Teisme – apsaugininko nužudymo byla

Vargu ar Klaipėdos apygardos teisme kada ašarą yra braukę ir brandūs advokatai, ir teisėjai, ir bylos stebėti susirinkę žurnalistai. Sunku matyti aukštaūgį, pusamžį vyrą, nesutramdantį raudos. Jis taip kalbėjo apie savo nužudytą sūnų.

Pats yra dirbęs apsaugininku

Vakar ryte šiame teisme buvo nagrinėjama žmogžudystės byla. Teisiamasis kaltinamas tyčia nužudęs vieną ir pasikėsinęs į kito asmens gyvybę.

Byloje minimi šių metų sausio 5-osios įvykiai, kai nuvestas į prekybos centro apsaugos kambarį jaunas vyras išsitraukė peilį ir juo mirtinai sužeidė 24 metų apsaugininką Rosvaldą Pošką ir sužalojo jo vyresnį kolegą Andrejų Troščenką.

Kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad 30-metis Maksimas Orlovskis tai padarė tyčia.

Sukčiavimu mokant už prekes įtarto M.Orlovskio pasakojimas nesutampa su nukentėjusiojo A.Troščenkos.

Anksčiau neteistas ir nebaustas, priklausomybių neturintis teisiamasis tikino pragyvenimui užsidirbdavęs užsienyje. Anksčiau jis yra dirbęs saugos tarnyboje, jam pažįstama parduotuvės apsaugininko tarnyba.

Kalbėjo apie savisaugą

Minėtą vakarą M.Orlovskis parduotuvės savitarnos kasoje ant svarstyklių padėjo maišelį mandarinų, o sumokėjo už keliskart pigesnius svogūnus. Pardavėja jo apie klaidą neįspėjo, o prie rūkalų prekystalio jį sustabdė stambaus sudėjimo apsaugininkas A.Troščenka ir pareikalavo sekti iš paskos.

Kai apsaugos darbuotojas paaiškino, kodėl įtariamasis buvo sulaikytas, šis pasiūlęs sumokėti kainų skirtumą. Paskui esą paprašė kviesti policiją.

Tačiau apsaugininkas jo neklausęs ir puolęs jį mušti. Taikęs į viršutinę galvos dalį, kaltinamasis tikino galėjęs patirti ne mažiau dešimties smūgių. Stambus vyras jį mušęs kumščiu ir alkūne.

"Jis užspeitė mane į kampą, atbėgo jaunesnis apsaugos darbuotojas ir bandė surakinti man rankas. Išsitraukiau iš vidinės kišenės peilį, manyje įsijungė savisaugos instinktas. Konkrečiai nesitaikiau ir to vaikino tikrai nenorėjau nužudyti, jis atsitiktinai pakliuvo po karšta ranka. Neturėjau tikslo jį nužudyti ar sužaloti, nes jo nė nepažinojau ir pykčio jam nejaučiau. A.Troščenka pradėjo konfliktą, viskas atsitiko dėl jo. Jeigu būčiau norėjęs keršyti ar tyčia žudyti, galėčiau palaukti jo po darbo. Galbūt jam tik pasirodė, kad noriu pabėgti, prašiau kviesti policiją, bet jis įstūmė mane į kampą ir mušė. Anksčiau buvau smarkiai sumuštas. Aš gyniausi. Dabar galėčiau pasakyti, kad reikėjo gintis rankomis, kojomis ir dantimis, bet tada prisiminiau, kad turiu peilį", – aiškino kaltinamasis.

Pabėgęs iš įvykio vietos įtariamasis nuskubėjo namo, jis pasipasakojo mamai, kas atsitiko, ir ji įkalbėjo sūnų pasiduoti policijai.

Pagrasino paskersti

Prisimindamas savo paties darbo praktiką, jis tikino, kad buvo įprasta panašioje situacijoje paimti iš žmogaus prekės kainą atitinkančią pinigų sumą, o daiktą grąžinti į prekybos salę. Tai buvęs savotiškas mokestis už vagystę.

Teisiamasis tvirtino prieš įvykį namuose remontavęs instaliaciją ir šiam darbui naudojęs peilį, kurį įsidėjęs į kišenę ir pamiršęs.

Bylos medžiagoje yra užfiksuotas faktas, kad pernai gruodžio 30 dieną toje pačioje parduotuvėje M.Orlovskis bandė sukčiauti tokiu pat būdu, bet pardavėja tai pastebėjo ir jį įspėjo. Nuo tada apsaugininkai įsiminė šio jauno klaipėdiečio veidą, juolab kad jis dažnai užsukdavo į parduotuvę.

Kaltinamasis tikino blogai matantis ir savitarnos kasoje suklydęs.

A.Troščenka kalbėjo apie tuos pačius įvykius visiškai kitaip. Esą jis sukčiauti bandžiusį vaikiną pasodino ant kėdės ir pasakė, kad jam teks palaukti policijos, bet netrukus pamatė jį bandantį išeiti.

"Jis pagrasino man, kad paskers, jei neleisiu išeiti, tada atstūmiau jį nuo savęs. Nustūmiau jį ir pasodinau ant kėdės. Atėjo Rosvaldas, ir prasidėjo stumdymasis, jis norėjo užsegti antrankius, aš laikiau rankas. Pamačiau peilį, sušukau saugotis. Jis mojavo peiliu, man kliuvo į abu pečius ir į krūtinės sritį. Rosvaldas sulaikytąjį pavijo prie laiptų, tada jis ir smogė kolegai į kaklą, – pasakojo nukentėjusysis. – Po šio įvykio man sutriko psichika, galvoju kreiptis į psichologus ir išeiti iš šio darbo. Man vaidenasi Rosvaldas, kai tik pamatau aukštą vaikiną su barzdele ir akiniais, vis atrodo, kad tai jis."

Nukentėjusiuoju pripažintas apsaugininkas prašo teismą jo naudai iš kaltininko priteisti 20 tūkst. eurų.

Pratrūko rauda

R.Poška studijavo Klaipėdos universitete anglų kalbą, padedamas tėvų ir paėmęs banko paskolą įsigijo butą, kuriame gyveno su sužadėtine.

Mes laukėme gandrų, o atskrido "erelis" ir sugriovė visų mūsų gyvenimus.

"Sūnus ketino dirbti vertėju, norėjo kurti savo gyvenimą, planavo vestuves. Mes laukėme gandrų, o atskrido "erelis" ir sugriovė visų mūsų gyvenimus", – ašarų nesuvaldė žuvusiojo tėvas.

Nesidrovėjo nevyriškų emocijų ir 16-metis R.Poškos brolis. Mama teigė, kad vyresnėlis nė karto neprivertė jos raudonuoti, jis buvo patikimas, atviras, ramaus būdo, atsakingas.

Apie žlugusias viltis ir suluošintą gyvenimą kalbėjo ir vaikino sužadėtinė.

Byloje R.Poškos artimieji pareiškė milžiniškus civilinius ieškinius. Kaltinamasis pareiškė jų neatlyginsiąs.

Teismo posėdžio metu stebino jo šaltakraujiškumas, jaunas vyras nerodė jokių emocijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tipiškas

Tipiškas portretas
burliokas, putlerjungenas.

Wtf

Wtf portretas
Gera fotke!

Bla bla

Bla bla portretas
Kur vaizdo medziaga?!
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių