Prisidengdami fiktyviais remontais svajojo pralobti

  • Teksto dydis:

Už beveik 140 tūkstančių eurų svetimo turto pasisavinimą tyčia, turint išankstinį tikslą, nuteisti penki plungiškiai. Vienas jų - dar ir už apgaulingą apskaitos tvarkymą bei sukčiavimą. Pagrindinis nusikalstamų veikų iniciatorius nuteistas kalėti 5 metus ir 9 mėnesius. Trims jo bendrams belangėje teks praleisti 5 metus ir 3 mėnesius, o dar vienam paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė jos vykdymą atidedant.

Bylos duomenimis, vienos iš Plungėje veikiančių įmonių direktorius P. P. drauge su A. B., T. B., N. R. ir A. P. sugalvojo, kaip greitai pralobti ir 2011 metų liepos - rugpjūčio bei lapkričio - gruodžio mėnesiais imitavo remonto paslaugų teikimą P. P. vadovaujamai įmonei.

Įmonės direktorius P. P. su bendrininkais sutarė, kad vyrai jam pateiks dokumentus, įrodančius, kad šie suteikė medienos smulkintuvo ir medienos smulkintuvo krano, traktoriaus bei teleskopinio krautuvo remonto darbus. Buvo sudarytos remonto darbų sutartys ir darbų priėmimo-perdavimo aktai. Įmonės technikos remonto darbų bendra suma siekė beveik 140 tūkstančių eurų. Pasirašę visus reikiamus dokumentus dėl fiktyvių remonto darbų, vyrai gautus pinigus pasidalijo.

Įmonės direktorius P. P., būdamas atsakingas ir už įmonės apskaitą, siekė ne tik neteisėtai pralobti pats, bet ir prisidengdamas fiktyviais technikos remonto darbais išvengti pelno mokesčio į valstybės biudžetą mokėjimo. Veikdamas per jo nusikalstamos veikos pobūdžio nesupratusią buhalterę, direktorius  - Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis apie 2011 metais bendrovės patirtas technikos remonto paslaugų sąnaudas, taip sumažindamas apmokestinamąjį pelną, ir nesumokėjo į valstybės biudžetą daugiau kaip 20 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Kaltės dėl padarytų nusikalstamų veikų nei vienas iš kaltinamųjų nepripažįsta. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pakako įtikinti teismą vyrus pripažinti kaltais. Be realių laisvės atėmimo bausmių kaltinamiesiems paskirtos ir piniginės bausmės. Valstybės nuosavybėn konfiskuota P. P. turto, atitinkančio 82 tūkstančių eurų pasisavinto turto sumą, iš A. B.  konfiskuota beveik 28 tūkst. eurų siekianti pasisavinto turto suma, iš A. P. - beveik 14 tūkst. eurų, o iš N. R. - 12 tūkst. eurų siekianti pasisavinto turto suma.

Klaipėdos apygardos teismo priimtas nuosprendis dėl plungiškių įvykdytų nusikalstamų veikų pasisavinant svetimą turtą, jeigu nebus apskųstas apeliacine tvarka, įsiteisės balandžio 28 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių