Šakiuose sunaikinta karo laikų aviacinė bomba

Penktadienio vakarą laukuose Šakių rajone sėkmingai sunaikinta Antrojo pasaulinio karo rusiška aviacinė bomba.

„Bomba neutralizuota, nuostolių neturime, viduje buvo sprogstamoji medžiaga, jos buvo apie 50 kilogramų. Detonavo kaip suplanuota, noriu padėkoti specialiosioms tarnyboms ir savivaldybės surastam ekskavatorininkui, kuris paruošė vietą – iškasė duobę sunaikinimui“, – BNS sakė J.Vitkaus išminavimo kuopos vadas Nerijus Alekna.

Įvykio vietoje apžiūrėję bombą, išminuotojai pirmiausia neutralizavo jos sprogdiklį. Tada bomba tapo mažiau pavojinga irą galima buvo transportuoti.

Pasak N.Aleknos, operacija iš ties buvo sudėtinga, 100 kilogramų svėręs sprogmuo gulėjo nelabai giliai, beveik prie namo pamatų. Dirbo kelios išminuotojų grupės.

„Skatiname gyventojus atsakingai elgtis – radus į sprogmenį panašų daiktą, svarbu, kad jis nebūtų metamas per tvorą kaimynui, ar kažkur kitur, nebūtų ardomas, o skambinama 112. Čia Šakiuose radėjai elgėsi atsakingai“,– BNS sakė išminuotojas.

Bomba sunaikinimui buvo išvežta apie 21.49 val., netrukus žmonėms leista grįžti į patalpas, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje. Planas „Skydas“ atšauktas.

Pasak N.Aleknos, tokio tipo aviacinė bomba, kokia rasta Šakiuose, dažnai buvo naudojama Antrajame pasauliniame kare, ji sprogimo metu žalojo viską aplink.

Šakių savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius BNS sakė, kad įvykio vieta buvo aptverta 200 metrų spinduliu, budėjo įvairios tarnybos.

Pasak D.Grincevičiaus, sprogmuo buvo rastas remontuojant seną namą ir įrengiant vandens įvadą, toje vietoje buvo kasama.

„Situacija kontroliuojama, ramu, panikos nėra, pagalbos paprašė gal keletas žmonių“, – BNS sakė D.Grincevičius.

Šakiuose, Gimnazijos gatvėje, penktadienį atkasus aviacinę bombą, evakuotas vaikų darželis „Berželis“, daugiabutis, keliolika kitų pastatų. Tėvai atvyko anksčiau ir pasiėmė vaikus namo.

Kaip BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai, sprogmuo rastas dar ryte, bet jis kol kas nesunaikintas. Pasak N.Aleknos, išminuotojai penktadienį dalyvavo didelėje operacijoje Ignalinoje. Buvo įtariama, kad ežere yra aviacinė bomba. Informacija nepasitvirtino.

Šakių savivaldybė skelbė, kad evakuoti gyventojai galėjo vykti į vaikų darželį „Klevelis“, kur bus suteikta galimybė gauti geriamojo vandens, pailsėti.

Panaši operacija įvyko 2015 metų liepą Šiauliuose, Zoknių mikrorajone, tada taip pat buvo rasta aviacinė bomba.

2014 metų kovą Suvalkiečių gatvėje Kauno Aleksoto mikrorajone rasta vokiška Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinė  bomba „SC 250“. 250 metrų spinduliu buvo evakuoti aplinkinių namų gyventojai iš 54 namų. Būstus paliko 129 gyventojai, 56 atsisakė išvykti.

2014 metų balandį aviacinė bomba buvo rasta ir Vilniaus oro uosto teritorijoje, tiesiant kelią

2011 metų rugpjūtį Tauragės miesto centre radus aviacinę bombą buvo evakuota apie 60 Vytauto gatvės gyventojų.

2007 metų gegužę Vilniuje, aviacinė bomba buvo rasta Vandentiekio gatvėje, kur vyko Vilniaus pietinio aplinkkelio statybos. Antrojo pasaulinio karo rusų gamybos aviacinę bombą iškasė ekskavatorius. Atvykę išminuotojai nustatė, kad aviacinėje bomboje nėra jokios sprogstamosios medžiagos ir ji nėra pavojinga. 50 kilogramų sveriančią bombą, kurią sudaro betoninis korpusas ir detonatorius, išminuotojai išsigabeno į Pagirių karjerą.

Tais metais aviacinė bomba buvo rasta pačiame sostinės centre, Gedimino prospekte. 100 kilogramų sveriančią bomba aptiko prospektą remontavę darbininkai. Antrojo pasaulinio karo sprogmuo, kuriame buvo 50 kilogramų trotilo, buvo saugiai išgabentas į Pagirių karjerą ir susprogdintas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na tu esi akiplesa ir cinikas

...

... portretas
Tai kada tie Šakiai į orą pakils?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių