R. Dominaitytė apie savaitgalio tragediją: paaiškėjo, kad mūsų organizmuose yra 30–40 proc. smalkių

  • Teksto dydis:

Aktorė Redita Dominaitytė su visa šeima savaitgalį atsidūrė ligoninėje dėl apsinuodijimo smalkėmis. Žinoma moteris įspėja: įsigykite smalkių daviklį, pakeiskite elementus, jei tokį jau turite, nes tie daiktai nestovi tik dėl grožio.

„Sekmadienį šeimoje pavalgėme pietus, mano gamintos paelijos, ir visi nuėjo į savo kambarėlius užsiimti savomis veiklomis. Kai kas prigulė ant sofos, tarp jų – ir aš. Man begulint ant sofos pradėjo permušinėti širdis. Toks jausmas, kad širdies permušinėjimas atsiliepia į užpakalinę smegenų dalį. Pulsavimas širdis-galva-širdis-galva. Pasijutau prastai ir paprašiau vyro, kad pabūtų šalia manęs. Pakilau, norėjau nueiti į vonios kambarį. Beeinant pradėjau alpti, smukti. Galvojau, kad tai –  sveikatos sutrikimas: galbūt širdies permušimas. Vyras padėjo nueiti iki vonios kambario. Ten, pasak vyro, aš nualpau, prasidėjo traukuliai. Jis pradėjo kviesti vaikus į pagalbą, kad kažkas atneštų telefoną, išsikviestų greitąją pagalbą. Sūnus iš savo kambario atėjo svirduliuodamas, jis užtruko ilgiau. Tada jau vyras suprato, kad ir su sūnumi kažkas negerai. Aš buvau be sąmonės. Atsibudau tik tada, kai greitosios darbuotojai nešė mane į automobilį. Supratau, kad visa šeima, išskyrus vyrą, yra išnešinėjama. Vyras savo kojomis nuėjo iki greitosios pagalbos mašinos. Kadangi sūnus dar nepilnametis, jį išvežė į Antakalnį, vaikų reanimacijos skyrių. O mus, tris suaugusius, išvežė į Lazdynų ligoninę“, – savaitgalio įvykius LNK televizijai pasakojo aktorė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Pirmiausia pagalvojote, kad apsinuodijote savo gamintu maistu?“ –  R. Dominaitytės teiravosi žurnalistė

„Taip“, – pirminę versiją patvirtino žinoma moteris.

„Kada paaiškėjo, kad situacija  – kita?“ – smalsavo žurnalistė.

„Greitosios pagalbos medikų versija buvo, kad mes apsinuodijome maistu. Mūsų klausė, ką valgėme. Mūsų šunelis apsivėmė. Kadangi paelijoje buvo žuvies, tai galėjo būti, kad ji nelabai šviežia. Bet atvažiavus į ligoninę, gydytojai iškart pasakė, kad tai yra smalkės. Atliko kraujo tyrimą ir paaiškėjo, kad mūsų organizme yra 30–40 proc. smalkių. Tai – vidutinio laipsnio apsinuodijimas“ – sakė R. Dominaitytė. 

Supratau, kad visa šeima, išskyrus vyrą, yra išnešinėjama.

„Dažniausiai žmonės, išgirdę, kad tai yra apsinuodijimas smalkėmis, gali pagalvoti, kad tai nutiko sename, malkomis kūrenamame name. O tiesa yra dar baisesnė – jūs gyvenate šiuolaikiniame daugiabutyje ir smalkėmis apsinuodijote per ventiliaciją?“ – stebėjosi žurnalistė.

„Mes tiksliai nežinome, kur yra didžioji problema ir kodėl mes apsinuodijome smalkėmis. Mums buvo šokas, kad gali taip atsitikti Vilniaus centre, daugiabutyje. Namas  – 20 metų senumo. Ventiliacijos problema. Greičiausiai pritrūko deguonies. Yra versija, kad vienu metu veikė per daug įrenginių, naudojančių ventiliacines angas. Ir pas mus buvo įjungtas gartraukis, dujinis katilas apšildo visą namų sistemą, tarp jų – ir vandenį, kaip tik tuo metu sūnus  maudėsi. Įvyko tai, kas tapo didele problema“, – sakė R. Dominaitytė.

Specialisto komentaras

„Kaip susidaro smalkės ir ką reikėtų žinoti žmonėms?“ – žurnalistė teiravosi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovo Aurimo Gudžiausko.

„Smalkės yra bekvapės, bespalvės dujos. Jos yra klastingos,  jas sunku aptikti. Smalkės susidaro patalpose, kai deginamas bet kokios rūšies kuras, turintis anglies. Tai gali būti anglys, malkos, dujos ar bet kokios kitos rūšies kuras. Jeigu neužtikrinama pakankama ventiliacija, oro apykaita, gali susidaryti nepilno degimo produktai, tarp jų ir smalkės. Jos kaupiasi patalpose ir veikia labai toksiškai žmogaus sveikatą. Žmogus gali apsinuodyti per gana trumpą laiką“, – teigė pareigūnas.

Ar gali būti, kad dėl to kaltas dujinis katilas? „Smalkės gali susidaryti sutrikus dujinio katilo veiklai, degant bet kokiam kurui. Ypatingai jeigu trūksta deguonies, jei patalpose neužtikrinama reikiama ventiliacija. Tuomet sutrikus degimo procesui, gali išsiskirti smalkės ir iš dujinio katilo“, – sakė A. Gudžiauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Q

Q portretas
kieta bobelė , su tiek procentu turėjo dailiai numirti , beje nuo šiol visiems patartina valgyti pajėlijas nakčiai , o jei koks artimas sugalvos kamina užkimšti

svarbiausias

svarbiausias portretas
akcentas - valgė paeliją. Nežinau , kas ta paelija, iki šiol aš valgydavau paelas.

kaunietis

kaunietis portretas
vėl straipsnelis iš LKN geltonojo televizoriaus. Kažin, rašytojas perskaitė, kokiį pavadinimą parašė?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių