Už reketą palangiškius nuteisė ilgai kalėti

Reketas, apiplėšimas, didelės vertės turto vagystė – už tokius nusikaltimus Klaipėdos apygardos teismas nuteisė du palangiškius, nuskriaudusius savo pažįstamą, grįžusį iš emigracijos.

Nusitaikė į pažįstamą

40-metis Romualdas Adomaitis, pravarde Romčikas, ir 30-metis Povilas Janušonis Klaipėdos apygardos teisme antradienį išklausė nuosprendį, abu vyrai ilgam pasiųsti už grotų.

Vyrai neatrodė labai nusiminę, nes prokuroras prašė įkalinti abu teisiamuosius kur kas didesnėmis bausmėmis. Vyrai pripažinti kaltais nuskriaudę palangiškį Žilviną B. R.Adomaičiui skirta šešerių su puse, o jo bendrininkui – metais trumpesnė laisvės atėmimo bausmė. Abu nuteistieji solidariai turės atlyginti nukentėjusiajam turtinę žalą – 3170 eurų ir neturtinę, kuri įvertinta 3 tūkst. eurų.

Pernai liepą Palangoje iš emigracijos grįžęs Žilvinas B. sutiko nuo vaikystės pažinotą R.Adomaitį.

Liepos pabaigoje šis vis dar nusikaltėlių pasauliui priskiriamas asmuo pradėjo iš buvusio draugo reikalauti 10 tūkst. eurų, esą emigrantas už kažką jam esąs skolingas, neįvykdęs kažkokio prašymo ar paliepimo.

Vyras atsisakė mokėti, nes nesijautė niekaip įsipareigojęs buvusiam pažįstamam ir netruko pajusti, kad ramybės neturės. Kai jis atsisakė duoti pinigų, pernai liepos 31 dieną Romčikas išviliojo iš namų buvusį draugą, apgavęs kviečiantis jį pasikalbėti apie kažkokius verslo reikalus.

Vyras buvo nuvežtas į mišką netoli Šventosios ir Liepojos gatvių sankryžos. Trys vyrai jį sumušė, pririšto prie medžio, reikalavo 10 tūkst. eurų ir pagrobė visas kišenėse turėtas vertybes: pinigus, akinius, buto raktus.

Vienas vyrų liko miške saugoti pririštą auką, kiti du nuvažiavo švarinti jo buto. Rado nemažai pinigų, auksinių papuošalų, brangių alkoholinių gėrimų. Kai vagystė buvo baigta, miške likęs bendrininkas paleido nukentėjusįjį.

Kitą rytą vyras viską papasakojo policijai. Pareigūnai jau žinojo apie įvykdytą nusikaltimą. Prasidėjo kaltininkų paieška.

Rado ir narkotikų

Labai ankstų rugpjūčio 3-osios rytą policininkai užgriuvo į vieną sodybą Kretingos rajone, kur slapstėsi Romčikas.

Įtariamojo ten nebebuvo, bet apie kelias kito nusikaltėlio sodyboje jo praleistas dienas bylojo dalis iš aukos pagrobtų gėrimų, automobilis, kuriuo nukentėjusysis buvo nuvežtas į mišką.

Policininkai sužinojo, kad R.Adomaitis paspruko į Vilnių. Padedami sostinės pareigūnų, policinikai tos pačios dienos vakare sostinėje sulaikė pagrindinį nusikaltimo organizatorių ir vykdytoją. Jis turėjo auksinę nukentėjusiojo grandinėlę, laikrodžius, krepšį, akinius, piniginę, kvepalus, kuriuos buvo nugvelbęs iš jo namų.

Be to, įtariamasis turėjo kelias psichotropinio poveikio tabletes.

Bendrininkai pabėgo

R.Adomaičio bendrininkai pabėgo į užsienį. P.Janušonį šiemet vasario 10 dieną pareigūnai pargabeno iš Jungtinės Karalystės, kur jis buvo sulaikytas pagal Europos arešto orderį.

Rugpjūčio 3-ioji šioje byloje reikšminga dar ir tuo, kad nuo reketininkų nukentėjęs vyras tądien buvo sumuštas. Tai padarė kaltininkų draugas, pretekstas – kerštas už tai, kad nukentėjusysis apskundė skriaudikus.

Todėl pradėtas dar vienas tyrimas už poveikį nukentėjusiajam.

Dalyvavo gaujų karuose

R.Adomaitis pagarsėjo, kai 2009-ųjų birželio 30 dieną buvo nuteistas Klaipėdos apygardos teismo šešerių metų laisvės atėmimo bausme.

Tąkart jis buvo pripažintas kaltu, nes 2006 metų gegužės mėn. vieną naktį, po vasaros sezono atidarymo šventės, J.Basanavičiaus gatvės pabaigoje, prie viešbučio „Šachmatinė“ žiauriai sumušęs bendrovės „Čilija“ savininką, vilnietį Tadą Karosą ir prievartavęs turtą.

2015 metų spalį jis pats tapo nusikaltimo auka. Tąkart Kretingoje tiesiog gatvėje jį sužalotą rado praeivė.

Medikai R.Adomaičiui diagnozavo daugybinius galvos ir pilvo sumušimus, smegenų sukrėtimą, piršto, delnakaulio, alkūnės bei kojos abiejų kulkšnelių lūžimus. Nors pats nukentėjusysis tvirtino buvęs partrenktas automobilio, medikai suprato, jog tai melas.

Žinia apie šį ligoninės pacientą pasiekė policininkus. Romčikas prabilo neiškart.

Reikalo ėmėsi Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai. Jie išsiaiškino, kad šis įvykis – gaujų narių tarpusavio santyki aiškinimasis. Romčikas auklėtas už ketinimą nesidalinti pinigais, gaunamais iš nusikalstamo verslo. Mat nukentėjusysis buvo žinomas, kaip besiverčiantis automobilių vagystėmis ir vogtų mašinų realizavimu.

2013 metais R.Adomaitis buvo lygtinai paleistas iš pataisos namų, o 2015-aisiais jam prieš laiką buvo nutraukta probacijos tarnybos priežiūra.

Buvo žinoma, kad anksčiau atlikdamas laisvės atėmimo bausmę jis konfliktavo su kauniečiais.

Pareigūnai ilgai ieškojo tiesos aiškindamiesi, kas ir kodėl jį nuskriaudė, kol galiausiai pernai rugsėjį pateikė įtarimus įtarimai penkiems Kauno nusikalstamo pasaulio atstovams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilmantas

Vilmantas portretas
Romcimas 100 masinu vagia per Vasara turi Odin I krepseli

vardas

vardas portretas
Romcikas..tas jau pasiutes bova nuo mazu dienu Palangos 3 baltijos vidurinei ukvedziui ant maskvyciaus stogo sokindavo:))

Anonimas

Anonimas portretas
pavogė net kvepalus, tai gal duolčėgabana megstinį apsirengė šeimininko, kažin ar šaldytuvo neiškraustė ..:)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių