Rietavo komisarui – teismo malonė

Buvęs Rietavo policijos komisariato vadovas Aloyzas Vaičiulis išvengė sunkių kaltinimų dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo ir sukčiavimo.


 

Buvęs Rietavo policijos komisariato vadovas Aloyzas Vaičiulis išvengė sunkių kaltinimų dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo ir sukčiavimo.

Vyko kratos

Šiuo metu Rietavo policijoje jau nebedirbantis A.Vaičiulis 2013 metų gruodį pateko į Imuniteto skyriaus pareigūnų akiratį. Vyro namuose buvo atliekama krata, o rimtesni įtarimai buvo pateikti, kai tyrėjai pareigūno kaimynystėje esančioje sodyboje aptiko neregistruotą motorolerį.

Paaiškėjo, kad šis "Peugeot" markės motoroleris buvo saugomas Rietavo policijos kieme, kai prie jo vairo buvo sulaikytas vietos gyventojas. Neregistruotu, neapdraustu ir be techninės apžiūros motoroleriu neblaivus vyras važiavo iš bičiulio, kuriam ir priklausė transporto priemonė.

Klaipėdos apygardos prokuroro Romo Jasevičiaus rašytame kaltinamajame akte teigiama, jog A.Vaičiulis 2013 metų rugsėjo 19 dieną atvažiavo pas kelių eismo taisykles pažeidusį vietos gyventoją ir įtikino, kad jei šis atsisakys konfiskuoto motorolerio, išvengs mokesčio už jo saugojimą policijos komisariato kieme esančioje aikštelėje.

Vyras sutiko. A.Vaičiulis su pažeidėju sudarė pirkimo–pardavimo sutartį ir esą už 0 litų įsigijo motorolerį.

Tačiau paaiškėjus, kad transporto priemonė nepriklauso pažeidėjui, o nukentėjusiųjų šioje byloje esą nėra, nes niekas turtinių pretenzijų nereiškia, Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, jog nėra patikimų duomenų teigti, kad A.Vaičiulis nusikalto ar kitaip padarė žalą valstybei ir mundurui.

Žmoną lydėjo policija?

Buvęs komisaras antradienį buvo išteisintas ir dėl antro byloje užfiksuoto epizodo.

A.Vaičiulis analogiškai pasielgė ir su kita kelių eismo taisykles pažeidusia vietos gyventoja. Moteriai už tai, kad ji vairavo neblaivi, buvo skirta 2 tūkst. litų bauda bei atimta teisė vairuoti automobilį dvejus metus, konfiskuotas ir jai nepriklausantis automobilis.

Pats A.Vaičiulis, o ne kokio nors policijos ūkinės dalies skyriaus darbuotojas atvyko į moters namus ir įtikinėjo ją parduoti "Opel Omega" automobilį, nes už jo saugojimą policijos kieme susidarė nemaža suma.

Tai liudijo ir pati pažeidėja, nors vėliau teismui teisinosi, kad nerado nežinia kur pasimetusios automobilio pirkimo–pardavimo sutarties.

Pasak prokuroro R.Jasevičiaus, kai tik prasidėjo kratos ir tyrėjai ėmė ieškoti, ar Rietavo policijos vadovas nepiktnaudžiauja tarnyba, jo žmona nuskubėjo pas mašiną pardavusią moterį ir paragino ją kuo greičiau pasiimti mašiną iš komisariato kiemo.

Žmoną tarnybiniu automobiliu pas mašiną pardavusią moterį nugabeno du Rietavo policijos pareigūnai, vienas jų vėliau teisme aiškinosi, kad viršininko kailio negelbėjo, o tik rodė kelią.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad moteris mašiną už 500 litų pardavė metalo supirkimo įmonei. Turtinių pretenzijų buvusiam komisarui niekas nereiškia, tad esą nėra byloje pakankamai duomenų, kad vyras įgijo kokį nors turtą apgaulės būdu.

Neįrodytas ir kaltinimas sukčiavimu bei pasinaudojimu tarnybine padėtimi.

Į policiją negrįš

Po teismo posėdžio A.Vaičiulis nutarties nekomentavo, tik paminėjo, kad į tarnybą policijoje jis negrįšiąs. Tai negalutinė nutartis, sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Prokuratūra prašė A.Vaičiulį pripažinti kaltu ir skirti 7,5 tūkst. eurų baudą.

"Aplinkybės nuo tų, kurios buvo nustatytos ikiteisminio tyrimo metu, iš esmės nagrinėjant bylą nepasikeitė. Tiesiog skiriasi prokuratūros ir teismo įrodymų vertinimas. Nesutinku su teismo motyvais", – aiškino R.Jasevičius.

Prokuroro teigimu, bylos nagrinėjimo metu A.Vaičiulis teigė, kad jis, kaip paprastas žmogus, turi teisę įsigyti jam patikusią transporto priemonę, tad ir nutarė pirkti motorolerį.

"Jis visiškai neigia kaltę ir tikina pirkęs jį už 50 litų. Mano galva, ne komisariato vadovas turi rūpintis tuo, kad sumažėtų saugomų automobilių policijos aikštelėje", – pabrėžė prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių