Paaiškėjo, kiek DEPO turės sumokėti sužaloto vaiko tėvams

Teismas nusprendė, kad Klaipėdoje veikianti parduotuvė DEPO turės sumokėti joje sužalotam vaikui dalį tėvų reikalautos sumos. Vaiko kaltės dėl incidento prekybos centro atstovas neįrodė.

Ant berniuko nuvirto seifas

Ketvirtadienį po pietų paskelbtu sprendimu Klaipėdos miesto apylinkės teismas iš dalies patenkino vaiko tėvų ieškinį – jiems iš bendrovės priteista 600 eurų neturtinei žalai atlyginti.

Motyvuodama sprendimą teisėja pažymėjo, kad berniukas, ant kurio parduotuvės salėje užkrito seifas, patyrė fizinį skausmą,nepatogumus ir išgąstį, jis praleido Rugsėjo 1-osios šventę.

Kita vertus, sužalojimo pasekmės po kelių mėnesių išnyko.

Sprendimas mažinti ieškinį argumentuotas ir tuo, kad parduotuvės darbuotojai nesiekė tyčia sužaloti žmonių.

Tačiau tai nepašalina atsakomybės dėl įvykio, jie nesiėmė veiksmų pirkėjų saugumui užtikrinti.

Tik atidarė dureles

Civilinė byla gimė po to, kai šių metų rugpjūčio 24 d. parduotuvėje DEPO su tėvais lankęsis penkerių metų berniukas atidarė prekių lentynoje stovinčio seifo dureles ir sunkus metalinis daiktas užvirto ant vaiko.

Berniuko tėvai nusprendė kreiptis į teismą, nes policija tyrimo nesiėmė.

Pareigūnai tvirtino, kad šis įvykis – civilinės teisės objektas.

Teisme vaiko mama tikino, kad sūnus tik pravėrė sunkias seifo dureles ir jos nusvėrė pačią metalo spintą, ji griuvo ne dėl berniuko kaltės, o todėl, kad buvo nesaugiai padėtas ant lentynos ir visiškai nepritvirtintas.

Moteris pateikė teismui duomenų, pasak kurių, vėliau, kai šeima kreipėsi į teismą ir apie tai sužinojo prekybos centro darbuotojai, seifai buvo nuo pirkėjų atitverti iš pradžių grandine, o vėliau ir metaliniu strypu.

Susitaikyti nepavyko

Vaikas nukentėjo nesmarkiai, jam ant galvos iššoko gumbas, o koja buvo sutrenkta ir nubrozdinta.

Nepaisant to, 10 dienų berniukas vaikščiojo sugipsuota koja, jam teko lankytis pas medikus, vėliau – reabilituotis, vaikas negalėjo lankyti krepšinio treniruočių, buvo išsigandęs.

Vaiko tėvai kreipėsi į teismą prašydami priteisti iš atsakovės, kuria įvardyta bendrovė "Depo DIY LT", tūkstantį eurų neturtinei žalai atlyginti.

Jie tvirtino, kad parduotuvės darbuotojai pareigą atliko neatsakingai ir aplaidžiai, seifas buvęs nepritvirtintas, tad sužalojo vaiką, vos jam pravėrus seifo dureles.

Kaip paprastai būna nagrinėjant civilines bylas, teisėja ragino besibylinėjančias puses susitaikyti, abiem padaryti nuolaidų ir sudaryti taikos sutartį.

Ieškovai ir atsakovės atstovas pabendravo akis į akį, bet sutarimo nepasiekė.

"Depo DIY LT" atstovas Gediminas Žmoginas aiškino, kad dėl vaiko sužalojimo kalti tėvai. Tai jie turėjo pasirūpinti, kad sūnus būtų saugus ir neliestų sunkių daiktų.

Atstovas tvirtino, jog seifas stovėjo stabiliai ir nuvirsti galėjo tik tokiu atveju, jei vaikas į jį lipo ar smarkiai tampė.

Ketvirtadienį paskelbtas teismo sprendimas gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Įžvelgė mamos kaltę

Bylą nagrinėjusi teisėja Danutė Žvinklytė prisiminė prieš kelerius metus nagrinėjusi panašią bylą.

Tąkart joje minėta istorija, kai prekybos centre maža mergaitė kabarojosi ant ledų vežimėlio ir užsivertė jį ant savęs.

Tuo metu mama apžiūrinėjo prekes alkoholio skyriuje. Vyresnioji moters dukra kelis kartus buvo paėmusi jaunesnę sesutę už rankos ir nuvedusi pas mamą, tačiau maža mergaitė vis grįždavo prie ledų šaldytuvo.

Motina kreipėsi į teismą ir prašė atlyginti dukros patirtą žalą tam tikra pinigų suma.

Tada teisėja nusprendė, kad nelaimė įvyko todėl, kad mama neprižiūrėjo vaiko.

Tačiau apskundusi šį sprendimą aukštesnės instancijos teismui motina bylą laimėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Va ir tokių 'tėvų' tai ir reikia vaikus atimt - ir jiems geriau bus, o ir mums - saugiau.

Geras tas depas

Geras tas depas portretas
nelokit. Bent kažka tikrai pigesnio ar įvairesnio gali rasti.Ne tai kad pasidėje 10 metų tuos pačius daiktus prekiauja ir kosmines kainas laiko.

50/50

50/50 portretas
Manau 50/50, nes abi puses kaltos, prekes reikia sudelioti tinkamai, o vaikus irgi reikia priziureti, cia jau kvepia atemimu, vadinasi vaikas nepriziurimas. Bet reikalingas geras advokatas, o sioje istorijoje jau nebe pinigai, o kas-ka.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių