Mėsainio ir Dešrainio dienos

Pasaulio žmonės, tarp jų ir lietuviai, vakar šventė Mėsainio (anksčiau mes jį vadindavome hamburgeriu) dieną.

Populiariausias amerikiečių sumuštinis buvo pavadintas išeivių iš Hamburgo vardu. Kad vokiškas bifšteksas taptų Amerikos maisto karaliumi, turėjo būti pagamintas taip, kad būtų patogus valgyti einant.

1900-ųjų liepos 27-ąją amerikiečių gastronomas Louisas Lassenas Njuheivene pardavė pirmąjį mėsainį. Būtent jis įdėjo klasikinį vokiečių bifšteksą tarp dviejų apvalių bandelių, užpylė padažo ir papuošė salotos lapu.

Beje, liepos 23-iąją buvo paminėta ir Tarptautinė dešrainių diena. Nors šis patiekalas Lietuvoje populiarumu nusileidžia pastaruoju metu itin paplitusiems mėsainiams, jis taip pat yra tapęs greitai paruošiamo maisto kultūros dalimi Amerikoje ir kitose planetos vietose.

Anot gastronomų, dešrainis mūsų šalyje kartais nepagrįstai nuvertinamas.

Įvairiais skaičiavimais, per metus Jungtinėse Valstijose suvalgoma nuo 9 iki 20 milijardų šio patiekalo porcijų. Dešrainis yra toks svarbus patiekalas amerikiečiams, kad JAV netgi įkurta Nacionalinė dešrainių ir dešrelių taryba, teikianti informaciją visuomenei apie šių patiekalų kokybę, saugą, maistinę vertę ir paruošimo būdus.

Kitapus Atlanto šis užkandis atklydo iš Europos. Patiekalo autorystę prisiima vokiečiai – teigiama, kad Frankfurto mieste dešrelės, kokios ir šiandien naudojamos dešrainių gamybai, žinomos dar nuo XV a., o kai kurių šaltinių teigimu – nuo XIII a. „Frankfurter“ dešrelės gaminamos tik iš kiaulienos mėsos, kemšamos į avių žarnas.

Manoma, kad apie XVIII– XIX a. šios dešrelės išplito Austrijoje, tik čia jų sudėtis buvo papildyta jautiena. Šiandien dešrainių gamybai naudojamos tiek Frankfurto, tiek Vienos dešrelės.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Kai atsibosta mėsa
    Kai atsibosta mėsa

    Bulvės – vertingos daržovės, turinčios įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tiesa, jas išvirus sumažėja vitamino C, geležies, kalio bei fosforo. Šios šakninės daržovės turi nedide...

    2
  • Latviškas testas dėl blaivumo
    Latviškas testas dėl blaivumo

    Dažnai per Latviją į Estiją vykstantį Algimantą ne kartą stabdė latvių kelių policininkai. Buvo atvejų, kai klaipėdietį kaimynų pareigūnai norėdavo patikrinti, ar prieš sėsdamas prie vairo jis nėra "gramo daręs". ...

  • Bendrovės atmintinė darbuotojams
    Bendrovės atmintinė darbuotojams

    "Kokteilis" sulaukė Dovydo laiško, kuriame buvo linksma vienos bendrovės atmintinė savo darbuotojams. Tikėkimės, kad tokių nuostatų laikosi tik toje įstaigoje. Mes rekomenduojame rengtis taip, kad jūsų apranga atitiktų jūsų atlyg...

    3
  • Kokteilis
    Kokteilis

    Kosminė arbatinuko kaina Rusės apetitas pranoko net lietuvių verslininkų godumą. Maskvos gyventoja Jevgenija Uspenskaja už pilvotą metalinį arbatinuką, pagamintą XX a. pradžioje, skelbime paprašė nei daug, nei mažai – 20 mln. rubli...

  • Grybautojai užčiaupė tankus
    Grybautojai užčiaupė tankus

    Nedidelio Lenkijos miesto Žaganio gyventojams grybavimas – šventas reikalas. Savaitgalį dėl baravykų ir kitų grybų buvo sustabdytos JAV kariuomenės pratybos. Grybautojai šmirinėjo po miškus, nepaisydami didelių plakatų, pe...

  • Dilgėlių varžybų jubiliejus
    Dilgėlių varžybų jubiliejus

    Šįmet nei daug, nei mažai – 20 metų sukanka ne bet kokiam, o dilgėlių valgymo pasaulio čempionatui, kuris kasmet rengiamas Anglijoje, Dorseto grafystės Maršvudo kaime. Vieni tvirtina, kad 1997-aisiais fermeris susiginčijo su kolega...

  • Herkaus Manto gatvės dušas
    Herkaus Manto gatvės dušas

    Po gausaus lietaus Herkaus Manto gatvės šaligatviais vaikštantys klaipėdiečiai ir miesto svečiai dalyvauja savotiškoje loterijoje – bus aptaškyti pravažiuojančių automobilių ar tikslą pasieks sausi. Siauri šali...

  • Rudmėsės – delikatesas
    Rudmėsės – delikatesas

    Kol dar yra, skubėkite į miškus ir rinkite rudmėses, dar kitaip vadinamas ruduokėmis. Tai mažai įvertintas miško delikatesas, kuriuo galėsite mėgautis kone veltui. Valgant svieste keptus šiuos grybus, galima liežuvį praryti. Ner...

    3
  • Panoro būti nemirtingas
    Panoro būti nemirtingas

    Rusas Sergejus Frage, save ir savo sveikatą vertinantis 45 mln. JAV dolerių, tikisi ir pradžių sulaukti 120 metų, o vėliau būti nemirtingas. 32-ejų interneto srityje pinigus uždirbantis verslininkas, keisdamas savo kūną pasitelkęs biotechnologijas...

    3
  • Klaipėdoje – Vokietijos teritorija?
    Klaipėdoje – Vokietijos teritorija?

    Atokiame uostamiesčio kampelyje – Jurbarko gatvės gale prie vieno namo plevėsuoja vokiečių vėliava. Ją pastebėję klaipėdiečiai kiek suglumo: ar šis kiemas, kur plazda nelietuviška trispalvė, yra Vokietijos teritorija, apie kuri...

    4
Daugiau straipsnių