Policija apie pensininkių plėšiką: jį tikrai rasime

Pietinėje Klaipėdos pusėje gyvenančios garbaus amžiaus moterys turėtų pasisaugoti – pensininkių tyko jaunas, greitai veikiantis ir negailestingas plėšikas, spėjęs įvaryti siaubo ne vienai senolei. Dažną dieną miesto kriminalinių įvykių suvestinėse mirga pranešimai apie apiplėštas senyvas uostamiesčio gyventojas.

Ištuštino aukos sąskaitą

Siužetas paprastai – tas pats. Pagyvenusią moterį iš už nugaros paveja jaunas žmogus, pastumia senolę ir iš jos, jau parblokštos ant grindinio, rankų išplėšia rankinę.

Kaip byloja policijos duomenys, rankinėse dažniausiai būna nukentėjusiosios asmens tapatybės dokumentai, banko kortelė, įvairių parduotuvių nuolaidų kortelės, piniginė, kompensuojamųjų vaistų pasas, buto raktai ir kelios moteriai būtinos smulkmenos.

Paskutinis pranešimas apie tokį išpuolį pasiekė Klaipėdos policijos komisariato pareigūnus antradienį.

70-metė moteris pranešė, kad sausio 11 dieną, apie 11 valandą, pietinėje miesto pusėje, prie Lūžų gatvėje esančio daugiabučio namo laiptinės ją kažkas pastūmė ir iš rankų išplėšė rankinę.

Nusikaltėlis išėmė iš rankinės moters piniginę ir dingo.

Piniginėje buvo 130 eurų ir banko kortelė.

Matyt, nukentėjusioji buvo pasiryžusi nepranešti apie šį įvykį policijai. Tačiau po kelių dienų moteris sužinojo, kad nusikaltėlis iššlavė jos banko sąskaitą. Joje nebebuvo 470 eurų.

Pareigūnai aiškinasi, kuriame bankomate išgryninti pinigai.

Tikimasi, kad bankomato vaizdo kamera užfiksavo galimo nusikaltėlio veidą.

Moterį tempė šaligatviu

Sausio 9 dieną, apie 17 val., kai daugybė žmonių skuba iš darbo, nusikaltėlis nepabūgo pastumti 87 metų moters I.Simonaitytės gatvėje ir išplėšti jai iš rankų rankinės.

Tąkart jo grobis buvo 60 eurų. Pastumta pensininkė pargriuvo.

Diena anksčiau, apie 20 val., taip pat I.Simonaitytės gatvėje prie 60-metės iš už nugaros priėjo apie 19 metų tamsiai apsirengęs, kepurę užsimaukšlinęs vaikinas.

Staiga jis griebė moters rankinę ir dingo. Tąkart nukentėjusioji neteko 669 eurų.

Sausio 3 dieną, apie 8 val. ryto, 85 metų pensininkė ėjo šaligatviu netoli sveikatos priežiūros centro, kurį klaipėdiečiai iš įpratimo vis dar vadina Trečiąja poliklinika.

Moteris pajuto, kad jai iš paskos atbėgo du žmonės. Matyt, išgirdusi jų žingsnius senolė stipriau suspaudė rankinės rankeną.

Du jauni vyrai bandė atimti jos daiktus, bet senjorė rankinės nepaleido. Tada moteris buvo parversta ir tempiama grindiniu.

Panašu, kad tąkart nusikaltėliai liko be grobio, bet moteris policijai pranešė patyrusi žalą dėl sugadintos rankinės.

Sukausto išgąstis ir įtampa

Policijoje nukentėjusiosios paprastai raštu nurodo joms padarytus nuostolius, įvardydamos, kiek pinigų buvo piniginėje, kartais suskaičiuoja ir sugadintų daiktų vertę.

Kiekviena auka kaskart patiria kur kas didesnę, nei galima išmatuoti pinigais, žalą: paprastai kiekviena auka susižaloja kojas, rankas, išgyvena didžiulį išgąstį. Pasitaikė atvejų, kai pagyvenusios moterys patyrė kaulų lūžių.

Galima tik spėti, kaip jautėsi ankstyvą rytą žeme tempiama pensininkė.

Nekeista, jog dauguma aukų negali apibūdinti užpuolikų. Jie labai stengiasi, kad moterys nepamatytų jų veidų.

Užpulta 60-metė įžiūrėjo savo skriaudiką, bet kaskart tamsoje veikiantis vienas ar keli nusikaltėliai naudojasi ankstaus ryto ar vakaro sutemomis.

Pareigūnai iš patirties žino, kad tamsoje užpuolikas apibūdinamas kaip kur kas aukštesnis ir stambesnis, nei iš tiesų yra.

Be to, kiekvienas žmogus kitą asmenį lygina su savimi, todėl apibūdindamas jį nėra objektyvus.

Tamsoje sunkiau suvokti rūbų spalvą, todėl tamsiai mėlynas drabužis gali būti pavadintas juodu. Įrodant kaltę tokios smulkmenos gali pareigūnams pakišti koją.

Turi slaptų įkalčių

Klaipėdos miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos 2-ojo poskyrio viršininkas Albinas Misevičius patvirtino, kad vieningo pagyvenusias moteris puolančio nusikaltėlio portreto pareigūnai neturi.

Vis dar neaišku, koks užpuoliko ūgis ir amžius.

Nors dažniausiai plėšikas atimtą rankinę netrukus netoli nusikaltimo vietos numeta, jo pirštų atspaudus rasti taip pat sunku. Mat dažniausiai nusikaltėlis mūvi pirštines.

Pirštų atspaudų kartais nepavyksta rasti ir todėl, kad daiktai būna numesti į sniegą arba šlapią vietą.

Jau turime įtariamųjų ratą, jis siaurėja.

 

"Tai nereiškia, kad nėra už ko užsikabinti. Jau turime įtariamųjų ratą, jis siaurėja. Kaltininką tikrai rasime, juo labiau kad turime kaltės įrodymų, kurių kol kas negalime atskleisti", – patikino A.Misevičius.

Prieš kelis mėnesius panašūs nusikaltimai buvo vykdomi arčiau miesto centro. Pareigūnai plėšikus demaskavo ir tikisi jiems griežto teismo sprendimo.

Gruodį viename Liepų gatvės kieme panašiu būdu buvo apiplėšta moteris. Pareigūnai iš įvairių detalių suprato, kad tai buvo kitų, anksčiau veikusių nusikaltėlių darbas.

"Vyksta visų šių nusikaltimų tyrimai, atliekame analizę ir tikimės, kad labai greitai juos pavyks atskleisti. Kol tyrimai nebaigti, nenorime leistis į detales. Panašūs plėšimai vykdomi savotiškomis bangomis. Sučiumpame kaltininkus, praeina kiek laiko ir nusikaltimai vėl atsinaujina", – teigė Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius.

Patarimų neklauso

Stebina jaunojo nusikaltėlio įžūlumas, jis veikia greitai ir tuo metu, kai gali būti sučiuptas ar pamatytas.

Pareigūnai tikino, kad moterys apiplėšiamos vos per kelias akimirkas, tad net judrioje gatvėje aplinkiniai nespėja nė sureaguoti, kai kaltininkas su grobiu būna dingęs.

Esama įtarimų, kad plėšikas aukas nusižiūri parduotuvėse, pašto skyriuose ar kitose vietose, kur moterys išsitraukia piniginę.

Tiesa, būta atvejų, kai auka buvo užpulta tiesiog išeinanti iš namų.

"Patarimų, kaip saugotis nuo tokių išpuolių galima pasakyti daug ir įvairių. Pavyzdžiui, nelaikyti piniginės rankinėje. Bet jeigu nusikaltėlis pamatys pagyvenusią moterį, kišančią piniginę į vidinę rūbų kišenę, ją pasekęs plėšikas gali sužaloti kur kas rimčiau, nei plėšdamas iš rankų rankinę. Vienas ir paprasčiausias patarimas – einant pirkti kasdienių produktų nesinešti visos pensijos, o tik tiek pinigų, kiek reikia tos dienos pirkiniams. Apmaudu, kad tokie patarimai nueina perniek, kalbintos nukentėjusiosios pripažįsta juos girdėjusios, bet jais nepasinaudojusios", – kalbėjo A.Misevičius.

Dienai – 10 litų

Teismą pasieksiančiose bylose to paties nusikaltėlio veiksmai gali būti kvalifikuojami skirtingai: atviroji vagystė arba plėšimas.

Pirmuoju atveju kaltu pripažintas asmuo gali būti nubaustas nuo baudos iki laisvės atėmimo iki šešerių metų.

Už plėšimą įstatymas neleidžia skirti baudos, už panaudotą smurtą pasisavinant turtą skiriamas areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Maksimali bausmė skiriama itin retai, pastaruoju metu teismai stengiasi kuo trumpesniam laikui įkalinti kaltuosius.

Sunkiai ieškoję įtariamųjų ir pagaliau įrodę jų kaltę policininkai neretai pajunta, kad jų darbas neturi prasmės, kai nusikaltėliui skiriama bauda ar lygtinė bausmė.

Prisimindami anksčiau demaskuotus panašiai pagyvenusias klaipėdietes plėšusius asmenis pareigūnai minėjo, kad tarp kaltininkų būta nepilnamečių bei nuo narkotikų priklausomų asmenų.

Kiekvienas plėšikas turi savo braižą, net jei vykdo vienodus apiplėšimus.

Prieš porą dešimtmečių Palangoje plėšikavo vyras, kuris tykodavo vėlų vakarą vienišų praeivių, joms smogdavo ir pagrobdavo rankines.

Vyras siautėjo ilgą laiką, tad pareigūnai iki smulkmenų išanalizavo jo elgesį. Buvo pastebėta, kad iš grobio jis dienai sau skirdavo 10 litų, paskui vėl iškart imdavosi "žygių".

Tad pagal pagrobtą pinigų sumą galima buvo nuspėti, kada jis įvykdys kitą išpuolį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
ar supranta zmones kaip lietuva atrodo uzsenieciu akimis ,nesaugus krastas,kur labiausiai kencia senukai,juk visame pasaulyje labiausiai gerbiami ir yra senukai!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Pamatysit, patys žmones greičiau jį pagaus, nei policija.

Ras? Kada ir kas prisiims atsakomybę?

Ras? Kada ir kas prisiims atsakomybę? portretas
Kiek dar babuliu” jam reiks apiplėšt kad jį sugautu, gal tie viršininkai patys išeitu į gatvę nors kartą? Mieste išvis bardakas, plėšimai, kur pasisuki vairuotojai nepraleidžia, kalba telefonais, policijos nė kvapo, .. gal viršininkai prisims visgi atsakomybę už betvarkę ?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių