Vertybių plėšikai Klaipėdos apskrityje nusitaikė į koplytėles

Paveldosaugininkai sunerimę – Klaipėdos apskrityje ėmė siautėti kultūros vertybių vagys, plėšiantys tikinčiųjų pastatytas koplytėles.

Paveikslas vertas tūkstančių

Policija ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio darbuotojai mėgina susekti, ar bus artimiausiu metu parduotas 1896 m. tapytas paveikslas "Marija Sopulingoji".

10 tūkst. litų įvertintas XIX amžiaus kūrinys yra pripažintas kultūros vertybe. Paveikslas dingo iš Skuodo rajone esančio Šauklių kaimo.

Koplytėlė statyta šio kaimo gyventojos Jadvygos Valužienės tėvų rankomis.

"Jei vogė, tai vogė naktį. Dienos metu taikus žmogus tokių darbų nedaro, čia benamių darbas gali būti. Kas gi vogs šventintą daiktą?" – piktinosi sodybos, šalia kurios ir stovėjo koplytėlė, savininkė.

Apvogta kas antra

Skuodo savivaldybės paveldosaugininkas Henrikas Vaitkevičius tikino, kad tokios vagystės yra dažnos, ir tai yra didelė bėda.

"Rajone apie 60–70 proc. visų esančių koplytėlių jau yra apvogtos. Mastai tikrai yra dideli. Prieš mane dirbęs specialistas yra minėjęs, kad už tokius paveikslus užsienyje buvo prašoma iki 5 tūkst. dolerių. Vadinasi, kažkas iš to ketina pasipelnyti", – tikino H.Vaitkevčius.

Prieš metus relikvijų vagys apšvarino kitą sodybą, prie kurios stovėjo koplytėlė.

"Ji buvo už 10 metrų nuo gyvenamojo namo, tačiau vagių tai neišgąsdino. Senolė tik po dviejų savaičių apsižiūrėjo, kad nėra šv. Marijos paveikslo ir dviejų angelų statulėlių", – prisiminė H.Vaitkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip liudna

kaip liudna portretas
Kazkoks siaubas. nieko nebera svento... isporceliuojama ir isvagiama lietuvos istorija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių