Airis nuteistas už pasikėsinimą remti teroristinę organizaciją

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį kaltu dėl kėsinimosi finansuoti ir remti teroristinę veiklą bei kitų nusikaltimų kaltu pripažino Airijos pilietį Michaelą Campbellą (Maiklą Kembelą). Tačiau jis nebus įkalintas, nes bausmę atliko dar laukdamas nuosprendžio, kai buvo suimtas.

Nuosprendžiu jam skirta galutinė subendrinta penkerių metų aštuonių mėnesių ir 11 dienų laisvės atėmimo bausmė. Būtent tiek laiko užsienietis praleido Lietuvoje būdamas suimtas.

„Į bausmės laiką įskaityti M.Campbello laikino sulaikymo ir suėmimo laiką nuo 2008 metų sausio 22 iki 2013 metų spalio 2 dienos ir M.Campbellą laikyti atlikusiu bausmę“, – paskelbė teisėjas Svajūnas Knizleris.

Teismas Airijos piliečiui inkriminuotas veikas perkvalifikavo pagal dabar galiojančius įstatymus.

Perkvalifikuotas kaltinimas

Anksčiau Lietuvoje galiojo Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už paramą teroristinei grupei, už tai grėsė laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų. Šis Baudžiamojo kodekso straipsnis nustojo galioti 2013 metais, dabar įstatymas tokią veiką kvalifikuoja kaip paramą teroristinei organizacijai, už tai baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties metų. M.Campbello veiksmai taip ir buvo teisme perkvalifikuoti.

Nors nuteistasis teigė, kad buvo provokuojamas daryti nusikalstamą veiką, kad jo kaltė nėra įrodyta, tačiau teisėjų kolegija, įvertinusi bylos įrodymus, iš Airijos gautus duomenis, šiuos argumentus atmetė kaip nepagrįstus.

„Apkaltinamasis nuosprendis priimtas pagrįstai“, – sakė teisėjas.

Taip pat nustatyta, kad nebuvo pažeista įrodymų rinkimo tvarka, byloje liudytojais apklausti pareigūnai davė nuoseklius parodymus, juos patvirtina kiti bylos duomenys.

Teisėjas sakė, kad bausmė skirta atsižvelgus į užsitęsusį bylos nagrinėjimą – baudžiamasis persekiojimas vyksta devynerius metus. Taip pat atsižvelgta, kad rengtą nusikalstamą veiką kontroliavo pareigūnai, veiksmai nutrūko pasikėsinimo padarymo stadijoje.

M.Campbellas Vilniuje vykdančiame teismo procese nedalyvavo, jis iš Lietuvos išvyko 2013 metais po išteisinamojo nuosprendžio.

Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį M.Campbellą 2011 metais nuteisė 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą. Lietuvos apeliacinis teismas 2013 metais jį išteisino, nusprendęs, kad kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

Tada teismas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurie paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų. Tuomet 41 metų airis išleistas teismo salėje.

Vėliau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo peržiūrėti bylą Lietuvos apeliaciniam teismui.

Penktadienį paskelbtas Lietuvos apeliacinio teismo verdiktas įsiteisėjo iš karto, tačiau dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Susprogdinti vyriausybinį automobilį?

Generalinės prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas po sprendimo paskelbimo teisme žurnalistams sakė nuomonę dėl aspkundimo pareikš, kai susipažins su visu nuosprendžiu.

„Teismas yra konstatavęs, kad jis M.Campbellas atlikęs bausmę“, – sakė G.Norkūnas ir pridūrė, kad Apeliacinis teismas nuteistojo veiksmus perkvalifikavo, kaip prašė prokuratūra.

Kaltintojas prašė skirti dešimties metų laisvės atėmimo bausmę.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Jis pats tikino tapęs Britanijos ir Lietuvos žvalgybos pareigūnų provokacijos auka.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių