Į uostamiestį „importuotos“ svetimos šiukšlės?

Į uostamiestį iš Airijos buvo atgabentos atliekos, kurios, kaip įtariama, vėliau tvarkytos nusikalstamai. Beveik 3 tūkst. tonų atliekų turėjo būti tik išrūšiuotos, tačiau, kaip teigiama, jos buvo sudegintos.

Pasiekė pavojaus žinia

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius teisės aktus, reglamentuojančius atliekų įvežimą bei tolesnį jų tvarkymą, nedraudžiama į šalį įvežti atliekas tolesniam jų rūšiavimui, tačiau griežtai neleidžiama deginti ar sąvartynuose laidoti atgabentas šiukšles.

„Prieš kurį laiką savivaldybę pasiekė žinia, kad į vieną krovos kompaniją yra atvežtos atliekos. Tai kėlė mus informavusių žmonių susirūpinimą. Nedelsdamas liepiau atlikti tyrimą. Tai buvo padaryta“, – paaiškino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Minėtą tyrimą atliko Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Vietoje Panevėžio – Klaipėda

Uostamiesčio vadovo teigimu, iš šiuo metu pateiktų tyrimo išvadų galima daryti prielaidą, kad būta neteisėto atliekų įvežimo ir, kaip manoma, atkeliavusios atliekos nebuvo rūšiuotos, o sudegintos „Fortum Klaipėda“ jėgainėje.

Tyrimo metu buvo atliktas neplaninis patikrinimas ir nustatyta, kad rugpjūčio 25–26 d. į bendrovės „Vakarų krova“ aikštelę laivu „Kinne“ iš Airijos įmonės „Foras Fuels Ltd.“ buvo atvežta ir iškrauta apie 3 tūkst. t mechaninio apdorojimo atliekų.

Šios atliekos į Lietuvą buvo įvežtos pagal Aplinkos apsaugos agentūros bendrovei „AV Investicija Plius“ išduotą leidimą.

Šis dokumentas minėtai bendrovei suteikė teisę nuo šių metų liepos 29 d. iki kitų metų gegužės pabaigos į Lietuvą įvežti atliekas, bet tik jų rūšiavimui bendrovės atliekų tvarkymo įrenginyje Panevėžyje, o ne deginimui.

Vis dėlto tyrimo metu paaiškėjo, kad šios atliekos rugpjūčio 26 d. – rugsėjo 8 d. iš uosto buvo išvežtos ne į Panevėžį, o į uostamiestyje veikiančią termofikacinę jėgainę  „Fortum Klaipėda“ bei čia sudegintos.

Jėgainės neįtaria

„Mano žiniomis, „Fortum Klaipėda“ nepadarė jokių pažeidimų, nes atliekas priėmė iš vieno vežėjų, su kuriais yra sudarę sutartį“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Mero teigimu, veikiausiai įstatymams nusižengė vidurinioji grandis – bendrovė, kuri atliekas atgabeno į jėgainę.

„Nemanau, kad tokio kalibro investuotojas, atstovaujantis pasaulyje gerai žinomai bendrovei „Fortum“, rizikuotų savo reputacija. Man šios bendrovės veikla, kompetencija abejonių nekelia“, – patikino miesto galva.

V.Grubliauskas prisipažino nujaučiantis, kad šis įvykis įsuks nemenką teisminių procesų karuselę.

Kreipėsi į teisėsaugą

Dėl šio incidento jau kreiptasi į teisėsaugos institucijas, bus atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio metus bus aiškinamasi kas ir ar teisėtai išdavė visus reikalingus tokiai veiklai leidimus, kas, kur ir kaip galbūt atliko neteisėtus veiksmus.

„Netoleravome, netoleruojame ir netoleruosime tokių dalykų, kurie, visų pirma, yra ir įstatymų pažeidimai. Antra, Klaipėda taptų tranzito šalimi atliekų atvežimui ir deginimui, ką draudžia įstatymai. Principingai reagavome ir reaguosime“, – užtikrino miesto vadovas.

Uostamiesčio vadovas pažymėjo tikįs, kad prasidėję veiksmai nenuguls atsakingų institucijų stalčiuose ir panašiems incidentams progų pasikartoti nebeliks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ha hA HA

Ha hA HA portretas
dukart per mėnesį LAIVAI ATVYKSTA SU SIUKSLEM.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių