- Česka (397 719; nesijuokite: rudmėsės dėl skonio ir maistinių savybių vertinamos ne mažiau nei baravykai)
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kol dar yra, skubėkite į miškus ir rinkite rudmėses, dar kitaip vadinamas ruduokėmis. Tai mažai įvertintas miško delikatesas, kuriuo galėsite mėgautis kone veltui. Valgant svieste keptus šiuos grybus, galima liežuvį praryti.
Neretas klaipėdietis žino, kaip jas kepti. O tiems, kuriems tai naujiena, "Kokteilis" mielai pataria: nuplautas rudmėses pabarstykite pipirais ir druska, sudėkite į įkaitintą sviestą ir kepkite pavartydami ant nedidelės ugnies 15–20 min. Vienam litrui rudmėsių iškepti reikia apie 200 g sviesto. Valgykite su virtomis bulvėmis.
Rudmėsių miške dar galite rasti ir dabar – jos auga net po rudens šalnų. Bėda ta, kad šie grybai labai dažnai būna sukirmiję, tačiau kuo arčiau žiemos, tuo jų būna daugiau sveikų.
Rudmėsių kepurėlės užauga iki 5–12 (net 17) cm skersmens, būna įdubusios, nulinkusiais kraštais, raudonos, bet oranžinio atspalvio, su keliomis 1–3 mm pločio koncentrinėmis zonomis.
Skaičiuojantiesiems kalorijas
Džiovintų baravykų sultinys triskart kaloringesnis nei mėsos. Švieži jauni grybai kaloringesni už marinuotus ar raugintus, o vertingiausios – jų kepurėlės.
Savaitės patiekalas
Iki savaitgalio arba per išeigines dienas išsikepkite dzūkiškų kotletų.
Iš kur nors gaukite 500 g bulvių, 100 g pieno, 250 g virtų grybų, 3 šaukštus smulkiai pjaustytų petražolių, druskos.
Bulves sutarkuokite ir nusunkite. Tarkius užpilkite verdančiu pienu ir išmaišykite. Grybus susmulkinkite, sumaišykite su tarkiais, įberkite petražolių, druskos. Suformuokite apvalius kukulius ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite 10–15 min. Kukulius išgriebkite ir užpilkite paspirgintais lašinukais arba grietine.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Estai išsirinko vilką1
Kol lietuviai dar tik sumanys išsirinkti nacionalinį gyvūną, estai tai jau padarė. Pirmadienį Estija paskelbė, kad juo tapo vilkas. Rinkimų valstybės mastu nebuvo. Kiškučių siaubas išrinktas apklausos būdu. Už pilkį daugiausi...
-
Ne viską įkainojame pinigais
"Dar yra gerų žmonių Lietuvoje", – "Kokteiliui" pranešė Arnoldas, viename Lietuvos mieste pamatęs ranka rašytą skelbimą, kad dovanojama mėšlo. Skelbime yra nurodytas net konkretus šios dovanos kiek...
-
Norite porcelianinės pagalvės?
Šiandien apsukrūs vertelgos mums siūlo kuo minkštesnes pagalves, neva tik miegant ant tokių mes gerai pailsėsime. Visai kitokios nuomonės buvo kinai, gyvenę prieš labai daug metų. "Kokteilį" pasiekė informacija, kad sen...
-
Šašlykų sezonas atėjo
Su atėjusia šiluma, parskridusiais gandrais ir visokiais kitokiais požymiais, rodančiais, jog jau pavasaris įpusėjo, – prasideda mūsų ilgai lauktas šašlykų sezonas. Marinavo kefyre Ne taip seniai Saulius "Kokteiliui&qu...
-
Augins jūrų žvaigždes
Netolimoje ateityje Danijos ūkininkai gyvulius šers jūrų žvaigždėmis. Šią savaitę Skivės mieste pradėtas statyti pirmasis pasaulyje šių vandens gražuolių fabrikas. "Jūrų žvaigždės – puikus baltymų šal...
-
Abonementas iki spalio
"Kaip ir kasmet, taip ir šįmet, iki spalio įsigijau abonementą sportuoti. Be teisės nutraukti. Ankstesniais metais pilvas sumažėdavo per savaitę, sėdmenų raumenys sutvirtėdavo per mėnesį, sparčiai nykdavo celiulitas, ypač užpakalin...
-
„Versalį“ sužlugdė nuogybės
Šiomis dienomis populiaraus prancūzų istorinio serialo "Versalis" gerbėjus pasiekė žiauri žinia. Po trečiojo sezono jis dėl žemų reitingų bus sustabdytas – nebus kuriamos naujos serijos. Tokią oficialią priežastį pateik...
-
Po vandens – arbata1
Sunku patikėti, tačiau pasaulyje antras pagal populiarumą gėrimas – arbata. Akivaizdžiai pirmauja vanduo. Kasmet planetoje pagaminama apie 3 mln. tonų šviežios arbatos ir priskaičiuojama per 1,5 tūkst. skirtingų arbatos rūšių. ...
-
Ne visiems patinka kormoranai1
Šalia Juodkrantės, Nidos link, yra didžiųjų kormoranų kolonija. Kad žmonės geriau ją pamatytų – Neringos vadovai įrengė asfaltuotą kelią, nutiesė medinius tiltus, iš medžių sukalė pakylą. Tai savotiškas turistų tr...
-
Neniurzgėkite dėl odos1
"Kokteilį" pasiekė žinia: daug moterų dėl prastos veido odos išvaizdos ir ankstyvo senėjimo kaltina genus. Tačiau specialistai teigia, kad genai lemia vos 20 proc. mūsų odos būklės, žalą jai daro kiti faktoriai. Taip, moterys, ta...