Už vieno stambiausių narkotikų tiekėjo laisvę – apvali suma?

Vienu stambiausių narkotikų tiekėju uostamiestyje vadinamas penkis kartus teistas vyras, dar visai neseniai įtarinėtas moters nužudymu, įkliuvo su pusantro kilogramo kokaino. Tačiau tai teisėjams nepasirodė rimtas pagrindas šį asmenį, kuriam gresia 15 metų nelaisvės, laikyti už grotų ir jie jį, daugelio nuostabai, išleido į laisvę. Už užstatą.

Vietoj konservų – kokainas

42 metų Virgilijus Valius teismo sprendimą yra išklausęs ne vieną kartą. Jis jau teistas ir už vagystes, chuliganiškus išpuolius, turto prievartavimą.

Vyras uostamiesčio gaujų nusikaltimus tiriančių pareigūnų yra vadinamas vienu stambiausių brangių kvaišalų tiekėju.

Policininkai turi pagrindo taip vertinti šį asmenį – šiemet gegužės pradžioje atlikę kratą jo namuose pareigūnai aptiko šešias metalines konservų dėžutes. Jose buvo įspūdingas kiekis kokaino.

Pusantro kilogramo didelės koncentracijos kvaišalų teisininkų vertinama kaip labai didelis kiekis narkotikų.

Tai yra kilogramas gryno kokaino. Gatvės prekeiviai jį paprastai skiedžia penkis kartus, tad aptiktųjų narkotikų rinkos kaina siektų 365 tūkst. eurų.

Apie tai, kad V.Valius platina kokainą, pareigūnams patvirtino 40-metė klaipėdietė. Kirpėja dirbanti moteris pati yra įjunkusi svaigintis šiais brangiais kvaišalais.

Nutverta su 11 dozių šių narkotikų moteris papasakojo, kad kokaino gavo iš V.Valiaus.

V.Valiaus namuose kratą atlikę pareigūnai aptiko 8 tūkst. eurų grynaisiais, apie kitiems asmenims paskolintas sumas bylojo vekseliai.

Klaipėdos rajone nuosavame name gyvenančio vyro garaže stovėjo visureigis ir keturratis. Pareigūnai įtarė, kad automobilio identifikavimo numeris suklastotas.

Narkotikų platinimo byla, kurioje V.Valius yra pagrindinis įtariamasis, dar tiriama, tačiau jau dabar joje esama nepaneigiamų šio vyro kaltės įrodymų.

Už grotų – tik mėnesį

Vos sulaikius įtariamąjį, prokurorai kreipėsi į teismą, prašydami jį suimti.

Bylos tyrėjai įsitikinę, kad laukia dar nemažai darbo aiškinantis, iš kur šis asmuo gaudavo kokaino, kokiais kanalais juos platindavo.

Elito kvaišalais vadinami šie narkotikai paprastai pasiekia šou verslo atstovus, verslininkus, turtingesnius žmones, nes mokėti už vieną dozę daugiau nei 70 eurų vargetos negali.

Mėnesį praleidęs už grotų V.Valius vėl buvo atvestas į teismą, o Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aidas Giniotis prašė pratęsti įtariamojo suėmimo sankciją ilgesniam laikui.

Prašymas buvo patenkintas, bet netrukus nutartis dėl suėmimo sankcijos buvo apskųsta Klaipėdos apygardos teismui.

Skundą nagrinėjo trijų teisėjų kolegija. Ji paskelbė neskundžiamą nutartį, kuria pakeitė V.Valiaus suėmimą kitomis kardomosiomis priemonėmis.

Taip dėl labai didelio kiekio narkotikų suimtas vyras atsidūrė laisvėje.

Dabar jis mėgaujasi minkšta lova ir namų aplinka.

Įmokėjo 20 tūkst. eurų

Teismo nutartyje, kuria V.Valius išlaisvintas iš už grotų, teigiama, kad už šį asmenį sumokėtas 20 tūkst. eurų užstatas.

Pusę metų bus vykdoma intensyvi priežiūra, vyras turės dėvėti elektroninį prietaisą, kitaip vadinamą apykoję.

V.Valiui leidžiama išeiti į namų tik nustatytomis valandomis ir tik jei tai susiję su dalyvavimu ikiteisminiame tyrime ar teismo posėdžiuose.

Nutartį paskelbusi teisėjų kolegija pripažino, jog pareikšti įtarimai įvykdžius sunkius nusikaltimus yra pagrindas daryti išvadą, kad "įtariamasis V.Valius, būdamas laisvėje, siekdamas išvengti galbūt gresiančios itin griežtos ir realios laisvės atėmimo bausmės, gali bėgti (slėptis) nuo baudžiamojo proceso. Tačiau šiame kontekste privalu akcentuoti ir tai, kad teismų praktikoje gresianti griežta laisvės atėmimo bausmė nėra absoliuti ar lemiama sąlyga asmeniui taikant griežčiausią kardomąją priemonę".

Nutartyje teigiama, kad sprendžiant suėmimo taikymą vertintos ir kitos aplinkybės.

Teisėjų kolegijos manymu, V.Valių su aplinka sieja glaudūs šeiminiai ryšiai ir darbiniai santykiai, jis turi nuolatines ir legalias pajamas bei pragyvenimo šaltinius, nuolatinę gyvenamąją vietą, neturi teistumo, ryšių su užsieniu.

Todėl, pasak teisėjų kolegijos, aplinkybių, pagrįstai pagrindžiančių, jog būdamas laisvėje šis asmuo darys naujas nusikalstamas veikas, nėra.

"Tokia nutartis ir papiktino, ir nuliūdino. Įtariamajam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo. Jis nėra iš tų, kuriam bet koks kvaišalų vartotojas gali naktį paskambinti ir paprašyti dozės. Tai ne to rango žmogus. Esu įsitikinęs, kad jis turėjo būti suimtas ir toliau iki pat teismo proceso pradžios. Įtariamasis gali daryti poveikį kitiems bylos įtariamiesiems ir liudininkams, gali toliau vykdyti nusikaltimus, galiausiai pasislėpti", – santūriai teismo nutartį komentavo prokuroras A.Giniotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautavecius

Tautavecius portretas
Gaidis ir ožis depertamenskas visu laiku ožo gabalas pridave puse letuvos

Jonas

Jonas portretas
Sunys loja karavanas eina. Tokia realybe.Susitaikykit.

jonas

jonas portretas
..kisielius,preiksaitis ir taip toliau....kiek kazi lietuvoje yra teiseju uzsiimanciu prostitucija....va kur lietuvos beda!!!!kada bus isvalytas sitas klanas?kur ziuri visazine Dalyte?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių