Pirko automobilį internetu: nei pinigų, nei mašinos

  • Teksto dydis:

Pasitikėjęs nepažįstamu asmeniu klaipėdietis sumokėjo 25 tūkst. litų už geidžiamą automobilį, tačiau jo taip ir nesulaukė.

Pasitikėjęs nepažįstamu asmeniu klaipėdietis sumokėjo 25 tūkst. litų už geidžiamą automobilį, tačiau jo taip ir nesulaukė.

Į 2-ajį Klaipėdos policijos komisariatą kreipėsi 46 metų klaipėdietis Sergejus ir pranešė, kad veikiausiai buvo apgautas, kai sumanė internetu įsigyti automobilį. Viename automobilių prekybos tinklalapyje radęs jį sudominusį skelbimą vyras su pardavėju bendravo elektroniniu paštu.

Birželio pabaigoje už mašiną, kuri turėjo būti pargabenta iš Vokietijos, jis pervedė 7225 eurus. Praėjo mėnuo, tačiau automobilis pirkėjo taip ir nepasiekė.

Į siunčiamus elektroninius laiškus pardavėjas taip pat nebeatsako, todėl klaipėdietis pradėjo įtarti, kad buvo apgautas ir pinigus padovanojo sukčiui.

Nusikaltimo tyrimas dar tik prasidėjo, tad kol kas pareigūnai negali pranešti naujienų.

Policijoje panašūs skundai nėra retenybė. Ne visi tyrimai baigiasi nesėkme. Viskas priklauso nuo to, kiek duomenų apie apgaviką turima.

Praktika byloja, kad nemaža dalis tokių nusikaltėlių būna nustatomi ir sulaukia atpildo.

Uostamiesčio Ekonominių nusikaltimų tyrimo biuro viršininkas Tomas Balčius patarė net užsienyje esančiam pardavėjui pasiūlyti gyvai apžiūrėti mašiną. Jeigu pardavėjas dings, bus aišku, kad susisiekta su apgaviku.

Komentaras
Remigijus Jakštas
Advokatas

Yra nemažai būdų apsisaugoti nuo sukčių ir įsigyti net brangų daiktą internetu. Paprastai pavieniai asmenys retai pardavinėja automobilius. Kur kas dažniau tai būna pardavėjų verslas ir jie yra įkūrę įmonę. Jie stengiasi išlaikyti gerą vardą ir nebando apgauti pirkėjų. Pradėjęs kalbą su pavieniu pardavėju, žmogus turėtų "įjungti visus saugiklius". Tokiu atveju įmanoma susisiekti su toje vietovėje gyvenančiais žmonėmis, kurie pažįsta šį asmenį.

Patarčiau pirmiausia susirinkti visą įmanomą informaciją apie asmenį, kuris parduoda automobilį, bei jo atstovaujamą įmonę. Net jei pardavėjas tikina, kad asmeniškai parduoda mašiną, reikėtų sužinoti jo darbovietę ir šią informaciją patikrinti. Patarčiau pareikalauti garantuojančio patikimą sandorį asmens, laiduotojo, kuris užtikrintų pirkimo–pardavimo sąžiningą vykdymą. Tokiu garantu galėtų tapti pardavėjo darbdavys. Net jei mašina perkama iš užsienyje esančio pardavėjo, patartina netaupyti pinigų ir rasti pažįstamų, kurie toje šalyje galėtų gyvai apžiūrėti parduodamą automobilį. Kai nori nusipirkti pigiau, rizikos yra daugiau.

Formaliai pardavėjai turi parvežti į Lietuvą automobilį įmonės vardu, bet dažnai pargabena savo vardu, o dokumentai įforminami taip, tarytum Lietuvoje gyvenantis žmogus įsigijo transporto priemonę tiesiai iš užsieniečio. Mūsų registrų centras netikrina, ar parašas tikrai yra buvusio mašinos savininko. Jie tikrina tik, ar mašina nėra vogta. Baiminantis apgavystės pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, ar automobilis nėra parduodamas gerokai pigiau nei rinkos kaina.

Idealiu vadinamas variantas, kai gera mašina parduodama pigiai. Dažniausiai toks pardavėjas net nenurodo savo telefono numerio, o tik elektroninio pašto adresą. Anketinių jo duomenų pirkėjas nesužino. Tokių atvejų dažnai pasitaiko perkant iš lenkų pardavėjų. Jie tiesiog giria automobilį ir prašo pervesti pinigus. Perduoti pinigus galima nebūtinai pardavėjui, galima sudaryti sandorį su laiduotojais – patikimais jo draugais ar giminaičiais. Reikėtų įsitikinti, ar jie turi kokio turto, yra dirbantys. Bet šis atvejis labiau tinkamas perkant Lietuvoje.

Perdavęs jiems pinigus pirkėjas turėtų pareikalauti raštelio, kuriame būtų nurodyta, kad jie gavo pinigus už giminaičio parduodamą mašiną ir įsipareigoja juos šiam perduoti. Toks raštas apgavystės atveju padėtų laimėti bylą. Dar vienas patarimas: prieš perkant mašiną, pareikalauti mašinos identifikavimo numerio. Jį turėdamas pirkėjas gali automobilių gamintojų atstovybėje sužinoti visą jos istoriją ir įsitikinti, kad ji nėra pavogta.

Regitra taip pat gali pateikti pažymą, ar mašina nėra ieškoma kaip pavogta. Ypač atsargiai reikėtų pirkti automobilį iš italų, nes pastaruoju metu dažnai pasikartoja atvejai, kai pardavę mašiną po poros mėnesių buvę savininkai praneša, kad ji ieškoma. Iš Italijos pargabentas mašinas patarčiau pirkti tik iš įmonės ir sandorį sudaryti su ja, o ne su buvusiu savininku. Nuo sukčių labiausiai nukenčia taupieji. Norėdami sutaupyti kelis šimtus eurų ar litų, jie praranda tūkstančius. Geriausia pirkimo–pardavimo sutartyse nurodyti tikrąją sandorio sumą. Pravartu perkant internetu sumokėti užstatą, o ne pervesti visą sumą iškart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Debila kvaila ir baznycioj musa! Sekmes kausui gyvenime pinigus dalinti!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių