Vertingiausias sodo vaisius

Obuolys yra vienas seniausių ir labiausiai paplitusių vaisių ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje.

Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami, tad iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – nuo obuoliais gardinamų sriubų ir pagrindinių patiekalų iki obuolių sūrio ar kitų desertų.

Obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: "Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną." Taigi sultingi obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Mitas, jog žalingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Atvirkščiai, daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – yra aplink jo odelę ar net pačioje odelėje. Taigi obuolių lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.

Vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.

Patiekalas veganams

Iš džiovintų obuolių skiltelių galite pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai.

Reikia stiklinės džiovintų obuolių, pusės stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų), pusės stiklinės avižinių dribsnių, tiek pat nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų, šaukšto klevų arba agavų sirupo, šaukštelio cinamono, trupučio kvapniųjų pipirų ir maždaug dviejų šaukštų vandens.

Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 min. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtyje nebus gliuteno.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Šerkite paršą ciklais
    Šerkite paršą ciklais

    Didelio skaitytojų dėmesio sulaukė "Kokteilio" tema-klausimas "Ar jums lašiniai – skanėstas?", kur teigiama, kad, valgant saikingai, lašiniai, kuriuose gausu vitaminų ir naudingų medžiagų, yra naudingi organizmui...

  • Net ausys linko veltui valgant
    Net ausys linko veltui valgant

    Galima, pasirodo, prieiti liepto galą ne tik atliekant blogus darbus, bet ir valgant. "Serijinis ėdikas galės susipažinti su kalėjimo meniu", – ironizuoja Suomijos žiniasklaidininkai straipsnio, kuriame aprašo savo šalies g...

    2
  • Ar jums lašiniai – skanėstas?
    Ar jums lašiniai – skanėstas?

    Artėja laikas, kai klaipėdiečiai dažniau nei bet kada metuose dairysis į lašinius. "Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad nuo lapkričio iki vasario mėnesio šio mėsos produkto suvartojimas būna kone dvigubai didesnis nei, pavyzdži...

    5
  • Egzaminai – vis keblesni
    Egzaminai – vis keblesni

    "Kokteilio" gerbėjas Svenas, gyvenantis anapus Baltijos, papasakojo, kad jo tautiečiai – švedai vis sunkiau išlaiko egzaminą vairuotojo pažymėjimui gauti. Su teorinėmis ir praktinėmis užduotimis nesusitvarko daugiau nei p...

    4
  • Kaune – dar viena skulptūra
    Kaune – dar viena skulptūra

    Neseniai Kaunas nušluostė nosį Vilniui per gana trumpą laiką pastatęs Vyčio skulptūrą "Laisvės karys", o šiomis dienomis kauniečiai užsimojo mieste pastatyti dar vieną paminklą. Ir ne kokiai nors iškiliai valstybės ...

  • Lūžo vėliava, krito vadas
    Lūžo vėliava, krito vadas

    Jau greitai bus dešimt dienų, kaip kone miesto centre, prie Senojo turgaus stotelės, žmones šiurpina nulūžusi vėliava, kuri simbolizuoja, kad 2018-aisiais Klaipėda yra Europos sporto "bamba", kitaip – sostinė. Metalas nea...

  • Nesibaiminkite kerpių
    Nesibaiminkite kerpių

    Sodininkai, kurie nerimaujate dėl apkerpėjusių medžių, būkite ramūs. Gausybė kerpių sode rodo, kad apylinkių oras – labai švarus. Kerpės – įdomūs organizmai, nes jų gyvenimas skaičiuojamas šimtais ir net tūkstančiais...

  • Gandras vis stebina žmones
    Gandras vis stebina žmones

    Kintų miestelio gyventojai nebekreipia dėmesio, o į šią Šilutės rajono vietovę užsukantys svečiai vis dar kraipo galvas ir fotografuoja gandrą. Praniumi pakrikštytas mūsų nacionalinis paukštis nesvajoja apie šiltus...

  • Ant mūsų stalo
    Ant mūsų stalo

    Nuo lapkričio iki gruodžio kiekvienais metais tarp klaipėdiečių populiariausi būna svogūnai ir krapai, taip pat uostamiesčio gyventojams patinka petražolės, kalendros, mėtos, bazilikai, rozmarinai. O štai pastarnokus, pankolius, valgomąsias...

    1
  • Vietoje eurų – bevertės monetos
    Vietoje eurų – bevertės monetos

    Apsukrus italas pensininkas keletą mėnesių mulkino žmones, kurie viename Milano prekybos centre prekėms sudėti naudodavo vežimėlius. Vyriškio sukčiavimo planas buvo paprastas: jis pasigamindavo euro dydžio beverčių metalinių žetonų, kuri...

    1
Daugiau straipsnių