Vertingiausias sodo vaisius

Obuolys yra vienas seniausių ir labiausiai paplitusių vaisių ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje.

Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami, tad iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – nuo obuoliais gardinamų sriubų ir pagrindinių patiekalų iki obuolių sūrio ar kitų desertų.

Obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: "Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną." Taigi sultingi obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Mitas, jog žalingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Atvirkščiai, daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – yra aplink jo odelę ar net pačioje odelėje. Taigi obuolių lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.

Vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.

Patiekalas veganams

Iš džiovintų obuolių skiltelių galite pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai.

Reikia stiklinės džiovintų obuolių, pusės stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų), pusės stiklinės avižinių dribsnių, tiek pat nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų, šaukšto klevų arba agavų sirupo, šaukštelio cinamono, trupučio kvapniųjų pipirų ir maždaug dviejų šaukštų vandens.

Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 min. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtyje nebus gliuteno.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Estai išsirinko vilką
    Estai išsirinko vilką

    Kol lietuviai dar tik sumanys išsirinkti nacionalinį gyvūną, estai tai jau padarė. Pirmadienį Estija paskelbė, kad juo tapo vilkas. Rinkimų valstybės mastu nebuvo. Kiškučių siaubas išrinktas apklausos būdu. Už pilkį daugiausi...

    1
  • Ne viską įkainojame pinigais
    Ne viską įkainojame pinigais

    "Dar yra gerų žmonių Lietuvoje", – "Kokteiliui" pranešė Arnoldas, viename Lietuvos mieste pamatęs ranka rašytą skelbimą, kad dovanojama mėšlo. Skelbime yra nurodytas net konkretus šios dovanos kiek...

  • Norite porcelianinės pagalvės?
    Norite porcelianinės pagalvės?

    Šiandien apsukrūs vertelgos mums siūlo kuo minkštesnes pagalves, neva tik miegant ant tokių mes gerai pailsėsime. Visai kitokios nuomonės buvo kinai, gyvenę prieš labai daug metų. "Kokteilį" pasiekė informacija, kad sen...

  • Šašlykų sezonas atėjo
    Šašlykų sezonas atėjo

    Su atėjusia šiluma, parskridusiais gandrais ir visokiais kitokiais požymiais, rodančiais, jog jau pavasaris įpusėjo, – prasideda mūsų ilgai lauktas šašlykų sezonas. Marinavo kefyre Ne taip seniai Saulius "Kokteiliui&qu...

  • Augins jūrų žvaigždes
    Augins jūrų žvaigždes

    Netolimoje ateityje Danijos ūkininkai gyvulius šers jūrų žvaigždėmis. Šią savaitę Skivės mieste pradėtas statyti pirmasis pasaulyje šių vandens gražuolių fabrikas. "Jūrų žvaigždės – puikus baltymų šal...

  • Abonementas iki spalio
    Abonementas iki spalio

    "Kaip ir kasmet, taip ir šįmet, iki spalio įsigijau abonementą sportuoti. Be teisės nutraukti. Ankstesniais metais pilvas sumažėdavo per savaitę, sėdmenų raumenys sutvirtėdavo per mėnesį, sparčiai nykdavo celiulitas, ypač užpakalin...

  • „Versalį“ sužlugdė nuogybės
    „Versalį“ sužlugdė nuogybės

    Šiomis dienomis populiaraus prancūzų istorinio serialo "Versalis" gerbėjus pasiekė žiauri žinia. Po trečiojo sezono jis dėl žemų reitingų bus sustabdytas – nebus kuriamos naujos serijos. Tokią oficialią priežastį pateik...

  • Po vandens – arbata
    Po vandens – arbata

    Sunku patikėti, tačiau pasaulyje antras pagal populiarumą gėrimas – arbata. Akivaizdžiai pirmauja vanduo. Kasmet planetoje pagaminama apie 3 mln. tonų šviežios arbatos ir priskaičiuojama per 1,5 tūkst. skirtingų arbatos rūšių. ...

    1
  • Ne visiems patinka kormoranai
    Ne visiems patinka kormoranai

    Šalia Juodkrantės, Nidos link, yra didžiųjų kormoranų kolonija. Kad žmonės geriau ją pamatytų – Neringos vadovai įrengė asfaltuotą kelią, nutiesė medinius tiltus, iš medžių sukalė pakylą. Tai savotiškas turistų tr...

    1
  • Neniurzgėkite dėl odos
    Neniurzgėkite dėl odos

    "Kokteilį" pasiekė žinia: daug moterų dėl prastos veido odos išvaizdos ir ankstyvo senėjimo kaltina genus. Tačiau specialistai teigia, kad genai lemia vos 20 proc. mūsų odos būklės, žalą jai daro kiti faktoriai. Taip, moterys, ta...

    1
Daugiau straipsnių