Šaldytuvų prekybą įsukęs klaipėdietis nuslėpė milijoną

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išaiškino buitinės šaldymo technikos pardavėją, galimai nuslėpusį apie 1 mln. litų gautų pajamų.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI), bendradarbiaudama su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnais (toliau – ENTS), išaiškino buitinės šaldymo technikos pardavėją, galimai nuslėpusį apie 1 mln. litų gautų pajamų. Vokietijos šaldytuvų ir šaldiklių gamintojo brokuotomis ir naudotomis prekėmis prekiavusiam verslininkui gresia sankcijos ne tik už mokesčių slėpimą. Tolesnio tyrimo metu bus aiškinamasi dėl galimai turėtų neteisėtų sandorių bei neteisėto praturtėjimo.

Bendras institucijų patikrinimas Klaipėdoje surengtas gavus informacijos apie esą pogrindinę prekybą šaldymo technika. Patikrinimo metu privataus namo kieme esančiame garaže rasta gausi ekspozicija parduodamos produkcijos - per 70 šaldytuvų ir šaldiklių. Rasti ir „juodieji“ užrašai, kuriuose kelerius metus buvo fiksuojami pardavimai: kam ir už kiek parduota buitinė technika.

Pagal rastuosius įrašus, iš Vokietijos pargabentų šaldytuvų ir šaldiklių kainos siekė nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų, o kai kurių mėnesių pardavimai - iki kelių dešimčių tūkstančių litų. Klestintį verslą klaipėdietis buvo „įteisinęs“ - šaldytuvų prekybai ir remontui atskirais laikotarpiais turėjo verslo liudijimus. 

„Per trejus metus vien iš prekybos šaldymo įranga galimai buvo gauta apie 1 mln. litų pajamų, o valstybei sumokėtas pajamų mokestis (už verslo liudijimus) tesiekdavo vos kelis šimtus litų kasmet. Menką dalį pajamų verslininkas deklaruodavo pateikdamas metinę pajamų deklaraciją, tačiau apdairiai nurodydavo dešimteriopai mažesnę sumą, gautą už suteiktas remonto paslaugas, tokiu būdu išvengdamas PVM ir kitų mokesčių prievolės“, - sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė, pabrėžusi, jog medžiaga dėl verslininko galimai neteisėtai vykdytos veiklos perduota Klaipėdos apskrities VPK ENTS tolimesniam tyrimui.

Pasak G. Rimkienės, atskleidžiant prekybos šaldytuvais mastą informacijos buvo kreiptasi į Vokietijos mokesčių administratorių, iš kurio gauta duomenų apie klaipėdiečio prekių įsigijimus iš tos šalies kompanijų. Pats šaldymo technika prekiavęs verslininkas prekių įsigijimo dokumentų pateikti negalėjo, teisindamasis, kad juos neva prarado. Nepaaiškinamomis aplinkybėmis esą buvo dingę ir privalomi pajamų bei išlaidų žurnalai. Tolimesnio tyrimo metu bus aiškinamasi, kokia mokesčių suma galėjo būti nuslėpta ir ar neteisėtai gautos pajamos netapo neteisėto praturtėjimo šaltiniu.

Klaipėdos AVMI primena, kad uostamiestyje praėjusiais metais išaiškinta šaldymo bei įvairia buitine technika prekiavusi bendrovė, apgaulingai tvarkiusi apskaitą. Klaipėdos AVMI ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba nustatė, kad į bendrovės direktoriaus asmenines banko sąskaitas buvo pervestos už parduotą produkciją gautos didelės pinigų sumos, kurios nebuvo apskaitytos įmonės buhalterijoje. Teismo sprendimu bendrovės direktorius pripažintas kaltu dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos, įmonė privalės papildomai sumokėti iki 0,5 mln. litų mokesčių ir baudų.

Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių