Unija tapo aukso kasyklomis

Pajūrio kredito unijos seifai prieš penkerius metus buvo tapę neišsemiamu šaltiniu lobti keliems klaipėdiečiams. Svetimi pinigai keliavo per rankas ir galiausiai ištirpo nežinia kur. Po Lietuvos banko patikrinimo išaiškėjo labai įtartini dalykai, o prokurorai pasiuntė teismui didelės apimties bylą.

Vienintelis pripažino kaltę

Dar pavasarį Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė tirti ir perdavė Klaipėdos apygardos teismui 27 tomų baudžiamąją bylą.

Kol kas nežinoma pirmojo posėdžio data, mat neaišku, ar pavyks visus 12 kaltinamų asmenų surinkti. Kai kurie jų yra išsibarstę po pasaulį.

Liepos 5-ąją Klaipėdos apygardos teismas paleido iš suėmimo vienintelį asmenį, pripažįstantį kaltę.

Namų neturintis 36-erių Aurelijus Janušas nėra didelis piktadarys. Jis susitarė su kitu žmogumi už tam tikrą atlygį savo vardu įforminti 250 tūkst. litų paskolą neva sodybos renovacijai ir pasirašė su Pajūrio kredito unija paskolos sutartį.

Ikiteisminio tyrimo metu šis vyras jau buvo dingęs iš pareigūnų akiračio, pakviestas į apklausą neatvyko. Pareigūnai jį rado, o teismas buvo suėmęs.

Mėnesį už grotų praleidęs A.Janušas norėjo į laisvę, bet tiksliai nežinojo, kur gyvens. Galiausiai pažadėjo apsigyventi pas brolį ir būtinai atvykti, kai bus kviečiamas į teismą.

Visi kiti 11 šios bylos kaltinamųjų yra laisvi, nors ir nepripažino kaltės. Kaip juos pavyks sugaudyti, nežinia. Jau dabar prognozuojama, kad bylos nagrinėjimas gali užtrukti.

Dar šeši asmenys, talkinę gudragalviams iš unijos imti paskolas, nuteisti baudžiamuoju įsakymu.

Tarp kaltinamųjų – vadovai

Kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad Pajūrio kredito unijos paskolų komiteto pirmininkas Arvydas Dargis netinkamai ir formaliai atliko savo pareigas.

Teigiama, kad jis neįsitikino paskolas ėmusių asmenų finansine būkle, nepagrįstai pritarė paskolos išdavimams, todėl bendrovė prisiėmė nepaprastai didelę riziką, o tai lėmė didelių nuostolių atsiradimą, nes paskolas paėmę asmenys nevykdė pareigos grąžinti skolą ir mokėti palūkanas.

Unijos administracijos vadovė Nijolė Pocienė kaltinama iššvaisčiusi jos žinioje buvusį didelės vertės svetimą turtą.

Būdama Pajūrio kredito unijos administracijos vadovė ir valdybos pirmininkė, ji esą šešiais atvejais formaliai atliko savo pareigas, priimdama neteisėtus sprendimus dėl paskolų suteikimo asmenims, ir taip iššvaistė jos žinioje buvusį svetimą turtą – 379 211 eurų.

Vytautas Petrulis buvo "Pajūrio kredito unijos" valdybos pirmininkas ir dviem atvejais netinkamai atliko savo pareigas, priimdamas neteisėtus sprendimus dėl paskolų suteikimo asmenims, ir taip iššvaistė didelės vertės jo žinioje buvusį svetimą turtą – 111 594 eurus.

Danguolė Mickuvienė, unijos paskolų komiteto narė, kaip ir bendrovės sąskaitų vadybininkė-kasininkė Kristina Škultinaitė, kaltinamos netinkamai atlikusios savo pareigas.

Paskolos – vaikų ir benamių vardu

Nežinia, ar teisme bus kalbama, kodėl unijos darbuotojai buvo tokie dosnūs ir ar gavo kokį nors atlygį iš dideles sumas pasiskolinusių asmenų. Kažin ar bus kalbama, kur dingo šie pinigai.

Tyrimo metu nustatyta, kad jokie sodybų atnaujinimai, remontai, nekilnojamojo turto pirkimai nebuvo atlikti.

Į teisiamųjų suolą turėtų sėsti negyvenamųjų patalpų remontui 217 tūkst. litų pasiskolinęs Džiugas Visockas.

Ilona Klajumė pasiskolino 150 tūkst. litų, bet sutarties įsipareigojimų nevykdė.

Ingrida Albrechtienė pasirašė paskolos sutarties dokumentus, pagal kuriuos 220 tūkst. litų paskola suteikta jos dukrai žemei pirkti.

Mindaugas Navickas 260 tūkst. litų skolinosi neva žemės sklypui įsigyti. Šis vyras pasirašė su Pajūrio kredito unijos paskolų vadybininke paskolos sutartį dėl 250 tūkst. litų paskolos A.Janušui suteikimo. Pinigai būtų buvę panaudoti būsto remontui.

Regina Gaidjurgienė gavo 216 tūkst. litų paskolą dukros vardu. Ji, pasak pareigūnų, šiais pinigais disponavo savo nuožiūra ir nepanaudojo paskolos sodybos paskirties pakeitimui bei būsto remontui.

Vilija Šed pasiskolino 280 tūkst. litų komercinio objekto statybai, tačiau šiais pinigais disponavo R.Gaidjurgienė.

Duomenų, kad R.Gaidjurgienė giminystės ryšiais gali būti susijusi su iki gyvos galvos nuteistu Klaipėdos nusikalstamo pasaulio autoritetu Sigitu Gaidjurgiu, dienraščio šaltiniai neturi.

Visos šios suktybės įvykdytos 2011 m. nuo kovo 10-osios iki tų pačių metų spalio 7 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių