Vandalai Kuršių nerijoje cenzūruoja istoriją

Primityvus vandalizmo aktas pakvipo politika. Kuršių nerijoje apgadintas informacinis stendas, kuriame pateikta istorinė informacija kažkam nepatiko. Vandalai sakinyje "1939 m. Vokietija okupavo Klaipėdos kraštą" išpjovė žodį "okupavo".

Praėjus daugiau nei 50 metų po to, kai hitlerinė Vokietija aneksavo Klaipėdos kraštą, vis dar yra žmonių, kurie okupacijos pripažinti nenori. Tai paaiškėjo pastebėjus apgadintą informacinį stendą Kuršių nerijoje.

Nidos sklandymo mokyklai skirtame stende informacija pateikta lietuvių ir anglų kalbomis, analogiškuose sakiniuose išpjautas tas pats žodis.

"Išpjautas žodis "okupavo". Apie suniokotą stendą sužinojome iš "Klaipėdos" dienraščio žurnalistų, informaciją išsiuntėme specialistams, kad įvertintų galimybę atkurti ar atnaujinti stendą. Stendas buvo įrengtas 2013-aisiais minint Nidos sklandymo mokyklos 80-metį. Jis parengtas Neringos savivaldybės užsakymu", – paaiškino Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė.

Neringiškė istorikė Nijolė Strakauskaitė teigia, kad Klaipėdos krašto okupacijos klausimas yra labai sena tema, nes krašto istorija ir vienos, ir kitos pusės traktuojama savaip.

"Abiejose pusėse yra kategoriškų žmonių, ne visus tenkina objektyvus požiūris. Įsakymo tvarka požiūrio nepakeisi. Prisilietus prie šio krašto istorijos, atsiranda nuomonių susikirtimas. Manęs tai visiškai nestebina, kalbu už mus. Manau, ir anoje pusėje yra žmonių, kurie gyvena stereotipais, sukurtais tarpukariu", – mano N.Strakauskaitė.

Esą būtent todėl kažkam nepatiko žodis "okupavo", nepaisant to, kad A.Hitleris elgėsi neteisėtai. Lygiai taip pat nepatenkinti buvo ir lietuvininkai, kai Mažoji Lietuva 1923 m. buvo prijungta prie Didžiosios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
bevaises diskusijas pakeiskime vaisingais DARBAIS išsaugoti Neringos gamtą ,gražinkim esamą padėtį UŽDRAUSKIM automobilių ir šunų siautėjimą ir oro bei gamtos rezervato taršą vasaros laike

taigi

taigi portretas
Nezabitauskai, nustok gerti, blaivas durnas, o kai išgeri ...:)

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Nebuvo šis kraštas nei vokiečių, nei lietuvių. Paskutiniai teisėti šeimininkai - kuršiai. Kuršiams kaip tautai išnykus, jų žemės galų gale atiteko kuršių artimiausiems giminaičiams lietuviams ir latviams. Istorinio teisingumo triumfas! Prūsų žemes nugalėtojų teise valdo, deja, atėjūnai. Tikėkime, kad laikinai.Dėl aptariamo fakto: žodis "okupavo", atsižvelgiant į vokiečių nuopelnus šio krašto išvystymui ir kultūrai, neturėtų būti naudojamas. Geriau "prijungė".
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių