Estai augins žiogus

Suomijos duonkepiai pirmieji pasaulyje kepa duoną su vabzdžiais.

Nuo kaimynų nieku gyvu nenori atsilikti estai. Jie šalia Rakverės įrengs žiogų fermą. Tiesiasparnių būrio vabzdžiai bus savotiškas skanėstas pašaruose, skirtuose vištoms ir žuvims. Estai žino, kad svirplių auginimo sąlygos – specifinės: visus metus fermoje turės būti ne žemesnė nei 35 laipsnių šiluma, taip pat žiogams šokinėti – didelis žalumynų plotas.

Estų planas nėra utopinis. Kai kuriuose pasaulio kraštuose (Afrikoje, Azijoje ir Amerikoje) žiogai jau seniai vartojami kaip maistas, baltymų šaltinis.

"Ausys" – blauzdose

Žiogų, kuriuos lengvai pažinsite iš labai ilgų šeriškų antenų, klausos aparatas yra priekinėse blauzdose, o balso – antsparnių pamatuose.

Žiogai yra iš dalies augalėdžiai, iš dalies grobuoniški. Aktyvūs vakarais. Tada laukuose girdimas jų svirpimas

Lietuvoje randamos šios rūšys: žaliasis žiogas, raistinis spragtukas, žiogas giesmininkas, dvispalvis spragtukas, paprastasis spragtukas, margasis žiogas, keršasis žiogas, baltataškis spragtukas, kalninis spragtukas.

Laimėtų olimpiadoje medalį

Žiogas nepaprastai šoklus vabzdys. Jis gali iššokti 20 kartų virš savo ūgio.

Iš nugaros neprisėlinsite

Žiogai turi dvi sudėtines akis, sudarytas iš mažų lęšiukų, ir dar tris papildomas akis, todėl mato ne tik į priekį, į šonus, bet ir atgal.

Simfonijų atlikimo instrumentas

Žiogai svirpia šereliais, esančiais ant šlaunų ar blauzdų, braukdami per sparno kraštą. Svirpia tik patinai, viliodami pateles ir įspėdami kitus patinus.

Nustoja "muzikuoti", kai oro temperatūra nukrenta maždaug iki 13 laipsnių. Žiogai giesmininkai pateles vilioja tik tuomet, kai temperatūra aukštesnė nei 20 laipsnių.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gera mintis

Gera mintis portretas
Puikus sumastymas del slieku(pralinksminote), o pensinikai be dantu, tai pats tas......

GAL

GAL  portretas
Reikėtų pradėt sliekus valgyt, tokie riebūs, minkšti, daug kramtyt nereikia, gal jau ir čiūkų augint nereikės, lašinius pakeis. O gal dar skruzdėliukų desertui pakrantyt, ot tai super būtų
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Karališkos šeimos gerbėja
    Karališkos šeimos gerbėja

    Anglė Margaret Tyler keturių kambarių bute sukaupė daugiau nei 10 tūkst. įvairių daiktų, susijusių su britų karališkąja šeima. Moteris tvirtino, kad draudimo kompanija jos kolekciją įvertino daugiau nei 70 tūkst. JAV dolerių, ta...

    2
  • Pramoga, reikalaujanti kantrybės
    Pramoga, reikalaujanti kantrybės

    Esate dėję akmenį ant akmens? Pabandykite. Iš pradžių vieną ant kito uždėkite bent keturis riedulius. Pamatysite, kad nėra taip paprasta. Tai jums ne lygiašonės plytos – reikės kantrybės, šaltų nervų ir kruopštum...

  • Paragaukite „kepto oro“
    Paragaukite „kepto oro“

    Italų virėjas Nicola Dinato iš nedidelio Kastelfranko Veneto miestelio klientams siūlo "kepto oro". Jis iš manioko šakniagumbių krakmolo (tapijokos) pagamina kamuoliukus, kuriuos išdžiovina, o vėliau apkepa aliejuje...

  • Rusai aplenkė – pagerbė Ё
    Rusai aplenkė – pagerbė Ё

    "Kokteilis" neseniai rašė apie kauniečius, užsimojusius mieste pastatyti paminklą ne kokiai nors iškiliai valstybės asmenybei, o tiesiog paprastai raidei Ė. Lietuvos kalbininkai dievagojasi, kad toji balsė nėra paprasta, kaip m...

    1
  • Šerkite paršą ciklais
    Šerkite paršą ciklais

    Didelio skaitytojų dėmesio sulaukė "Kokteilio" tema-klausimas "Ar jums lašiniai – skanėstas?", kur teigiama, kad, valgant saikingai, lašiniai, kuriuose gausu vitaminų ir naudingų medžiagų, yra naudingi organizmui...

    5
  • Net ausys linko veltui valgant
    Net ausys linko veltui valgant

    Galima, pasirodo, prieiti liepto galą ne tik atliekant blogus darbus, bet ir valgant. "Serijinis ėdikas galės susipažinti su kalėjimo meniu", – ironizuoja Suomijos žiniasklaidininkai straipsnio, kuriame aprašo savo šalies g...

    2
  • Ar jums lašiniai – skanėstas?
    Ar jums lašiniai – skanėstas?

    Artėja laikas, kai klaipėdiečiai dažniau nei bet kada metuose dairysis į lašinius. "Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad nuo lapkričio iki vasario mėnesio šio mėsos produkto suvartojimas būna kone dvigubai didesnis nei, pavyzdži...

    5
  • Egzaminai – vis keblesni
    Egzaminai – vis keblesni

    "Kokteilio" gerbėjas Svenas, gyvenantis anapus Baltijos, papasakojo, kad jo tautiečiai – švedai vis sunkiau išlaiko egzaminą vairuotojo pažymėjimui gauti. Su teorinėmis ir praktinėmis užduotimis nesusitvarko daugiau nei p...

    4
  • Kaune – dar viena skulptūra
    Kaune – dar viena skulptūra

    Neseniai Kaunas nušluostė nosį Vilniui per gana trumpą laiką pastatęs Vyčio skulptūrą "Laisvės karys", o šiomis dienomis kauniečiai užsimojo mieste pastatyti dar vieną paminklą. Ir ne kokiai nors iškiliai valstybės ...

  • Lūžo vėliava, krito vadas
    Lūžo vėliava, krito vadas

    Jau greitai bus dešimt dienų, kaip kone miesto centre, prie Senojo turgaus stotelės, žmones šiurpina nulūžusi vėliava, kuri simbolizuoja, kad 2018-aisiais Klaipėda yra Europos sporto "bamba", kitaip – sostinė. Metalas nea...

Daugiau straipsnių