Plungė tokių laidotuvių dar nematė

"Per visą nepriklausomybę atgavusios Lietuvos istoriją tauta taip nesimeldė nė už vieną vyskupą, taip nebuvo susitelkusi ir neapgailėjo jokio kito žmogaus, kaip Ievutės. Tai byloja apie meilę", – taip gedulingų mišių metu sakydamas pamokslą į Plungės bažnyčioje susirinkusią minią kreipėsi kunigas. Išties Plungė tokių laidotuvių dar nematė: žiauriai nužudytos Ievos Strazdauskaitės vakar atėjo palydėti ne tik bemaž visi miestiečiai, bet ir šimtai atvykusiųjų.

Išpirko visas baltas rožes

Į laidojimo namus daugiabučių kvartale jau nuo antradienio plūdo plungiškiai. Žmonės žinojo, kad I.Strazdauskaitės (g.1991 m.) kūnas kremuotas, tad nešė baltas gėles – atsisveikinti su mergina panorusiųjų prašyta ateiti be vainikų.

Balta urna ant balto stalo, baltos žvakės ir baltos gėlės, rami šiuolaikiška muzika bei merginos nuotraukos, besikeičiančios dideliame ekrane – visa tai nuteikė ramybei.

Plungėje buvo išpirktos visos baltos rožės. Atsisveikinti su mergina ir pareikšti užuojautos plungiškiai plaukė nepertraukiama vora.

Plungės Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai pareikšti užuojautos taip pat atėjo antradienį.

Šioje mokykloje mokėsi ir I.Strazdauskaitė, ir jos mama, kuri šioje mokykloje ir dabar dirba.

Šermenys – be raudų

Mokyklos vadovams rekomenduota 5–8 klasių moksleiviams laidotuvių dieną mokykloje žvakučių nedegti, siekiant apsaugoti mažesniuosius vaikus nuo slogių išgyvenimų.

Žvakutes laidotuvių dieną klasėse įžiebė devintokai ir dešimtokai.

"Iš šermenų grįžome apsiraminę. Buvo graudu, bet ramu širdyje. Viskas organizuota taip, kad nekeltų blogų jausmų, visa atmosfera laidojimo namuose veikia raminamai. Viduje nebuvo graudžių raudų, ko gero, tokią atmosferą sukurti pasistengė dvasininkai. Pati merginos mama mus ramino ir prašė mokykloje nebeužsiminti ir nereikšti užuojautos, nebeeskaluoti šios temos. Parėjau namo ir nebenorėjau skaityti, kas ką sužinojo, ką ištyrė ar nustatė, rado ar padarė. Šeima jau išgyveno daug skausmo, dabar jiems reikia tik ramybės", – pasakojo I.Strazdauskaitės mamos bendradarbis.

Prisiminė ir B.Lubį

Plungiškiai I.Strazdauskaitę laidojo su ne mažesne pagarba nei prieš kelerius metus plungiškį Bronislovą Lubį.

Vakar prie laidojimo namų žmonės pradėjo rinktis anksčiau nei prieš valandą iki urnos išnešimo.

Daugelis stovėjo paniurę ir tylūs. Kai kurie vietos žmonės minėjo pažįstantys Strazdauskus arba žuvusiosios sužadėtinio šeimą.

Vėjuotas, žvarbus oras neišgąsdino, plungiškiai stovėjo prie gatvės nusiėmę kepures, lydėjo akimis katafalką. Plungėje nebuvo žmogaus, nežinančio, ką veža laidojimo įmonės automobilis.

Atvyko V.Martišiūtės draugas

Plungėje vakar buvo neįprastai daug policininkų. Po vidurdienio pagrindinėje gatvėje nebeveikė šviesoforas, pareigūnai reguliavo eismą, patarė vairuotojams, kaip patogiau pasiekti kelionės tikslą.

Prie laidojimo namų stoviniavo ir neseniai panašią tragediją išgyvenęs nužudytos klaipėdietės dainininkės Vilmos Martišiūtės draugas. Jis atviravo nepažįstąs I.Strazdauskaitės artimųjų, bet atvažiavęs palaikyti sunkią valandą šių žmonių.

Prieš laidotuves vyriškiui nepavyko prieiti prie Strazdauskų, jis ketino padėti ant žiauriai nužudytos plungiškės kapo baltų orchidėjų puokštę, perrištą gedulo kaspinu.

Raudojo kaip savo vaiko

"Visas dienas, kai tik buvo pranešta apie Ievutės dingimą, gaudžiau kiekvieną žinelę. O kai išgirdau, kad nužudyta, ėmiau raudoti. Mano vaikai, gyvenantys Švedijoje, pasakojo taip pat išgyvenantys netektį, kaip mes čia, Plungėje, – prie laidojimo namų A.Jucio gatvėje atviravo pagyvenusi plungiškė.

Toks jausmas, kad nužudė visų mūsų vaiką.

Moteris pasakojo nepažįstanti netektį patyrusios šeimos, žino tik, kad Ievos mama mokė jos anūką.

"Toks jausmas, kad nužudė visų mūsų vaiką. Nėra karo, žmonės nebadauja, tai kodėl jaunas vaikas, užaugintas tėvų doru žmogumi, turėjo žūti? Ko trūko tiems išgamoms?" – netramdė sielvarto ir pykčio kita garbaus amžiaus plungiškė.

Kunigas: "Tai kankinė"

Gedulingų mišių metu pamokslą sakęs kunigas I.Strazdauskaitę vadino kankine.

"Per visą nepriklausomybę atgavusios Lietuvos istoriją tauta taip nesimeldė nė už vieną vyskupą, taip nebuvo susitelkusi ir neapgailėjo jokio kito žmogaus, kaip Ievutės. Tai byloja apie meilę. Kodėl mes negalime būti tokie vieningi visada?" – į susirinkusiuosius kreipėsi kunigas.

Sausakimšoje Plungės bažnyčioje žmonės braukė ašaras.

Vienas kunigų paprašė nesiveržti į bažnyčią, taip pat elgtis ir kapinėse. Prašyta netrikdyti gedinčių artimųjų.

Naujosios Plungės kapinės vargu ar yra mačiusios tokią minią žmonių, susirinkusių laidoti vieno mirusiojo. Didžioji dauguma – jauni žmonės. Visų rankose – baltos gėlės.

Ne vienas plungiškis minėjo, kad I.Strazdauskaitės pagrobimas ir žūtis tapo tikra tragedija lietuviams visame pasaulyje. Jauni emigrantai stebėjosi, kad tėvynėje daromi tokie šiurpūs nusikaltimai. Ne vienas minėjo, kad vienas po kito pastaruoju metu vykę siaubingi nusikaltimai juos verčia nebegalvoti apie sugrįžimą į nesaugią Lietuvą.

Nužudė dėl automobilio?

I.Strazdauskaitė dingo kovo 5-ąją. Rudos spalvos beveik nauju automobiliu "Audi A7" ji tos dienos pavakare iš Plungės išvažiavo į Vilnių, tačiau į sostinę taip ir neatvyko.

Pravažiavusios Kauną plungiškės mobilusis telefonas buvo išjungtas. Paskutinis su mergina telefonu kalbėjo jos sužadėtinis, siejamas su viena turtinga Plungės šeima.

Paskelbus paiešką dar tą pačią naktį "Audi" buvo rastas Jonavos rajone, miškelyje prie Žeimių miestelio. Rasta ir merginos rankinė, telefonas.

Buvo paskelbta plungiškės paieška, įtariant, kad ji pagrobta. Daugybė pareigūnų ir savanorių ėmėsi paieškų, bet jos buvo bevaisės.

Pagaliau kovo 10 d. buvo sulaikyti šeši įtariamieji – keturi anksčiau jau teisti 23–26 metų jaunuoliai ir vieno iš jų motina bei tėvas.

Tada ir paaiškėjo, kad mergina buvo žiauriai nužudyta ir užkasta miške. Teisėsaugininkai tvirtino nustatę, esą nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, o žudikų tikslas buvo pagrobti brangų automobilį.

Pareigūnai pasakojo, neva greitkelyje pamatę merginą prie brangaus automobilio vairo įtariamieji imitavo eismo įvykį. Sustabdę "Audi A7", jie I.Strazdauskaitę pagrobė ir išsivežė savojo BMW bagažinėje.

Pagrobtą automobilį nusikaltėliai paliko miške prie Žeimių. Teigiama, kad tą patį kovo 5-osios vakarą mergina ir buvo nužudyta.

Bylą tiriančių pareigūnų teigimu, įtariamieji ketino mašiną pasiimti vėliau, bet nespėjo, nes paliktą miške "Audi" greitai surado policija. Nusikaltėliai esą jau buvo sutarę, kad "Audi A7" perims asmuo, pažadėjęs automobilį parduoti.

Keturi įtariamieji suimti trims mėnesiams, jiems pareikšti įtarimai dėl nužudymo slepiant kitą nusikaltimą. Už tai gresia nelaisvė iki gyvos galvos. Kitiems dviem įtariamiesiems, tėvams, paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Nusikaltėlių veidai ir pavardės slepiami iki šiol.


Šiame straipsnyje: Ieva Strazdauskaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

augis

augis portretas
vaiku teisiu pasekme

Anonimas

Anonimas portretas
taip musu policioja daug ko nepadare gal ir tu zmogzudisciu daug neistyre ,daug banditu nesugavo .bet kuom del to kalta Ievute kd situos issigymelius banditus greitai sugavo ,ir ka ji jums blogo padare visiesms tiems kurie kaip sunis ant jos lojat .va jums tai tikrai tinka tas zodis ( SUNAUJA ).nes tik taip galima iivertint jusiu komentarus .be to jums dar ir viena patarle tinka SUNIS LOJA O KARAVANAS EINA

To Vardas

To Vardas portretas
Tai reiškia ne tai, kad žmonės neturi ką veikti, o tai, kad žmonės turi atjautos, yra empatiški kitų skausmui, nėra visiški beširdžiai, ir kad nėra svetimo skausmo.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių