Nuteista internetu narkotikų užsisakiusi moteris

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį klaipėdietei, internetu neteisėtai įsigijusiai ir į Lietuvą atsisiuntusiai psichotropinių medžiagų.

K.Ž. paskirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant pusantrų metų. Teismas įpareigojo moterį bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu tęsti darbą ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų. Psichotropinės medžiagos ir kompiuteris, kuriuo jos buvo užsakytos, konfiskuoti, pranešė teismas.

Klaipėdietė, sekdama draugės pavyzdžiu, psichotropinių medžiagų praėjusių metų rugsėjį įsigijo internetinėje parduotuvėje. Ji teigė tai padariusi pirmąkart. Už pirkinį, nurodžius jį atsiųsti namų adresu, buvo sumokėta virtualia valiuta – bitkoinais.

Pašto paslaugas teikianti įmonė siuntą iš Nyderlandų atgabeno į Lietuvą. Čia apie 3 gramus sveriantį plastikinį paketėlį su įtartinais milteliais sulaikė Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai.

Siuntoje buvo rasta psichotropinės medžiagos, įtrauktos į draudžiamų vartoti medicinos tikslais medžiagų sąrašą. Šios medžiagos laisvą apyvartą draudžia Lietuvos įstatymai. K.Ž. teigė patikėjusi interneto informacija, kad ši medžiaga nėra draudžiama. Esą jos sudėtis buvo nurodyta formulėmis, todėl jai buvo sunku suprasti, kokios iš tikrųjų yra sudedamosios dalys.

Tačiau teismas pažymėjo, kad iš bylos medžiagos bei kaltinamosios paaiškinimų matyti, jog ji neabejotinai suprato įsigijusi psichotropinės medžiagos, kuri yra draudžiama Lietuvoje. Moteris taip pat suprato, kad psichotropinių medžiagų siuntimas iš kitos valstybės yra nelegalus ir draudžiamas.

„Kaltinamoji suvokė daranti pavojingą veiką, tai ir kitos aplinkybės: ji kryptingai ieškojo informacijos apie minėtas medžiagas ir jų poveikį internete, domėjosi jų legalumu Lietuvoje“, – paskelbė teismas.

Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjęs bylos medžiagą konstatavo, kad kaltinamoji K.Ž. be leidimo per Lietuvos sieną gabeno, neteisėtai įgijo ir siuntė psichotropines medžiagas, neturėdama tikslo jas parduoti ar kitaip platinti. Viena iš tyčinio pobūdžio nusikalstamų veikų, kuriomis kaltinta klaipėdietė, yra psichotropinių medžiagų kontrabanda; teismas akcentavo, jog tai sunkus nusikaltimas.

Skirdamas bausmę teismas įvertino tai, kad K.Ž. savo kaltę pripažino: neneigė psichotropinių medžiagų gabenimo fakto, nurodė jų atsisiuntimo mechanizmą; dėl savo veiksmų ji nuoširdžiai gailisi. Tai įvertinta kaip kaltinamosios atsakomybę lengvinanti aplinkybė, sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Be to, teismas atsižvelgė ir į tai, kad psichotropinės medžiagos buvo skirtos ne platinti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių