Paimtų vaikų byloje atsakovais patraukta prokuratūra, policija, psichiatrijos tarnyba

  • Teksto dydis:

Byloje dėl iš kretingiškių šeimos paimtų vaikų atsakovais patraukta Generalinė prokuratūra, Klaipėdos policija ir Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba.

Antradienį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai turėjo toliau nagrinėti šią bylą, tačiau posėdis perkeltas į balandžio 26 dieną.

„Įtraukti dar trys valstybės atstovai, kaip atsakovai“, – BNS sakė teismo atstovė Marija Varanavičiūtė. Naujiems atsakovams reikia laiko atsiliepimams parengti, todėl posėdis nukeltas.

Kretingiškių šeima žurnalistams yra pasakojusi, kad paimti mažylių buvo atvykę ne tik vaiko teisių atstovai, bet ir du policijos ekipažai.

Tėvai tvirtino, kad kraujosruvos ant šešiamečio kūno atsirado tik dėl to, jog jis linkęs save žaloti, jie prieš vaiką nesmurtavo. Mažametį vėliau tyrė teismo psichiatrai. Nustačius, kad sužalojimai atsirado dėl vaiko sveikatos problemų, Kretingos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą.

Ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas siekiant išsiaiškinti, ar vaikus kas sužalojo, ar jie susižalojo patys. Šeimoje iš viso yra du mažamečiai vaikai.

Šiuo metu atsakovais šioje byloje yra Lietuvos valstybė, atstovaujama Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos. 

Kitas atsakovas – Kretingos rajono savivaldybė, trečiuoju suinteresuotu asmeniu patraukta Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Pirmajame bylos posėdyje teismas taip pat šalims siūlė taikos sutartį, tačiau šalių sutaikyti nepavyko. Taiką šalys gali sudaryti bet kurioje proceso stadijoje.

Uždaruose teismo posėdžiuose teismas nagrinėja skundą dėl 120 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo. Žalą reikalauja atlyginti keturi pareiškėjai –  A. K, D. K., A. K. ir I. K.

Tėvai mano patyrę neturtinę žalą dėl neteisėtų veiksmų – vaikų paėmimo iš tėvų.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos sprendimais vaikai 2017 metais paimti iš šeimos dėl galimo smurto prieš juos ir laikinai apgyvendinti Kretingos socialinių paslaugų centre.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2018 metų birželio 4 dienos įsakymu sprendimai dėl laikinosios globos nustatymo vaikams panaikinti.

Tėvai sako, kad septynis mėnesius niekuo prieš vaikus nenusižengę tėvai buvo priverstinai atskirti nuo mažamečių vaikų, ir tėvai, ir vaikai patyrė gilų sukrėtimą, išgyvenimus, pasekmes jaučia iki šiol.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad vaikų iš šeimų šiuo metu paimama mažiausiai per dešimtmetį.

„Statistiškai mes mušame visus dešimtmečio rekordus nepaėmimo iš šeimos. Vienintelė statistika, kurią turėjome – kiek vaikų atiduodama globai. Gruodžio, sausio, vasario, kovo mėnesiais yra mažiausiai per dešimtmetį vaikų atiduodama globai“, – antradienį Žinių radijui sakė ministras.

Tai, L. Kukuraičio teigimu, rodo, jog valstybė ir su esamais įstatymais gali užtikrinti „pakankamai draugišką šeimai elgseną“.

Visgi jis pripažįsta, kad po kelių didelio atgarsio visuomenėje sulaukusių vaikų paėmimo atvejų šeimos vis dar yra sunerimusios.

Seimo opozicija kovo pabaigoje blokavo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų priėmimą: valdančiųjų balsais įvedus reikšmingos žalos sveikatai kriterijų, vėliau opozicija nesiregistravo galutinai balsuoti dėl projekto priėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prokurorai gauna po 5 t. eurų

prokurorai gauna po 5 t. eurų portretas
bet kompensacija mokės iš mokėsciu mokėtuju, manau prokuroras turi pats susimokėti už bloga darba

...

... portretas
ŽIAURU: "Tai, L. Kukuraičio teigimu, rodo, jog valstybė ir su esamais įstatymais gali užtikrinti „pakankamai draugišką šeimai elgseną“..." - KĄ tai reiškia 'su esamais įstatymais', KAS juos paruošė, KAS juos priėmė, kad NET su jais ESĄ galima kalbėt apie 'PAKANKAMAI draugišką elgseną', AR tai reikia suprast kad realiai tie įstatymai yra GROBIKIŠKI? Ir tuomet klausimėlis - KAS čia per vaikų GROBIMO įstatymai?..

Anonimas

Anonimas portretas
Tai gerai tiems niekadėjams kiek šeimai padaryta skriaudos tai visą gyvenimą šis paimtų vaikų liks.O jau nekalbant apie prarasta sveikatą. Linkiu ir kauniečiams Kručinskams netylėti reikia jiems įrodyti,kad ir jie privalo laikytis įstatymų,o prieš įstatymą visi turi būti lygūs.Linkiu visiems susivienyti ir laimėti.Stiprybės.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių