Skambioje byloje – netikėtas posūkis

Skambiai prasidėjusi buvusio Palangos policijos komisariato vadovo Alvydo Katkausko byla dėl piktnaudžiavimo tarnyba pasisuko išteisinančiu sprendimu. Teismas konstatavo, kad atleisti komisariato vadovo nebuvo už ką. Tiesa, buvusiam pareigūnui tenka liudyti kitoje baudžiamojoje byloje – dėl prekybos poveikiu.

Klausėsi pokalbių

Skandalas dėl įtariamų A.Katkausko neteisėtų veiksmų kilo pernai rudenį. A.Katkauską ilgą laiką stebėjo Policijos departamento Imuniteto valdyba.

Pareigūnai klausėsi šio komisariato vadovo telefoninių pokalbių, o kaltinimų imtasi po vieno A.Katkausko skambučio buvusiam kolegai – Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkui Mindaugui Džermeikai.

A.Katkauskas ilgą laiką pats vadovavo uostamiesčio Kelių policijos pareigūnams, Palangos komisariato vadovu jis tapo 2011 m.

A.Katkauskas kolegos M.Džermeikos prašė paslaugos – priimti vairuotojo pažymėjimą praradusio taksi vairuotojo Sergejaus Pavlovo prašymą pirma laiko atgauti teisę vairuoti.

Vyras už Kelių eismo taisyklių pažeidimą buvo baustas 144 eurų bauda ir neteko teisės vairuoti taksi automobilį dviem mėnesiams.

"Tokią teisę turime kiekvienas. Tai juk nėra valstybės paslaptis. Gal tik vieni žino, kiti ne, kaip ja pasinaudoti. Nepažinojau aš to žmogaus. Į mane kreipėsi kitas menkai pažįstamas pilietis. Paklausė patarimo, kaip padėti vienam taksistui. Taksistai – geri žmonės. Žmogus buvo rusakalbis, gal nelabai žinojo, kur kreiptis", – bylos dėl prekybos poveikio procese liudijo A.Katkauskas.

Žmogus "nuo A.Katkausko"

Šioje byloje teisiamųjų suole nei A.Katkausko, nei M.Džermeikos nėra.

Už prekybą poveikiu teisiami du pagyvenę vyrai. Vienas jų – taksi vairuotojas S.Pavlovas, savo pažįstamam Stasiui Lubiui už tarpininkavimą sprendžiant jo bėdą davęs 70 eurų.

Visa ši istorija iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti menkavertė, jei ne tam tikros detalės, kurias teisme atskleidė pernai rugsėjį mirusio žinomo filosofo Leonido Donskio brolio Roberto Donskio liudijimas.

Du dešimtmečius Klaipėdos policijoje dirbęs R.Donskis prisipažino, kad Imuniteto valdybos pareigūnų pradėtas tyrimas jam kainavo sveikatos sutrikimus ir galų gale jis buvo priverstas palikti tarnybą.

"Buvo toks spaudimas iš visų pusių, kad baisu. Jei man tarnybinę nuobaudą skyrė tuomet, kai aš jau pusantro mėnesio buvau pensijoje, įsivaizduojate, kas čia dėjosi", – prasitarė R.Donskis.

Vyras tikino, kad policijoje dirbo Administracinės veiklos skyriaus specialistu ir niekuomet nebuvo sulaukęs priekaištų ar įtarimų dėl jo priimtų sprendimų.

"Tai aš ir spręsdavau: grąžinti žmogui vairuotojo pažymėjimą pirma laiko ar ne. Ypač nemėgau tų, kurie įkliūdavo už chuliganišką vairavimą. Tokiems negrąžindavau pažymėjimo", – kalbėjo vyras.

Tiesa, teisme R.Donskis paliudijo, jog tenkindavo iki 30 proc. prašymų, tačiau ikiteisminio tyrimo metu jis buvo liudijęs, kad pažymėjimus grąžindavo vos dešimčiai procentų to prašančiųjų.

R.Donskis prisiminė, kai jį į savo kabinetą išsikvietė Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas M.Džermeika ir liepė palydėti vieną interesantą.

"Jis buvo parašęs prašymą atgauti teises. Viršininkas man pašnibždėjo, kad nuo A.Katkausko žmogus atėjo. Paėmiau dokumentus, surašiau sprendimą per dieną", – pasakojo R.Donskis.

Paklaustas, per kiek laiko paprastai priimdavo tokius sprendimus, buvęs pareigūnas patikino, kad dažniausiai per savaitę.

Vis dėlto R.Donskis pripažino, kad jei ne viršininko pašnibždėti žodžiai, galbūt jis būtų kitaip pasielgęs.

Reikaliukus tvarkė "ūsorius"

R.Donskio liudijime yra ir daugiau įdomių faktų.

Vyras prisiminė, kad A.Katkausko užtarimo ir tarpininkavimo prašiusį S.Lubį jis anksčiau ne kartą yra matęs senajame Klaipėdos kelių policijos pastate Šermukšnių gatvėje.

"Tai jis padėdavo kažkam dokumentus pildyti, tai atlydėdavo kažką. Iš pradžių galvojau, kad tas "ūsorius" transporto kompanijoje dirba. Tik vėliau sužinojau, kad jis lyg džinsais prekiauja. Kažkas sakė, jog nešvarus žmogus, vis reikalus svetimus tvarko. Jis net kelis kartus buvo atėjęs į mano kabinetą prašyti, kad grąžinčiau teises kitam piliečiui, kuriam tai jau buvo atsakyta. Bet aš jį išvariau", – byloje liudijo R.Donskis.

Tai, kad komisariato vestibiulyje nuolat trinasi reikaliukus tvarkantis pilietis, pasirodo, žinojo ir kiti policijos pareigūnai.

Tačiau liudijančių apie įtartinus komisariato vadovų ryšius neatsirado.

Prekybos poveikiu byloje, be A.Katkausko ir R.Donskio, parodymus dar turėtų duoti ir M.Džermeika.

Vakar Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas teisme nepasirodė, nors telefonu buvo informuotas apie teismo posėdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha,

Cha, portretas
Katkauskas geras zmogus? Nejuokinkit. Ir esme ne tame, kad seni kadrai nereikalingi...Matyt, jau nebezinojo ribu.

Anon

Anon portretas
Nuo kada Dzermeika sventasis?.... mazai apie ji zinote, ji apibudinti gali tik tie zmones kurie dirba su juo:( Klaipedos AVPK kai kuriu tarnybu pareigunai perlenkia lazda atlikdami savo neteisetus veiksmus, kad suzlugdyti kitu gyvenima, juk rezultatu reikia!!! O Katkauskas nera blogas zmogus ir pareigunas, tik paprasciausiai senais darbuotojais reikia atsikratyti....

Geros naujienos

Geros naujienos portretas
Žydelis padonskis pardavė buvusiį viršininką.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių