Name Klaipėdoje – lyg siaubo filme

"Įsigyti butą šiame name buvo didžiausia mano gyvenimo klaida. Tikrai čia negyvensiu. Faktas, kad dėl vieno nesutramdomo žmogaus turėsiu didelių nuostolių, nes už tiek, kiek sumokėjau pirkdamas, savo buto negalėsiu parduoti. O dar labiau man gaila čia liksiančių žmonių ir visus gyventojus terorizuojančio vyro tėvų", – tiesiai rėžė uostamiesčio Sportininkų gatvės 22 namo gyventojas Klemensas.

Išleido iš ratų orą

Pensininkas šiame name gyvena nuo vasaros.

Įsigijęs patikusį butą ramiame, arti miesto centro esančiame mikrorajone, jis nė neįtarė, kad pateko į spąstus.

Didžioji bėda – aplinkinius terorizuojantis, nevaldomu elgesiu pasižymėjęs kaimynas Aleksandras.

Vieną vasaros rytą susiruošęs sėsti į savo automobilį ponas Klemensas pastebėjo, kad du mašinos ratai – be oro. Vyras netruko suprasti, kad nebėra abiejų ventilių.

Skubių reikalų tą dieną jis negalėjo atlikti, teko prašyti kaimyno pagalbos ir gaišti, kol automobilis vėl galėjo važiuoti.

Pirma mano pažintis su Aleksandru buvo tada, kai prie savo buto durų radau didelę dvokiančią šlapimo balą.

"Man nereikėjo ieškoti kaltininko. Šis žmogus buvo kaimynui iš pirmojo aukšto subraižęs mašiną. Buvo aišku, kad ir šį kartą – jo darbas. Po dienos sutikęs laiptinėje paprašiau bent ventilius atiduoti. Jis ėmė manęs klausinėti, kiek aš čia ruošiuosi gyventi. Pasakiau, kad gyvensiu, kiek man reikės, ir išgirdau grasinimus. Esą sutikęs mane mieste sumuš. Pirma mano pažintis su Aleksandru buvo tada, kai prie savo buto durų radau didelę dvokiančią šlapimo balą, – apie kasdienius vargus pasakojo namo gyventojas. – Pastarąjį kartą – gruodžio 10 dieną – prie durų radau balą šlapimo ir kelis maišus šiukšlių. Valytojos mūsų laiptinės nebevalo, kiek girdėjau, trys moterys atsisakė šio darbo vien dėl mūsų laiptinės. Iškviečiau policiją, atvažiavo pareigūnai, surašė protokolą. Po poros dienų situacija pasikartojo – vėl bala ir pilna šiukšlių prie durų. Supratau, kad tai buvo kerštas už tai, kad pasiskundžiau policijai."

Visi kenčia dėl vieno

Klemenso ir visų toje pačioje laiptinėje butus turinčių žmonių gyvenimą kartina vienas kaimynas.

Aleksandrą pažįsta ne tik namo gyventojai. Visos centrinės miesto dalies gyventojai yra matę ir įsiminę šį žmogų dėl jo nevaldomo elgesio.

Kaimynai sutartinai vardijo siutinančius ir į neviltį varančius Aleksandro veiksmus.

"Jis tempia į laiptinę dvokiančias šiukšles ir palieka jas prie gyventojų durų, šlapinasi laiptinėje ir ant svetimų durų bei savo tėvų buto balkone, ten pat degina laužus, daužo laiptinės langus, laužo ir degina pašto dėžutes, drasko kaimynų durų numerius, gadina skambučius, bjauroja rašliavomis laiptus ir sienas, bendro naudojimo patalpose kelia triukšmą, trukdo ilsėtis, grasina susidorojimu, gadina kaimynų automobilius. Ne kartą yra grasinęs kaimynams, kad padegs namą", – lenkė pirštus viena kaimynių.

Gyventojai tikino ne kartą girdėję grasinimų, nežabojamu elgesiu pasižymėjęs vyras yra mojavęs peiliu, o kai kurie gyventojai tikino matę, kad jis nešiojasi metalinį kastetą.

Neseniai name apsigyveno jauna mergina. Matyt, vyrui patiko išvaizdi studentė ir jis ėmė kaip išmanydamas rodyti jai dėmesį.

Mergina ir butą įsigiję jos tėvai šiurpsta nuo tokio dėmesio. Vyras naktimis skambina į jaunos kaimynės duris, rašo jai žinutes ant sienų ir laiptų, šūkauja, užgaulioja.

Norėdamas atkreipti į save kaimynės dėmesį, Aleksandras ne kartą yra surengęs koncertą visam namui – tėvų buto tarpduryje pastato garso kolonėlę ir įjungia muziką pačiu didžiausiu garsu. Tėvams esą pagrasina, todėl jie bijo išjungti grotuvą.

Gatvėse – erotiniai šou

Aleksandras terorizuoja ne tik kaimynus, nuo jo kliūna ir centrinėje miesto dalyje dirbantiems žmonėms.

Prieš kelerius metus jis išdaužė stotelėje stabtelėjusio autobuso langą.

Be to, buvo teisiamas už tai, kad parduotuvėje buvusiems žmonėms pagrasino, jog išsitrauks ginklą ir visus sušaudys, koneveikė žmones, grasino jiems peiliu bei stiklo taurele.

Kitą kartą jis bandė pavogti dvi picerijos kėdes. Panašių atvejų būta dar daugiau.

Kartą jį vairuotojai įskundė už tai, kad gatvėje prieš pravažiuojantį autobusą jis nusivilko kelnes.

Šią vasarą Herkaus Manto gatvėje jis šiurpino praeivius gulėdamas ant suoliuko ir ties savo tarpkoju laikydamas vibratorių.

Policijos patruliai Aleksandro pavardę žino mintinai. Maža to, jie gali nuspėti, kada policijos pagalbos šaukiasi būtent jis.

Mat šis vyras dažnai skambina bendruoju pagalbos telefonu iš kelių mieste dar likusių taksofonų ir kaltina aplinkinius nebūtais nusikaltimais.

Būta ne vieno karto, kai Aleksandras per dieną policijos komisariate pabuvoja du ir net tris kartus.

Patekęs į laikino sulaikymo kamerą, jis taip pat nerimsta, susiplėšo drabužius, bando vaidinti nuskriaustą.

Tiesa, griežtesnių pareigūnų vyras prisibijo, žino, kad policininkai gali prieš jį panaudoti skausmą keliančius kovinės savigynos veiksmus.

Pamatęs policininkus jis ima meilikaujamai kalbėti apie savo meilę pareigūnams. Daugelį patrulių jis jau pažįsta ir vadina vardais.

Užsidirba prie naktinių klubų

Nors Aleksandras daug metų nedirba, panašu, kad nebadauja ir turi pinigų alkoholiui pirkti.

Maisto jis parsineša iš artimiausios parduotuvės, kurios darbuotojai atiduoda jam nebetinkamus parduoti produktus.

Jis maišais tempia gendantį maistą namo, o kadangi tiek suvalgyti nepajėgia, tėvui tenka nešti visas šias atliekas į šiukšlių konteinerį.

Grynųjų vyras užsidirba įvairiai. Naktimis mieste patruliuojantys policininkai šį vyrą matė prie pernakt veikiančių klubų.

Čia jis ne tik elgetauja, bet ir savotiškai uždarbiauja. Ne vienas vėlyvų linksmybių mėgėjas yra jam davęs pinigų ir nufilmavęs, kaip už kelis eurus brandaus amžiaus vyras dainuoja arba šoka.

Neblaivūs žmonės yra dosnūs, kartą naktį už chuliganišką elgesį vežamas į policijos komisariatą Aleksandras mojavo šimtine eurų.

Tėvai bijo sūnaus

Garbaus amžiaus šio vyro tėvas pripažino, kad tai yra jo ir žmonos viso gyvenimo skausmas.

Jokios paguodos senatvėje nesulaukiantys sutuoktiniai įsitikinę, kad sūnus yra sveikas, o netramdomas jo elgesys yra alkoholio sukeltos psichozės. Tokį paaiškinimą tėvai girdėję iš psichiatrų.

Manome, kad vienintelė išeitis – priverstinis gydymas.

"Prieš kelerius metus jis buvo paguldytas gydytis nuo alkoholizmo. Mėnesį gydėsi, o po savaitės nutrūko. Jis moka vairuoti, yra įgijęs suvirintojo profesiją, bet darbdaviai jo nelaiko. Priežastis visada ta pati – girtavimas. Net darbo biržos darbuotojos išbraukė jį iš sąrašų, nes nesugebėjo paskirtu laiku apsilankyti šioje įstaigoje. Mums jis vis tiek sūnus, ir bijome jo, ir gailime. Tikra bėda. Manome, kad vienintelė išeitis – priverstinis gydymas. Blogai, kad jis pats nenori nustoti girtauti", – liūdnai apie sūnų pasakojo pensininkas.

Vyras atviravo, kad girto sūnaus negali sudrausminti, jis iškart imasi grasinti ir kas žino, kurią akimirką savo grasinimus gali įvykdyti.

Blaivus jis taip pat būna dirglus, bet bent jau su juo galima pasikalbėti. Priekaištų dėl girtavimo jis nepripažįsta, kaip ir minties, kad yra priklausomas nuo alkoholio.

Pasak tėvo, Aleksandras pradėjo girtauti, kai būdamas visai jaunas grįžo iš tarnybos kariuomenėje.

Formaliai – nieko negali

Sportininkų gatvės 22 namo gyventojai nebeturi jėgų ir noro kovoti su ramybės drumstėju.

Jie daug kartų kreipėsi į namą administruojančias "Vitės valdas". Įmonės darbuotojai pakeisdavo išdaužtus langus, sutvarkydavo laiptinę, tačiau tvarka būdavo ne ilgai.

Aleksandras vėl niokodavo bendrą turtą. Pastaruoju metu už remonto darbus gyventojai atsisako mokėti ir prašo "Vitės valdų" darbuotojus jų laiptinės nebetvarkyti.

Rugsėjį vykusio laiptinės gyventojų susirinkimo metu kaimynai kreipėsi į "Vitės valdas" prašydami imtis priemonių, kad Aleksandras būtų pasiųstas priverstinai gydytis, nes žmonės baiminasi dėl savo sveikatos ir gyvybės.

Žmonės prašė namo administratorius susisiekti su miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojais, policininkais bei Klaipėdos psichikos sveikatos centro medikais ir įkalbėti juos priverstinai išvežti gydyti nevaldomą kaimyną.

Psichiatrai į tokį kreipimąsi atsakė paprastai – vadovaudamiesi įstatymu, jie negali apžiūrėti žmogaus be jo paties sutikimo ar prašymo.

Tiesa, tame pačiame oficialiame atsakyme gyventojams suteikta viltis, kad prievarta toks žmogus gali būti paguldytas į ligoninę, jeigu kelia realią grėsmę savo arba aplinkinių žmonių sveikatai ar gyvybei.

Šio rašto pabaigoje medikai konstatavo, kad, jų manymu, minėtas asmuo už savo veiksmų pasekmes turi atsakyti teisės aktų nustatyta tvarka.

Policininkai atsakė dar formaliau. Jie patikino, kad skundas yra išnagrinėtas. Pareigūnai suabejojo šio vyro psichikos sveikata ir apie jo elgesį informavo Psichikos sveikatos centrą.

"Gavus informaciją iš minėto centro apie Aleksandro hospitalizaciją, į tai bus tinkamai sureaguota. Mūsų priimtą sprendimą jūs turite teisę apskųsti Klaipėdos apygardos administraciniam teismui per 30 dienų nuo sprendimo priėmimo dienos", – atsakė gyventojams pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edas

Edas portretas
Yra žmonių mazohistu iškrypėlių kuriems toks kaimynas net patiktų nes būtų jiem adrenalino šaltinis, patikėkit gyvent ramybėj dar blogiau na šitas apsėstas, rizikuoja, bet seime tokiu tik išsilavinusių iškrypėlių patys matom juk vien iš įstatymų ir jų elgesio. Patart net nežinau ką bet dar baisesni žmonės slepiasi po geruciu kaukėm

Anonimas

Anonimas portretas
Negi visi aplink invalidai gyvena,ir negali vieno asilo sutvarkyti,malku gautu ir aprimtu,tokos vaizdas kad pas jus godzila gyvena,o ne prasigeres valkata...

DSS

DSS portretas
kaimynai , negi tokie neigalus ?duokit jam i nugara su plaktuku ir baigsis visos bedos.... ;)
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių