Palangoje namą įsigijusi sutuoktinių pora nuslėpė pajamas

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI), patikrinusi, iš kokių lėšų viena sutuoktinių pora įsigijo per milijono vertės namą Palangos centre, nustatė, kad sutuoktiniai nedeklaravo daugiau nei 160 tūkst. eurų pajamų, gautų iš dviračių nuomos.

Tokiu būdu galimai siekta išvengti mokesčių, tarp jų ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) - padidinus deklaruotas pajamas atsirado prievolė registruotis PVM mokėtoju ir į biudžetą sumokėti apie 50 tūkst. eurų PVM, antradienį pranešė Klaipėdos AVMI. 

„Mokesčių inspekcija patikrinimą pradėjo įvertinusi VMI turimus ir kitų šaltinių duomenis, pagal kuriuos namą ir sklypą Palangoje įsigijusiems sutuoktiniams pritrūko pajamų patirtoms išlaidoms pagrįsti. Nustatyta, kad būstui įsigyti buvo paimta, o vėliau grąžinta solidi banko paskola. Į sąskaitas bankuose nuolat buvo įnešamos nemažos grynųjų pinigų sumos, kuriomis buvo dengiamos nekilnojamojo turto įsigijimo išlaidos. Nors sutuoktiniai buvo įsigiję verslo liudijimus dviračių nuomos veiklai ir kasmet deklaruodavo gautas pajamas, tokios sumos jų deklaracijose neatsispindėjo“, - sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Visai ką kita atskleidė palangiškių pildyti individualios veiklos pajamų apskaitos žurnalai. Paaiškėjo, kad per pastaruosius penkerius metus gautos pajamos iš dviračių nuomos buvo apie 160 tūkst. eurų (apie 0,6 mln. litų) didesnės, nei oficialiai deklaruota Metinėse pajamų deklaracijose. Sutuoktiniai bandė teisintis, esą pajamų skirtumas susidarė todėl, kad  deklaracijose vietoj gautų pajamų pagal verslo liudijimą jie nurodydavo gauto pelno sumas. 

„Tokiais paaiškinimais gyventojai dažniausiai ir bando pagrįsti savo „klaidas“ pajamų deklaracijose, kai akivaizdžiai nedeklaruojamos visos gautos pajamos. Tačiau tikroji priežastis neretai yra kita – bandymas išvengti PVM“, - sakė G.Rimkienė.

Įvertinus vieno iš sutuoktinių pateiktas patikslintas GPM 2009-2013 metų deklaracijas paaiškėjo, kad gautos pajamos iš individualios veiklos viršijo nustatytą PVM ribą. Gyventojas dėl šios priežasties jau anksčiau turėjo registruotis PVM mokėtoju, teikti deklaracijas bei mokėti PVM, tačiau  apie 50 tūkst. eurų (apie 170 tūkst. litų) PVM į biudžetą sumokėjo tik sulaukęs mokesčių inspekcijos patikrinimo. Tokiais atvejais, delsiant sumokėti mokesčius, yra skaičiuojami ir delspinigiai.

Klaipėdos AVMI 2014 metais dėl galimo vengimo deklaruoti pajamas ir mokesčius, registruoti vykdomą ekonominę veiklą ar registruotis PVM mokėtojais atliko per 1,8 tūkst. gyventojų patikrinimų, nustatė per 14,2 mln. eurų neapskaitytų pajamų, priskaičiavo per 3,3 mln. eurų mokėtinų mokesčių, iš jų PVM – 0,4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių