius sportiniais motociklais vadinti donorais.

Tiesa, medikai tvirtina, kad po "britvų" avarijų organų transplantacija neįmanoma, pramuštgalvių kūnai būna visiškai sumaitoti, sveikos vietos dažnai nelieka.

Nuo paauglystės motociklu važinėjantis uostamiesčio Kelių policijos valdybos viršininko pareigas einantis Mindaugas Džermeika prisipažįsta, kad važiavimas motociklu jam suteikia nepakartojamą jausmą. Pareigūnas neatskleidė, kokio tipo yra jo motociklas, tačiau prasitarė, kad jis – solidus.

"Važinėju motociklu, bet niekada nepamirštu, kad auginu dukras, todėl nesistengiu "išspausti" maksimalaus greičio. Mano tėtis važinėjo motociklu. Ir man tai – normali susisiekimo priemonė. Labai mėgstu motociklą, bet laikau jį ir didesnio pavojaus šaltiniu. Turėdamas šeimą, suprantu, kad neturiu teisės lakstyti be galvos. Nenoriu, kad kas nors manytų, jog kitiems save pateikiu pavyzdžiu, bet juokingai atrodo vyrai, turintys porą vaikų ir besielgiantys lyg gatvių chuliganai. Realybė tokia, kad menka kito vairuotojo klaida gali nuversti motociklininką nuo ratų, – kalbėjo M.Džermeika. – Kaskart, kai tenka kalbėti su tokiais greičio mėgėjais, jie tikina, jog supranta savo klaidą ir gailisi. Bet ką jie mąsto iš tiesų, nežinau."

Nors Klaipėdoje motociklininkų žūsta beveik kasmet, pareigūnai tikina, kad situacija pamažu gerėja. Žmonės pasivažinėja po užsienio šalis ir įsitikina, kad motociklas ten nėra pasididžiavimo ar pasipuikavimo, o viso labo – transporto priemonė.

Dažniausiai klysta jauni

Panašiai kaip M.Džermeika, motociklu nuo ankstyvos jaunystės važinėja ir klaipėdietis Aurimas Mockus, tiesa, jo aistra – "čioperis". Tvirtą nuomonę visais gyvenimo klausimais turintis vyras 100 km/val. greitį per kelias sekundes pasiekiantį sportinį motociklą vadina ginklu. Anot jo, kvailio rankose jis tampa žudymo arba savižudybės įrankiu.

A.Mockus su apmaudu kalba apie tuos, kurie vienu neatsakingu žingsniu sugriauna ilgus mėnesius siektus rezultatus. Šis klaipėdietis pasistengė, kad motociklais būtų galima važiuoti per senamiestį.

"Aš ir pats kartais greičiau pavažiuoju, bet lemtingas klaidas daro jauni, nepatyrę vairuotojai. Pats jaunystėje esu pakliuvęs į avariją. Žinau, ką tai reiškia. O kai tokie sėda ant galingo sportinio motociklo, kyla ypatingas pavojus. Žmones, važinėjančius "čioperiais" ir "britvomis", lyginu su tais, kurie nešioja kostiumą ir treningus. Vienas atrodo ir jaučiasi gerai, bet santūriai, kitas aktyviai demonstruoja savo sportinę formą ir stengiasi atkreipti aplinkinių dėmesį. O lygindamas motociklus pasakyčiau – plieno žirgas ir žoliapjovė", – dėstė A.Mockus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

veilokas

veilokas portretas
letai nepavažiuosi, iškart nuvirsti ant šono kaip koks bomžas apsimyžęs, tada juokias visos pacankės, ir tepalai užverda, tenka lekti, kad tik tepalai nevirtu ir mergos nesijuoktu ... :D onj onj ...

Greičio ribotuvo reik

Greičio ribotuvo reik portretas
Nieko prieš britvininkus, BET SUDĖKIM JIEMS GREIČIO RIBOTUVUS. Va tada būtų žymiai mažiau avarijų. O tai atlekia mieste 120. NOrmaliai. Žino ijie kur radarai ir tt BMW IR BRITVA. vAIRUOTOJAI KAŽKUUOM PANAŠŪS.

donoriniams kvailiams

donoriniams kvailiams portretas
užsimaukit kroksus šortukus su palmėmis ir pirmyn i grabą su kokia tuščia piemenka. :D sekmės jums visokeriopos , tik nekliudykit nekaltų žmonių.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių