Teismas nubaudė ūkininkus apgavusią bendrovę ir jos direktorių

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos teismas 15 tūkst. eurų bauda nubaudė bendrovę „Agropara“, ūkininkams pardavusią Kinijoje pagamintas šienapjoves, apgaule įtikinant, kad jos yra čekų gamybos.

Ketvirtadienį paskelbtu nuosprendžiu bendrovės vadovas Nerijus Košinskis nuteistas 2 metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui, pranešė teismas.

Bylos duomenimis, buvo sukurta interneto svetainė čekų kalba bei pagaminti lankstinukai su melaginga informacija apie neva čekiškas šienapjoves „Praha“. Jos buvo pažymėtos klaidinančiais lipdukais, turėjo ir naudojimo instrukcijas.

Kad įtikintų pirkėjus, jog parduodama įranga yra žymiai didesnės vertės ir neva atitinka Europos Bendrijos standartus, įmonės direktorius kompiuteriu pagamino netikrus dokumentus, tarp jų - atitikties deklaracijas. Tariamų tarpininkų suklaidinti ūkininkai už šienapjoves mokėjo po 2,6-5,2 tūkst. eurų, bendrovė iš viso gavo apie 167 tūkst. eurų pajamų. Apgaulei išaiškėjus, su pirkėjais buvo sudarytos taikos sutartys dėl žalos atlyginimo.

Pernai spalį Šilalės apylinkės teismas bendrovę ir jos vadovą buvo išteisinęs. Bylą pagal prokuroro skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija nesutiko su pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu, nusprendė šioje dalyje tenkinti Klaipėdos apygardos prokuratūros apeliacinį skundą.

Bendrovė ir jos vardu bei jos naudai veikęs N. Košinskis pripažinti kaltais. Siekdami  nepagrįstai didelio pelno jie tyčia apgaule užvaldė didelės vertės svetimą turtą bei pagamino ir panaudojo netikrus dokumentus.

„Nors su visais nukentėjusiaisiais buvo sudarytos taikos sutartys dėl žalos atlyginimo, bendrovės ir jos vadovo nuo baudžiamosios atsakomybės dėl padarytų nusikalstamų veikų neatleidžia“,- teigė teisėjų kolegijos pirmininkas Remigijus Preikšaitis.

Į šią kaltinamųjų atsakomybę lengvinančią aplinkybę teismas atsižvelgė skirdamas bausmes.

Nustatant baudos dydį bendrovei, be jau minėtos lengvinančios aplinkybės, atsižvelgta į sunkinančių aplinkybių nebuvimą, taip pat į tai, kad bendrovė nusikalto pirmą kartą, kad nėra nustatyta, jog ji būtų įsteigta ar naudojama nusikalstamai veiklai nuslėpti.

Šioje byloje apeliaciniu skundu buvo prašoma tenkinti dviejų ūkininkų civilinius ieškinius dėl nusikalstama veika padarytos turtinės žalos atlyginimo, tačiau teismas juos atmetė kaip nepagrįstus, kadangi ieškovai yra pasirašę taikos sutartis, jog žala jiems yra atlyginta. 

Šis nuosprendis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ko gero ir ukininkai is socmafijos kitaip niekas nesirupintu tuo labiau /ateiviu/ kraste kuriems viskas galima nes /dudoriui/ do lampocki/.....

..

.. portretas
jeigu niekas nekontroliuoja ir negaudo kodel nevogt

Ale

Ale portretas
iš kur čia toks teisingumo ir rūpesčio ūkininkais jausmas netikėtai ant Lietuvos?:DD)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių