Pinigų grobstymo aferoje – atomazga

Palangos kredito unijos veiklos istoriją, kurioje apstu mįslingų įvykių, papildė dar vienas skandalingas faktas – buvęs unijos vadovas Evaldas Petrauskas nuteistas septynerių metų laisvės atėmimo bausme.

Išgarsino vagystė

Ši kredito įstaiga šalyje išgarsėjo 2008 m., kai, išgriovus sieną iš gretimų patalpų, buvo apvogtas kredito unijos seifas.

Tuomet buvo deklaruota, kad iš unijos neva dingo 1,2 mln. litų.

Vėliau šios unijos vardas buvo minimas įvairiausiuose ginčuose.

Teisėsaugininkai rimtai šios finansinės įstaigos veiklos ėmėsi 2012 m.

Buvo atliktos kratos. Jų metu buvusio kredito unijos vadovo E.Petrausko namuose buvo rasta didelė grynųjų suma.

Faktiniu šios unijos vadovu buvęs asmuo ir esą priiminėjęs tuomet visus sprendimus, susijusius su unijos veikla, šiuo metu vadovauja automobilių saugojimo aikštelei.

O štai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo į teisiamųjų suolą sėdo ne tik buvęs unijos vadovas E.Petrauskas, bet ir buvusio Kauno mafijos šulo sūnus Arijus Skopas.

Vadeivos atžalai – paskolos

Buvusio Kauno kriminalinio pasaulio autoriteto 2001 m. nušauto Remigijaus Daškevičiaus bičiulio Rolando Skopo sūnus Arijus ryšių su šios unijos veikla surado per buvusią mylimąją Armandą Petrauskaitę.

Ši palangiškė vienu metu ėjo aukštas pareigas unijos valdyboje.

Tačiau teisėsaugininkai abejoja, ar pinigų grobstymo aferos smegenimis galėjo būti 1985 m. gimęs A.Skopas.

Neįtikėtinų gudrybių autoriumi vis tik laikomas unijos buvęs vadovas E.Petrauskas.

A.Skopas byloje minimas kaip vienas neteisėtos 250 tūkst. JAV dolerių paskolos gavėjas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad nuo 2010 iki 2012 metų šioje unijoje buvo išduota ne viena abejotina paskola.

Kreditai buvo dalijami benamiams, asmenims, neturintiems jokių pajamų, įkeičiant mažavertį turtą.

Užstatais 5–40 metų laikotarpiui išduodamoms paskoloms tikdavo net Skuodo rajone esantys žemės ūkio paskirties sklypai, kurių vertė rinkoje itin maža.

"Nusikalstamos veikos schema buvo sukurta siekiant gauti pinigų statybų projektams vystyti, nes kaltinamasis nebegalėjo gauti paskolų savo vardu dėl viršytų limitų. Pagal šią schemą unijoje būdavo paruošiami paskolų dokumentai kitų asmenų vardu, tačiau jiems paskolos realiai nebūdavo išmokamos. Pinigus pagal paskolų sutartis pasisavindavo kaltinamasis", – situaciją komentavo Plungės rajono apylinkės teismas, paskelbęs nuosprendį šioje baudžiamojoje byloje.

Teismas tenkino ieškinius

Iš viso į teisiamųjų suolą sėdo aštuoni asmenys. Tai – valdybos bei paskolų komiteto nariai ir pajininkas A.Skopas.

Jį teismas pripažino kaltu ir skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymas atidėtas dvejiems metams, tačiau jis išteisintas dėl neteisėto praturtėjimo.

Buvusi jo draugė A.Petrauskaitė nuo baudžiamosios atsakomybės atleista pagal giminaitės laidavimą vieniems metams be užstato.

Kadangi tik du kaltinamieji šioje byloje pripažino savo kaltę ir dėl to nuoširdžiai gailėjosi, jų atžvilgiu sunkinančių aplinkybių nebuvo nustatyta, todėl teismas atleido juos nuo baudžiamosios atsakomybės bei perdavė artimųjų atsakomybei pagal laidavimą be užstato.

Likusiems asmenims teismas nenustatė nei jų atsakomybę lengvinančių, nei sunkinančių aplinkybių, todėl 4 kaltinamiesiems skyrė pinigines baudas, o 2 kaltinamiesiems – terminuotas laisvės atėmimo bausmes.

Teismo nuosprendžiu iš dalies buvo tenkintas ieškovo Palangos kredito unijos civilinis ieškinys ir iš buvusio Palangos kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojo priteista beveik 1,7 mln. eurų turtinės žalos, per 117 tūkst. eurų metinių palūkanų ir 10 tūkst. eurų išlaidų už advokatų paslaugas.

Šis teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Josip

Josip portretas
Arius Skopas je moj prijatelj vec nekoliko godina ne znam nista o njemu. Volio bi znati gdje je i da mi se javi. Murska sobota sodna ulica1

Josip

Josip portretas
Arijus ako čitaš ovo javise. Lip pozdrav uz HRvatsje

Vytautas.

Vytautas. portretas
Dar ne už viską nuteistas šis veikėjas. Evaldo Petrausko apvogta vos protaujanti apie 85 metų senutė. Pavogta 66000lt. Pasinaudojus senutės negalia, apsimesta banko darbuotoju, o ir buvo kredito unijos vadovas, senolė tą žinojo.. Tik senolė nepamatė, kad dokumente, kurį pasirašė niekur nėra jos pavardės..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių