Kultūros paveldo pastatas supleškėjo nuo neišvalytų suodžių

Jonavos rajone pirmadienį kilo gaisras į kultūros paveldo registrą įtrauktame pastate.

Pranešimas apie gaisrą Žeimių seniūnijoje, Palankesių kaime, Dvaro gatvėje, buvo gautas 20.29 val. 

Pranešta, kad atvira liepsna dega medinio gyvenamojo namo kaminas. Paaiškėjo, kad kamine degė suodžiai.

„Degios konstrukcijos prie dūmtraukio, neišvalyti suodžiai“, – BNS sakė Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Artūras Aldonis.

Ugnis aplink kaminą nuniokojo dalį stogo. Gaisro priežastis – krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai.

Dviejų galų mediniame name gyvena dvi šeimos. Žmonės per gaisrą nenukentėjo. Kultūros paveldo registras skelbia, kad Palankesių kaime yra saugoma buvusi Palankesių dvaro sodyba. Ji buvo įkurta 19 a.

Per penkerius metus Lietuvoje dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų gyvenamuosiuose namuose ugniagesiams teko gesinti per 2 tūkst. gaisrų. Jų metu žuvo 48 šalies gyventojai, iš jų 1 vaikas.

Be to, ugniagesiai per 3 tūkst. kartų vyko gesinti kaminuose užsidegusių suodžių, skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pasak gelbėtojų, netinkamai ar neatsakingai  eksploatuojama kietojo kuro krosnis ir dūmtraukis gali sukelti  gaisrą ir pridaryti daug materialinių nuostolių ir pareikalauti žmonių aukų. To galima išvengti laikantis  priešgaisrinių  saugos reikalavimų. Prieš pradedant kūrenimo sezoną, iš dūmtraukių ir krosnių reikia išvalyti suodžius.

Kūrenant kietuoju kuru, kaminas turi būti valomas kas tris mėnesius. Labai svarbu, kad šildymo įrenginiai ir dūmtraukiai būtų techniškai tvarkingi. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose mūriniai dūmtraukiai su dūmų kanalais turi būti išbalinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Kaltu bus neasta sklypa nusipirs Krababas,kaip kauno vandenu ,poilsine Sventojoje>Moralines pinigingos siuksles.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių