Sukčiai į banką atsivedė senolę, kuri turėjo išgryninti milžinišką sumą pinigų

  • Teksto dydis:

Per porą savaičių Klaipėdoje užfiksuoti pakartotinio sukčiavimo atvejai, kuomet vienišos senolės artimaisiais apsimetę sukčiai siekė iš jos išvilioti 20 tūkst. eurų. Kelią apgaulei užkirto kritiškai situaciją įvertinę ir policijos pareigūnus iškvietę banko darbuotojai.

Pasak „Swedbank“ operacinės rizikos eksperto Mindaugo Montvilo, šis atvejis yra dar vienas įrodymas, kaip kruopščiai sukčiai pasirenka savo aukas, nusitaikydami į labiausiai pažeidžiamus gyventojus.

Išgelbėjo darbuotojų budrumas

79 m. senolę apgauti ketinę sukčiai pirmą kartą į banko padalinį Klaipėdoje ją atlydėjo prieš porą savaičių. Moteris paprašė išgryninti stambią pinigų sumą – 20 tūkst. eurų sumą. „Swedbank“ darbuotojų teigimu, tąkart kartu su sunkiai paeinančia moterimi atvykę asmenys prisistatė jos globėjais, tačiau jie atsisakė pateikti oficialų globėjų statusą patvirtinančius dokumentus.

Banko darbuotojams kilo įtarimų, kad sunkiai aplinkoje besiorientuojančia ir aiškių atsakymų pateikti negalinčia senole yra manipuliuojama siekiant pasipelnyti. Įtarimus patvirtino tai, kad moterį atlydėję „artimieji“ suskubo pasišalinti iškart, vos tik buvo iškviesta policija.

Tačiau tuo sukčių bandymai nesibaigė. Po kelių dienų senolę į tą patį banko padalinį atlydėjo jos anūke prisistačiusi mergina ir paprašė „močiutei“ išduoti banko kortelę. Pasak „Swedbank“ operacinės rizikos eksperto, banko darbuotojai jau buvo susipažinę su ankstesniu sukčių mėginimu, todėl nedelsiant buvo iškviesta policija.

„Banko padalinio darbuotojai jau po pirmo nesėkmingo apsimetėlių bandymo buvo pasikalbėję su kliente, žinojo, kad ji vieniša, artimų giminaičių neturi. Įtarimą sukėlė ir tai, kad banko kortelę moters vardu užsakinėjo tariama anūkė. Vertinant formaliai, kortelė galėjo būti išduota, tačiau darbuotojai buvo įsigilinę į šią situaciją ir siekdami apginti klientės interesą reagavo operatyviai“, – sakė „Swedbank“ operacinės rizikos ekspertas M. Montvilas.

Nusitaiko į labiausiai pažeidžiamus

Pasak jo, panašūs mėginimai pasipelnyti garbaus amžiaus žmonių patiklumu nėra pavieniai atvejai.

„Prieš keletą metų kilusi itin aktyvi telefoninio sukčiavimo banga taip pat buvo nukreipta daugiausiai į vyresnio amžiaus žmones. Didelės reikšmės tokių nusikaltimų prevencijai turėjo apgavysčių viešinimas ir artimųjų perspėjimai nepasitikėti apsimetėliais. Tačiau vieniši senoliai yra labiau pažeidžiami, nes jie neturi artimųjų, kurie apsaugotų ar perspėtų, kaip apsisaugoti nuo apgavikų“, – komentavo ekspertas.

Jis atkreipia dėmesį, kad tariamą rūpestingumą pademonstravęs prašalaitis gali piktavališkai pasinaudoti pelnytu tokio vienišo žmogaus patiklumu, pavyzdžiui, pažadėti ką nors neva nupirkti ir prieš tai nusivesti išsigryninti pinigų. Tokiu atveju, koks buvo užfiksuotas Klaipėdoje, auka yra visiškai priklausoma nuo aplinkinių dėmesio ir geranoriškumo.

„Nors piktavaliams nepavyks įgyvendinti savo plano nei viename iš „Swedbank“ padalinių, tačiau niekas negarantuoja, kad jie to nemėgins padaryti kitur. Norėtųsi, kad tokie atvejai atkreiptų visuomenės, socialinės rūpybos darbuotojų dėmesį, kad apsaugotume tuos, kuriais siekia pasinaudoti nusikaltėliai“, – sako M. Montvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
..na ,vagys ===daugumoje yra jauni zmones =nusikalteliai -tinginiai.. Jeigu senole dirbo50 metu -ne ruke,ne girtuokliavo,ne mete pinigu "lengva ranka"'',nes sunkiai juos uzdirbo ir taupe senatves poreikiams [kuomet is 230 eu. negales pragyventi],,ji ir sutaupe tai kas yra.. Dirbkite tinginiai --nusikalteliai ir turesite senatveje ,kuomet pasiligosite ...

Senolė

Senolė portretas
Dirbti reikia! O ne darbo biržoj stovėti jaunime! Jei nori gerai gyventi,padorus jaunimas važiuoja į užsienį ir sunkiai dirba,bet užsidirba,pagarba jiems!o jūs veltėdžiai sukat galvas iš kur tie senoliai turi ponigų ir kaip juos apiplėšti.visko norit gauti veltui.žemės šiūkšlės,tokie rašinėtojai ir vaikšto po vienkiemius ieško vienišų senolių apiplėšia ir žudo

Zenonas

Zenonas portretas
Šis bankas yra patys sukčiai, būkite apdairūs. Man vietoje 15000Lt, grąžino draudiminių įmokų tik 10 000 Lt. Nors ir patys pripažįsta, kad įnešiau 15 000Lt. Saugokitės šio banko. Už tokį "šmeižtą", banko prašau pareikšti man apkaltą. Mano tel. 8 662 33770.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių