Gilių kava – populiari

"Kokteiliui" kol kas nepavyko sužinoti, kodėl skaitytojai taip smarkiai susidomėjo gilių kava, kurią praėjusią savaitę rekomendavo Vytautas, ją vartojantis daugybę metų.

Surinktas giles, kaip ir kavos pupeles, iš pradžių reikia skrudinti. Tai nėra sudėtinga. Reikia tik sudėti jas ant kepimo skardos ir įdėti į orkaitę, kurioje, esant 150 laipsnių karščio, palaikykite tas gėrybes 5 min. Būkite pasirengę – bus linksma, nes gilės spragsės lyg spragėsiai ("popkornas"). Kadangi jos bent dešimt kartų sunkesnės nei spragėsiai, tai orkaitės viduje kilsiantys garsai niekuo nenusileis naujametei pirotechnikai. Kevalai bus atšokę nuo gilių ir jas lengvai išlupsite.

Jei nenorite "fejerverkų" orkaitėje, tai tuomet kevalai atšoks, jei giles palaikysite vandenyje.

"Plikas" giles reikės apkepinti. Dėl šio etapo yra įvairių nuomonių. Bandžiusieji tvirtino, kad idealiausias variantas: kepti 10 min. esant 150 laipsnių temperatūrai. Galite bandyti ir kitus variantus – kepti trumpiau, kepti ilgiau esant žemesnei ar aukštesnei temperatūrai.

Kitas būdas

O anot medikės Ksaveros Vaištarienės, žalias giles reikia virti 20 min., po to jas sumalti mėsmale, suberti ant sviestiniu popieriumi apklotos skardelės ir, kad išgaruotų drėgmė, pakaitinti orkaitėje. Po to paskrudinti ir supilti į maišelį. Jei kas nors neturi orkaitės, giles gali paruošti sausoje keptuvėje. Drėgmei išgaravus, lieka beveik milteliai.

Stebuklingi vaisiai

Gilės gali sustiprinti ir mūsų sveikatą, mat jose apstu vitaminų.

Ąžuolų vaisiai taip pat valo organizmą, šalina toksinus, gerina virškinimą, padeda lieknėti. Juos vartoti patartina viduriuojant, sergant mažakraujyste ar gausiai prakaituojant.

Teigiama, kad gilės puikiai malšina dantų skausmą ir stiprina dantenas. O gėrimas, pagamintas iš jų, mažina cukraus kiekį kraujyje.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Barista

Barista portretas
Kava yra iš kavos pupelių, o iš gilių verdamas gėrimas "Žvenk žirgeli".

Tai

Tai portretas
Dar is kastonu kotletus pradekit kepti.sustiprins zandikaulius,pradesit geriau girdeti,nereiks net ausu plauti
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Karališkos šeimos gerbėja
    Karališkos šeimos gerbėja

    Anglė Margaret Tyler keturių kambarių bute sukaupė daugiau nei 10 tūkst. įvairių daiktų, susijusių su britų karališkąja šeima. Moteris tvirtino, kad draudimo kompanija jos kolekciją įvertino daugiau nei 70 tūkst. JAV dolerių, ta...

    2
  • Pramoga, reikalaujanti kantrybės
    Pramoga, reikalaujanti kantrybės

    Esate dėję akmenį ant akmens? Pabandykite. Iš pradžių vieną ant kito uždėkite bent keturis riedulius. Pamatysite, kad nėra taip paprasta. Tai jums ne lygiašonės plytos – reikės kantrybės, šaltų nervų ir kruopštum...

  • Paragaukite „kepto oro“
    Paragaukite „kepto oro“

    Italų virėjas Nicola Dinato iš nedidelio Kastelfranko Veneto miestelio klientams siūlo "kepto oro". Jis iš manioko šakniagumbių krakmolo (tapijokos) pagamina kamuoliukus, kuriuos išdžiovina, o vėliau apkepa aliejuje...

  • Rusai aplenkė – pagerbė Ё
    Rusai aplenkė – pagerbė Ё

    "Kokteilis" neseniai rašė apie kauniečius, užsimojusius mieste pastatyti paminklą ne kokiai nors iškiliai valstybės asmenybei, o tiesiog paprastai raidei Ė. Lietuvos kalbininkai dievagojasi, kad toji balsė nėra paprasta, kaip m...

    1
  • Šerkite paršą ciklais
    Šerkite paršą ciklais

    Didelio skaitytojų dėmesio sulaukė "Kokteilio" tema-klausimas "Ar jums lašiniai – skanėstas?", kur teigiama, kad, valgant saikingai, lašiniai, kuriuose gausu vitaminų ir naudingų medžiagų, yra naudingi organizmui...

    5
  • Net ausys linko veltui valgant
    Net ausys linko veltui valgant

    Galima, pasirodo, prieiti liepto galą ne tik atliekant blogus darbus, bet ir valgant. "Serijinis ėdikas galės susipažinti su kalėjimo meniu", – ironizuoja Suomijos žiniasklaidininkai straipsnio, kuriame aprašo savo šalies g...

    2
  • Ar jums lašiniai – skanėstas?
    Ar jums lašiniai – skanėstas?

    Artėja laikas, kai klaipėdiečiai dažniau nei bet kada metuose dairysis į lašinius. "Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad nuo lapkričio iki vasario mėnesio šio mėsos produkto suvartojimas būna kone dvigubai didesnis nei, pavyzdži...

    5
  • Egzaminai – vis keblesni
    Egzaminai – vis keblesni

    "Kokteilio" gerbėjas Svenas, gyvenantis anapus Baltijos, papasakojo, kad jo tautiečiai – švedai vis sunkiau išlaiko egzaminą vairuotojo pažymėjimui gauti. Su teorinėmis ir praktinėmis užduotimis nesusitvarko daugiau nei p...

    4
  • Kaune – dar viena skulptūra
    Kaune – dar viena skulptūra

    Neseniai Kaunas nušluostė nosį Vilniui per gana trumpą laiką pastatęs Vyčio skulptūrą "Laisvės karys", o šiomis dienomis kauniečiai užsimojo mieste pastatyti dar vieną paminklą. Ir ne kokiai nors iškiliai valstybės ...

  • Lūžo vėliava, krito vadas
    Lūžo vėliava, krito vadas

    Jau greitai bus dešimt dienų, kaip kone miesto centre, prie Senojo turgaus stotelės, žmones šiurpina nulūžusi vėliava, kuri simbolizuoja, kad 2018-aisiais Klaipėda yra Europos sporto "bamba", kitaip – sostinė. Metalas nea...

Daugiau straipsnių