Palangoje gulbę gelbėjo kelias dienas

Palangoje, prie jūros tilto vilkdama lūžusį, ledais apšalusį sparną gulbė kelias dienas iš eilės priešinosi sugaunama. Paukštį pavyko pagauti tik trečiadienį per pietus.

Apie sužeistą gulbę gyvūnų globos tarnybos „Nuaras“ darbuotojams tapo žinoma dar praėjusią savaitę. Gulbė plaukiojo netoli Palangos tilto, žmonės pastebėjo, kad jos sparnas sužalotas. Kai prieš kelias dienas pakilo vėjas, paukštis stengėsi laikytis arčiau tilto, slėpėsi po juo, arba bandė nerangiai kabarotis ant akmenų.

Vaizdas buvo graudus, jį matę žmonės suprato, kad laikas ne tik maitinti gulbę, bet ir gelbėti nuo žūties. Pirmadienį ugniagesiai bandė paukštį pasiekti valtimi, bet gulbė nuplaukė tolyn į jūrą, kur jos pagauti nepavyko. Antradienį ugniagesiams dėl spiginančio speigo nepavyko užvesti valties variklio. 

Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ administratorė Gintarė Liutkuvienė pasakojo bandžiusi prašyti žvejų pagalbos, bet šaltis neleido net atrakinti garažo, kuriame laikoma valtis. Tądien paukštį pasiekti taip pat nebuvo galimybės. Tik trečiadienį, kai gulbė tupėjo ant apledėjusių akmenų, ją pavyko pagauti.

Gelbėtojai brido į ledinį vandenį, paukštį pergudravo, užmetė ant jos antklodę ir tik tada pajėgė sugauti gulbę.

Panašu, kad tai brandaus amžiaus patinas, apie tai sprendžiama iš snapo ir plunksnų. Stiprus paukštis, nepaisant nulūžusio sparno, kaip galėjo priešinosi. Gulbės sparnas kabojo tik ant minkštųjų audinių. Lūžio vieta apaugo trimis sunkiais ledo gabalais. Ne vieną kilogramą sveriantys ledai trukdė paukščiui judėti.

Ketvirtadienį paukštis buvo operuotas, nulūžusį sparną teko amputuoti. Pasak G.Liutkuvienės, sparnuotis savarankiškai gamtoje gyventi nebegalės. Jai bus rasti nauji namai, kur žmonės pasirūpins gražuoliu paukščiu.

Spėjama, kad per šalčius gulbės gatvės dangą palaiko vandens telkiniu ir bandydamos nusileisti susižeidžia. „Nuare“ buvo laikomos kol išgis Klaipėdoje ir Kretingoje susižeidusios gulbės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
:'(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių