Naujųjų be nelaimių nebūna

Šiemet metų pabaigos šventės padovanojo mums du ilguosius savaitgalius. Gal todėl žmonės spėjo atsišvęsti ir naujametė naktis buvo ramesnė nei ankstesniais metais. Mažiau poškėjo petardų, ne tiek daug darbo turėjo policininkai ir medikai. Tačiau visiškai ramiu 2018-ųjų sutikimo Klaipėdoje pavadinti negalima. Linksmybių mėgėjai kėlė pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams.

Automobiliu – per žmones?

Sausio 1-ąją klaipėdiečiai tapo neįtikėtino incidento Teatro aikštėje dalyviais.

Kai kuriems, stebėjusiems įvykius prie centrinės miesto eglės, kilo minčių, jog jie stebi tikrą teroro aktą uostamiestyje.

Pasak liudininkų, keistai besielgiantis vyras į Teatro aikštę atvažiavo automobiliu "Mercedes Benz" ir juo pasuko tiesiai į pėsčiuosius.

"Jis, kaip teroristas, automobiliu vos nesutraiškė žmonių. Viskas nutiko dienos metu, apie 15–16 val. Prabangus visureigis įvažiavo į pėsčiųjų zoną, kurioje buvo pilna mamų su mažais vaikais, visa aikštė – pilna pėsčiųjų, kurie džiaugėsi eglute. Šis vyriškis, tikėtina, buvo apsvaigęs arba nuo alkoholio, arba nuo kažkokių kitų medžiagų", – dienraščiui apie incidentą pasakojo įvykio liudininkas.

Prabangaus visureigio vairuotojas, pasisukiojęs mašina tarp žmonių, automobilį galiausiai sustabdė.

Jis net grasino, kad mašina pervažiuos per žmones

"Tuo metu aikštėje buvo daug užsieniečių. Žmonės ėmė filmuoti šį vyrą. Tačiau jis puolė tuos, kurie tik pamėgino išsitraukti mobiliuosius telefonus. Šaukdamas, kad visi yra naciai, atiminėjo telefonus, spardėsi, mojavo kumščiais po nosimis. Galiausiai jis pareiškė, kad iššaudys tuos, kurie jį filmuos. Jis net grasino, kad mašina pervažiuos per žmones", – šiurpo klaipėdietis.

Į Teatro aikštę netrukus buvo iškviesti policijos pareigūnai, šie sučiupo besiskeryčiojusį vyrą.

Tačiau šis gudriai numetė mašinos raktelius ir pareiškė, jog jis nevairavo automobilio – esą mašiną vairavo jo draugas.

"Esu buvęs Vokietijoje ir mačiau, kaip ten reaguojama į teroro aktų grėsmes. Viešos vietos apsaugotos betono stulpais. O kas būtų, jei mašina būtų sutraiškiusi žmonių? Beje, šiais metais į Teatro aikštę visi važiuoja automobiliais, kas tik nori, net asmenukes fotografuoja iš mašinų, sustoję prie eglutės", – stebėjosi įvykio liudininkas.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Prabangaus visureigio vairuotojas ne tik neturėjo vairuotojo pažymėjimo, bet dar ir vengė tikrintis blaivumą. Automobilį iš aikštės išgabeno specialus vilkikas.

Neteko rankos pirštų

"Peržvelgus greitosios medicinos pagalbos darbą matyti, kad klaipėdiečiai šventė, džiaugėsi fejerverkais. Keturi žmonės skaudžiai nukentėjo nuo petardų", – nelinksmą naujieną pranešė GMP stoties viršininko pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Kelios minutės po 22 val. greitosios pagalbos ekipažas skubėjo į Naikupės gatvę. Čia 37-erių vyras nesėkmingai bandė uždegti petardą, ji sprogo rankose.

Smarkiai nukentėjo vyro plaštakos, medikai tokį sužalojimą vadina plėštinėmis žaizdomis. Šiam vyrui tuo Naujųjų sutikimas baigėsi, jis pateko į ligoninę.

23.45 val. greitosios ekipažas skubėjo į viešbutį Smiltynėje. Čia įdomiau nei įprastai norėjo švęsti 61-erių šiaulietis. Jis taip pat nesėkmingai bandė uždegti šventinę petardą ir neteko dviejų pirštų.

Užtaiso būta nemenko, medikams nepavyko išgelbėti kairės rankos nykščio ir mažojo piršto.

Buvo vos kelios minutės po vidurnakčio, kai medikų pagalbos prireikė Debreceno gatvėje fejerverkus stebėjusiai 21 metų merginai. Ji nukentėjo nuo petardos, pataikiusios jai į krūtinę.

Pirotechnikos gaminys nudegino jai šlaunį, medikai ligoninėje jai diagnozavo krūtinės sumušimą ir nudegimą.

Apie pusę pirmos nakties greitoji skubėjo į Žardininkų gatvę, čia vyrui petarda nudegino veidą. Medikai nustatė, kad tai antro laipsnio nudegimas.

Ar fejerverką bandė uždegti jis pats, o gal tai buvo kažkieno kito paleistas užtaisas, dar aiškinamasi.

Sausio 1-osios vakare į Klaipėdos Vaikų ligoninę atvyko 17-metis vaikinas. Jis pasipasakojo, kad apie 18 val. Laukininkų g., prie parduotuvės, jo rankose sprogo petarda.

Paaugliui apdegė dešinysis delnas, vaikinui suteikta pirmoji pagalba, jis gydomas ambulatoriškai.

Labai bijojo mirti

Medikų pagalbos dėl kitokių negalavimų dažniausiai reikėjo paskutiniąją metų dieną.

Pasak N.Dambrauskienės, dominavo apsinuodijimai alkoholiu, dėl girtumo patirtos traumos ar sužalojimai kilus muštynėms.

"Labai didelių nelaimių, didelių nukraujavimų ar kitų labai rimtų sužalojimų pavyko išvengti. Bet vis tik sumuštųjų ar dėl girtumo griuvusiųjų ir susižeidusiųjų būta. Tokių dalykų per šventes išvengti turbūt neįmanoma", – konstatavo nelinksmą tiesą medikė.

Metų sandūroje, kaip įprasta, būta skundų virškinimo sistemos sutrikimais, ūmių pilvo skausmų, nemažai žmonių patyrė lėtinių ligų paūmėjimų.

Visų specialiųjų tarnybų darbuotojai džiaugėsi, kad pavyko išvengti didelių nelaimių, sunkių kūno sužalojimų ar smurtinių mirčių.

Sausio 1-ąją pirmasis skambutis, kviečiantis greitosios medicinos pagalbos medikus, užfiksuotas apie 10 val. ryto. Dažniausiai pagalbos reikėjo išvakarėse padauginusiems asmenims.

Širdies veiklos sutrikimas, vadinamas tachikardija, sukelia žmonėms nerimą, mirties baimę, tad ne vienas išsigandęs į akis pažvelgusios giltinės skubėjo kviestis medikus.

Nepasiekė nakvynės namų

"Alkoholį vartoja ir vyrai, ir moterys, ir visai seni, ir labai jauno amžiaus žmonės. Nebestebina, kai gatvėje randama girta gulinti 70-metė ar 20-ties neturintis jaunas žmogus. Džiaugiamės, kad šiemet neteko į ligoninę vežti girtų vaikų, nebūta ir narkotikų perdozavusių žmonių", – pastebėjo N.Dambrauskienė.

Sausio 1-osios rytą šalia Šilutės plento 6-ojo namo žmonės pastebėjo ant žemės gulinčią moterį. Greitosios medikai prieš devintą ryto nugabeno į ligoninę smarkiai apgirtusią ir labai sušalusią 63 metų moterį.

Nors ji neturėjo dokumentų, gretimame name įsikūrusių nakvynės namų darbuotoja pažino nelaimėlę. Moteris dažnai nakvodavo vienos nakties nakvynės namuose.

Maždaug po šešių valandų iš ligoninės gauta žinia, kad benamė neišgyveno. Policininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Per kelias ilgojo savaitgalio dienas užfiksuota 10 klaipėdiečių mirčių namuose. Dauguma jų baigė gyvenimo kelią dėl įsisenėjusių lėtinių ligų.

Šiurpino vairuotojus

Antrus metus Teatro aikštė buvo zona be petardų, tad gausiame būryje dirbę policininkai ir šeši policijos rėmėjai įspėjo žmones nedeginti net bengališkųjų ugnelių.

"Žmonės buvo labai gerai nusiteikę, sveikino vieni kitus ir mums linkėjo gerų dalykų. Glėbesčiuotis norinčiųjų nebuvo ir šampanu mūsų nevaišino, bet išgirdome daug gražių žodžių. Matėme daug užsieniečių", – pasakojo uostamiesčio Patrulių rinktinės pirmosios kuopos vadas Sigetomas Olšauskas.

Vieną iš Pietų Europos atvykusį vyrą pareigūnams teko subarti. Jis nežinojo, kad Teatro aikštėje pirotechnika draudžiama ir įžiebė liepsnomis besisvaidančią lazdą.

Pareigūnai jį nuvedė į aikštės pakraštį ir paaiškino, kuo jis nusikalto. Tuo incidentas baigėsi.

Sukilėlių gatvės pradžioje, jau už draudžiamos zonos ribų būrelis vaikinų buvo išrikiavę visą bateriją petardų. Iššauti spėjo tik viena, kitas, policininkų patarti, jie nusinešė atokiau.

Nors šiemet į abi pagrindines miesto aikštes susirinko daugiau nei pernai žmonių, bet stiprokas lietus juos gana greitai išvaikė.

Pirmą nakties senamiestis ir kitapus Dangės buvo tuščia, lyg šventės nė nebūtų buvę.

Apie ją bylojo tik paliktos petardų pakuotės. Keista, kad klaipėdiečiai dar neišmoko jų išmesti į šiukšliadėžes.

Paskutiniąją ir pirmąją metų dienomis suaugusiems nervus gadino vaikų leidžiamos garsinės petardos. Griaudėjo ne tik kiemuose, žaidimų aikštelėse ir stadionuose, bet ir gatvėse.

Šilutės plento ir Statybininkų prospekto sankryžoje gruodžio 31-ąją vaikai tokias kurtinantį garsą keliančias petardas mėtė po automobilių ratais.

Kai kurie vairuotojai graibstėsi nuo išgąsčio už širdies, bet, žinodami, kad policininkams ir be išdykėlių vaikymo darbo pakanka, pagalbos telefono numerio nerinko.

Prie parduotuvių – eilės

Po 2018-ųjų sutiktuvių sausio 1-osios rytą daugeliui Klaipėdos krašto gyventojų teko sukti galvas, kur įsigyti alkoholio.

Kai kurios parduotuvės jau 8 val. ryto sulaukė pirkėjų, ištroškusių alaus. Plikių gyvenvietėje, kurioje įsikūrusios trys parduotuvėlės, melsvo atspalvio veidais pasižyminčios kompanijos jau nuo 8 valandos ryto blaškėsi po kelią, pėdindamos nuo vienos parduotuvės iki kitos.

Jau 10 minučių po 8 valandos sulaukiau klausimo – kur alus?

"Jau 10 minučių po 8 valandos sulaukiau klausimo – kur alus? Nustebau, ar žmonės televizoriaus neturi, žinių jokių neklauso? Stovi pilietis ir klausia, tad kur jam dabar alaus gauti 8 valandą ryto? Kantriai aiškinome, kad įsigaliojo nauja tvarka ir alkoholiu prekyba prasidės tik nuo 10 valandos", – pasakojo vienos parduotuvių darbuotoja.

Sausio 1-oji buvo pirmadienis, nors ir šventinė diena, tačiau pagal naują tvarką alkoholiu buvo galima prekiauti nuo 10 iki 20 valandos.

Nuo šiol darbo dienomis ir šeštadieniais alkoholiu bus prekiaujama nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais svaigalai bus parduodami tik iki 15 val.

Alaus – į Latviją

Dienraščio kalbinti palangiškiai tikino, jog prekybos alkoholiu apribojimai tik dar labiau paskatins kretingiškius ir palangiškius pigesnio alaus ieškoti Latvijoje.

"Skuode seniai niekas neperka alaus vietiniuose prekybos centruose, visi važiuoja į Latviją ir alų perka dvigubai pigiau. Manau, tuojau nuo skuodiškių neatsiliks palangiškiai ir kretingiškiai. Kam mokėti dvigubai brangiau ir dar sukti galvą, kada atsidarys parduotuvės?" – pastebėjo palangiškis Marius.

Vyras tikino, jog jam užtenka kas dvi savaites savaitgaliais nuvykti į Rucavos miestelį, ir parsivežto alaus užtenka.

Grės baudos

Pakeistas ir asmenų, kuriems leidžiama įsigyti ir vartoti alkoholį, amžius. Nuo šiol jo galės ragauti tik 20-mečiai.

Uostamiesčio senamiestyje įsikūrę barai naujametę naktį tikrintojų desanto nesulaukė. Šventinė naktis praėjo gana ramiai, didesnių konfliktų dėl naujosios tvarkos nekilo.

Nors patys barų savininkai tikino, jog jiems patiems dar yra klaustukų, kaip teks dirbti ateityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senamiescio gyventojas

Senamiescio gyventojas portretas
Is 5 auksto :D

Senamiesčio gyventojas

Senamiesčio gyventojas portretas
Pamatęs ir perskaitęs informaciją laukiu policijos komentarų ir vaizdinės medžiagos. Tikiuosi policija išviešins ir napaliks to nuošalį. Jei policija parodo kokį vagį su buteliu vogtu, tai visi stebi, šį turėtų stambiu planu viešinti, o žmonės gatvėj pirštu rodyt. Viešinkit ir parašykit kas jis. Tai jam bus "gera reklama". Jis juk reklamos norėjo.

FAKTAS

FAKTAS portretas
Tai gi rimtas bajeris ,as pats maciau kai jis pareidinejo is kito galo turgaus gatves ir pakeliuj ji mentai kabino
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių