Palangos tiltas liko be įrenginio

Metalo vagys nuniokojo ant jūros tilto Palangoje sumontuotą hidrometeorologijos stoties įrenginį. Nusikaltėliai pasipelnė padarydami stočiai kelių tūkstančių eurų nuostolį.

Dingo metalo konstrukcija

Į Klaipėdos apskrities policijos komisariatą Jūrinių tyrimų departamento atstovai kreipėsi šios savaitės pradžioje.

Hidrometeorologinė automatinė stotis sumontuota Palangos tilto gale prieš pasisukimą.

Šis įrenginys sudarytas iš dviejų dalių: ant aukšto 5–7 metrų stiebo yra davikliai, atliekantys meteorologinius matavimus (vėjo kryptį, greitį, atmosferos slėgį, drėgnumą, oro temperatūrą), kita prietaiso dalis sumontuota po vandeniu. Visi įrenginiai sumontuoti prie tilto atraminių vamzdžių. Tai – hidrologinių matavimų davikliai (matuoja vandens temperatūrą, bangos aukštį, jos periodą, vandens lygį, drumstumą, druskingumą).

Dingo metalinės kabelius laikančios nerūdijančio plieno konstrukcijos, nuplėšti laidai jungę daviklius ir duomenų kaupiklį. Viršutinės dalies davikliai veikia, su jais sujungtas duomenų kaupiklis taip pat veikia.

Vis dar nėra aiškumo dėl povandeninės įrenginio dalies, mat plėšdami laidus vagys galėjo sukelti trumpą jungimąsi, o nuo to galėjo sugesti ir davikliai, ir duomenų kaupiklis.

Įstaigos darbuotojai išmontavo aparatą ir parsivežė jį į Klaipėdą patikrinti.

Nusikaltimo diena nežinoma

Jūrinių tyrimų departamento atstovai pranešė, kad pirmuosius trikdžius fiksuojant hidrometeorologinius reiškinius pastebėjo dar praėjusių metų gruodžio 25 dieną. Pasirodo, įrenginys "maitinamas" akumuliatoriais.

"Negalime teigti, kad vandalizmo aktas įvykdytas gruodžio 25-ąją. Tiesiog tą dieną nebegavome duomenų, bet po to jie vėl mus pasiekė. Todėl pamanėme, kad eina iš rikiuotės maitinimo blokas. Sausio mėnesį ramiu oru buvome nuvykę ant tilto. Tada sistema nebuvo pažeista ar suniokota", – pasakojo Jūrinių tyrimų departamento Hidrologijos skyriaus vedėjas Ovidijus Stulpinas.

Šiemet balandžio 14 dieną darbuotojai nuvyko keisti įrenginio akumuliatoriaus ir pamatė, kad įvykdytas vandalizmo aktas.

Kol kas tiksliai nežinoma, kurią dieną tai atsitiko. Galbūt tai padės išsiaiškinti duomenų kaupiklio duomenys.

Nupjautais laidais keliaudavo informacija iš daviklių į informacijos kaupiklį. Dar aiškinamasi, kada nustojo veikti įrenginys.

Įrenginio informacija kasdien naudojasi Hidrometeorologijos tarnyba.

Vagys nupjovė tris gerai hermetizuotus laidus, jie buvo apgaubti metaliniu gaubtu, kuris ir tapo ilgapirščių grobiu. Negalėdami paimti konstrukcijos jie buvo priversti nuplėšti laidus.

"Metalo konstrukcija galėjo būti apie trijų metrų ilgio, ko gero, ir svėrė nemažai. Kad ją išplėštų, pasiimtų ir išsineštų, vagys turėjo nukirsti ir kabelius. Mūsų manymu, tai galėjo būti padaryta kovo gale ar balandžio pradžioje", – teigė O.Stulpinas.

Įtarimai metami ir žvejams

Tikėtina, kad pareigūnams aiškintis nusikaltimą padės vaizdo stebėjimo kamerų įrašai, mat jūros tiltas yra nuolat stebimas.

Tačiau jokio tikrumo dėl to nėra, mat vaizdo įrašai saugomi mėnesį, o policijai pranešta, kad vagystė galėjo būti įvykdyta gruodžio pabaigoje.

Palangos policijos komisariate atliekamas tyrimas, aiškinamasi, ar tai, kas įvyko, galima vadinti vagyste arba turto sugadinimu. Mat metalo konstrukciją galėjo nulaužti, o tuo pat metu jos viduje esančius laidus nutraukti keseliais nuo tilto žvejojantys žvejai.

Kita versija – tai buvo vagystė.

"Bėda ta, kad vaizdo kamerų, kurios dabar sumontuotos, jau seniai pasibaigęs galiojimo laikas. Savivaldybė yra susiruošusi pirkti ir sumontuoti kitas. Policijai kamerų įrašai bei gyvas jų stebėjimas yra didelė pagalba, ypač vasarą, – pasakojo Palangos policijos viršininkas Alvydas Katkauskas. – Viena aišku, jei šis įrenginys toks brangus, savininkas turėtų juo labiau rūpintis. Keistai atrodo, kad veiklos sutrikimai pastebėti gruodį, o policijai apie tai pranešta tik gegužę."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių