Nors gaisrų skaičius išaugo, bet žuvusiųjų mažiau

  • Teksto dydis:

Nors Lietuvoje gaisrų padaugėjo, žuvusiųjų juose skaičius yra mažiausias per 15 metų, skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Per aštuonis šių metų mėnesius Lietuvoje kilo daugiau nei 9 tūkstančiai gaisrų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jų skaičius išaugo 24,7 proc.

Gaisruose žuvo 61 gyventojas, iš jų 2 vaikai, o 110 gyventojų patyrė traumas.

Birželio – rugpjūčio mėnesiais kilo 2822 gaisrai, t. y. 877 gaisrais daugiau nei 2017 metų vasarą. Ypač jų skaičius išaugo atvirosiose teritorijose, šią vasarą kilo 1304 atvirųjų teritorijų gaisrai, o pernai – 543.

Daugiau gaisrų nei pernai kilo ir daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, ūkiniuose pastatuose, sodo nameliuose, dažniau degė ir transporto priemonės. Individualiuosiuose gyvenamuosiuose namuose, sandėliuose, apleistuose pastatuose jų kilo mažiau.

Vasarą gaisruose žuvo 10 gyventojų, pernai – 8, o penkerių metų žuvusiųjų vasaros laikotarpiu vidurkis – 17 žmonių.

Miestuose žuvo 21 žmogus, o miesteliuose ir kaimo vietovėse – 40.

21 žmogus žuvo Vilniaus apskrityje (iš jų po 6 gyventojus Švenčionių rajone ir Vilniaus mieste), 16 – Kauno (iš jų 8 – Kauno mieste), 6 –  Šiaulių, 5 – Panevėžio, 4 – Utenos, 3 – Alytaus, po 2 – Marijampolės bei Tauragės apskrityse ir po 1 – Klaipėdos bei Telšių apskrityse.

Daugiausia gyventojų žuvo savaitės viduryje. Po 10 gyventojų žuvo trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį, tragiškiausios mėnesio dienos – 14-oji (žuvo 6 žmonės), 15-oji, 16-oji ir 19-oji (gaisrai pasiglemžė po 5 žmonių gyvybes).

Gaisruose žuvo 45 vyrai ir 16 moterų. Žuvusių žmonių amžiaus vidurkis – 59-eri metai.

18 žmonių žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 14 – dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų, 9 – dėl neatsargaus elgesio su ugnimi, 5 – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų, 4 – dėl pašalinio ugnies šaltinio, 3 – dėl dujų, žibalinių, benzininių įrenginių, prietaisų eksploatavimo pažeidimų bei gedimų, 1 – dėl elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, 1 – dėl tyčinės žmogaus veikos (padegimo), 3 – dėl kitų priežasčių. Dar 3 gyventojų žūties priežastys yra tikslinamos.

Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 95 gyventojus (iš jų 9 vaikus), 609 gyvūnus, 97 transporto priemones, 599 pastatus.

„Statistika liudija, kad miesteliuose ir kaimo vietovėse gaisruose žuvo dvigubai daugiau žmonių negu miestuose. Su nerimu laukiama ir netrukus prasidėsiančio šildymo sezono. Beje, kaip rodo kelerių metų gaisrų statistika, daugiausia aukų būna atšalus orams, šildymo sezono metu“, – rašo ugniagesiai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų iš anksto pasirūpinti savo būsto saugumu: susiremontuoti krosnis, išvalyti ir nubalinti dūmtraukius, susitvarkyti elektros instaliaciją, įsirengti dūmų detektorius.


Šiame straipsnyje: gaisrasgaisraiugniagesiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių